Seychellerna är ett drömresmål av drömresmål, vida känt för sin fantastiska natur och allmänt exotiska känsla. Långt bort, annorlunda och drömmigt, och kanske lite… otillgängligt? Det är inte den mest välbesökta destinationen för svenskar, och upplevs nog av många lite okänt och förstås även dyrt. Seychellerna jämförs ofta med Maldiverna och om jag på Google söker ”Seychellerna eller… ” är föreslagen fortsättning förutom Maldiverna även Mauritius och Zanzibar. Vilken av dessa drömställen är egentligen den bästa, och varför?
Min slutsats efter vår resa till Seychellerna i februari 2023 är att ingenting annat kan jämföras med denna destination. Det finns såklart andra ställen som har sina fördelar såväl som nackdelar jämfört med detta land tillika ögrupp, men känslan och upplevelsen är unik. En teaser: Jag gillar inte att säga ”det bästa” och sådana superlativ, då alla ställen och upplevelser har något som är unikt och bäst, men faktiskt. Seychellerna är det bästa jag upplevt i kategorin tropiska öar – i jämförelser med ställen som Thailand, Bali, Zanzibar, Guadeloupe, Fiji, Sri Lanka och nej men behöver jag fortsätta? (Men jag har inte ännu varit på Maldiverna, visserligen)
Jag ska försöka berätta mer om vad jag älskade så mycket med Seychellerna, och även lite om det som är sämst med Seychellerna och förstås också ge en massa tips på resrutt, öar, boenden, mat och saker att se att göra på en resa till Seychellerna.
Podcast om Seychellerna
Ett helt podcast-avsnitt om Seychellerna hittar du förstås i Att resa-podden. Här kan du lyssna på 45 inspirerande och informativa minuter om Seychellerna
Hur är Seychellerna? Är det så speciellt, och varför?
1. Det är så, så vackert!
Det känns så klyschigt på något sätt, men går inte att säga på något annat sätt. Seychellerna är paradisiskt, fantastiskt, drömmigt, magiskt. Förlåt! Men det är sådana ord som kommer till mig när jag ska beskriva Seychellerna kort. ”Det måste vara världens vackraste!”, tänker jag för mig själv gång på gång. Kombinationen av den kritvita sanden, det intensivt turkosa vattnet, de svajande palmerna och inte minst; de svarta granitklipporna som ramar in stränderna och ger öarna en så speciell natur. Seychellernas svarta granitklippor är unika, och Seychellerna – som består av runt 115 öar – är de enda granitiska öarna i mitten av oceanen i världen.
2. Växtligheten – tropiskt frodig, är jag i en botanisk trädgård?
Seychellernas öar är extra allt när det kommer till den tropiska växtligheten. De fullkomligt exploderar av palmer av alla de slag, färgglada blommor, slingrande lianer och frukter som dinglar i klasar ovan ens huvud när man går längs vägarna. Livet på Seychellerna är ett liv i en botanisk trädgård, edens lustgård.
Och så går de omkring på de små vägarna, jättesköldpaddorna. Otroligt, är det!
3. Island vibe, åh känslan!
Varför finns inget riktigt bra ord för att översätta vibe? Känsla blir liksom lite för platt som ord… men det är väl närmast förstås. Seychellerna har en underbar känsla, en så härlig vibe. Det vibrerar, det är äkta och vardagsliv blandat med en vad jag upplevelser som trots allt lagom dos av turism. Det är laid-back för att låna ännu ett ord. Avslappnat, skönt. När vi cyklar längs vägarna möter vi barnen på väg till skolan, eller på helgen hela familjerna på väg till kyrkan, jag stannar till och beundrar en intensiv fotbollsmatch med på planen slitna matchtröjor och blandade åldrar.
Om Seychellerna; vilka åker, när ska man åka och fakta
Vi åker på en familjeresa…
Seychellerna är kanske mest känt som ett riktigt romantiskt resmål, men vi åker med familjen; två föräldrar och tre barn på 7, 12 och 14 år och alla är lika nöjda. Det är inte bara en drömmigt romantisk destination, utan också en vänlig, trygg och riktigt bra familjedestination. Att tidsskillnaden är ynka 2-3 timmar är en riktigt skön bonus.
När ska man åka till Seychellerna?
Vi åkte till Seychellerna ett förlängt sportlov, ett par veckor i månadsskiftet februari-mars. Vi fick rakt igenom fantastiskt väder, och jag fick kommentarer om att vi verkade ha tur. Kanske var det så? Det fanns dagar med regnskurar, men aldrig särskilt långa.
Vädret är tropiskt och varmt året om, 28-32 eller så, men lokalbor och rutinerade tycks varna lite om just perioden kring jul som upplevs något ostadigare. Från maj till oktober blåser sydöstlig monsunvind in och perioden är relativt torr och temperaturen någon grad lägre, medan den nordliga monsunvinden som råder under december till mars ger mer regn och högre värme. April sägs vara allra mest lugn i väderväg. Man ska dock inte vara rädd att besöka Seychellerna under regnperioden. Det är varmt, grönskande och härligt.
Fakta om Seychellerna
- Seychellerna – eller som det heter formellt; ”Republiken Seychellerna” – är en stat i västra Indiska oceanen.
- Huvudstaden heter Victoria och är belägen på huvudön Mahé, och landet är Afrikas allra minsta med en total befolkningsmängd på runt 90 000 invånare.
- Ögruppen består av 115 öar.
- De centrala öarna Mahé, Praslin, Silhouette och La Digue med flera är alla bergiga granitöar.
- Geografiskt ligger öarna utanför Afrikas östkust i höjd med gränsen mellan Tanzania och Kenya.
- Landet har varit koloniserat av Frankrike och senare England, och blev självständigt år 1976. Invånarna har givet det varierat ursprung – såväl europeiskt, som asiatiskt och afrikanskt.
- Den huvudsakliga religionen är kristendom men en stor blandning finns och religionsfrihet råder.
- Officiellt språk är seychellisk kreo, tillsammans med engelska och franska.
Turismen är en stor inkomsstkälla förstås, men den upplevs ändå relativt begränsad. Detta är resultatet av en väldigt medveten strategi för att hålla ner antalet turister. Framför allt är det byggen av hotell som begränsas, och det funkar – men en effekt av det är samtidigt att prisnivån är hög. Å andra sidan är landet i sig rikt jämfört med de flesta andra afrikanska länder, och människor har det i regel bra.
Resa till Seychellerna – de olika öarna att besöka
En resa till Seychellerna bör absolut läggas upp så att flera av öarna upplevs. De är lika men samtidigt så olika, och bjuder på olika unika aktiviteter, miljöer och upplevelser.
Den internationella flygplatsen ligger på ön Mahé, som är störst av Seychellernas öar. Att kombinera med tid på Mahé i början eller slutet av sin resa är således ett bra upplägg. Vi åkte vidare direkt efter landning för att komma till de så eftertraktade, mindre öarna, och spenderade tid på Mahé i slutet av vår semester för att kunna maxa semesternjut in till avfärd och inte vara stressad av att ha en inrikesresa på slutet. Vidare så hade vi för lite tid för att hinna med flera öar – att resa mellan dem tar sin tid, och alla är värda att spendera sina dagar på utan att stressa vidare – och valde länge och väl mellan Praslin och La Digue. Här vann för oss La Digue, mycket givet sin extra lugna känsla och att man tar sig runt lätt och tryggt med cykel medan vi tänkte att Praslin för oss som familj skulle vara lite meckigare med behov av taxi eller hyrbil.
Att resa till Seychellerna, och att ta sig runt
Flyg till Seychellerna
Resan till Seychellerna är relativt smidig. Qatar Airways och Emirates flyger båda med ofta tidseffektiva stopp på vägen i Doha respektive Dubai, vilket ger en resa på runt 12 timmar där första hälften görs mellan cirka 17 på kvällen och midnatt och den andra runt 02-06. Med andra ord perfekt för att sova den där sista biten och komma fram tidigt på morgonen hyfsat utsövd och redo för en dag på semester, hurra! Att det bara är mellan 2-3 timmars tidsskillnad är också perfekt. Ett annat alternativ för att flyga till Seychellerna är Ethiopian Airlines via Addis Abeba.
Var reser man på Seychellerna – vilka öar, och hur tar man sig runt?
De tre vanligaste öarna att besöka är huvudön Mahé, Praslin och La Digue. Av de mindre är även Silhouette känd, och det finns ett flertal öar med lyxiga resorts på – vissa helt privata för enbart ett ställe.
Från Mahé vidare till Praslin går det att flyga eller åka färja, där färjan sedan åker vidare till La Digue.
- Inrikesflyg; Det är ett väldigt litet flygplan med knappa 20 platser som trafikerar Mahe till Praslin. Rean tar 20 minuter och kostar cirka 100 Euro. Det går flera avgångar varje timme. Flygresan i sig är en vacker upplevelse, så behållningen är större än bara att nå destinationen.
- Färja; Att åka från Mahé till Praslin och vidare till La Digue (ofta utan att byta båt) kostar ungefär 800 kronor per person. Mahe – Praslin 60 min, Praslin – La Digue 15 min.
Färjan behöver förbokas, då den kan bli full. - Har du en helt annan ekonomi kan helikopter vara ett alternativ – på La Digue finns helikopterplatta. Var beredd på 10 gånger dyrare prislapp.
- Vi bokade färja med liten marginal mellan vår landning på Mahé och avgång från färjeterminalen, men det var inga problem och jag har hört flera vittna om samma upplevelse som oss; immigration är väldigt digitaliserad och går snabbt.
Från flygplatsen tog vi taxi och förvånades över dyr sådan. Kolla färjebiljetten, vissa har transfer från flygplatsen inkluderat.
Vi valde att resa mellan öarna med båt då vi skulle vidare till La Digue och således ändå skulle behöva ta oss vidare från Praslins flygplats till färjan för att åka till La Digue. Färjan är smidig, och inramningen riktigt härlig. Cat Cocos heter bolaget som kör färjorna (eller snarare stora katamaraner) och vi bokade biljetter direkt via deras hemsida.
La Digue – en fullkomligt paradisisk ö
Vi spenderade allra mest tid på La Digue. På förhand hade vi hört att ett par dagar på denna lilla ö räcker, men jag förstår inte varför man skulle stanna så kort på La Digue. Ön är otrolig, och jag skulle kunna resa till Seychellerna för den enbart. Jag är så otroligt nöjd med vårt val att välja La Digue före Praslin (utan att helt kunna jämföra). Det är litet och man ser snabbt det mesta – men dagarna på La Digue är ljuvliga och får gärna pågå i evighet tacksåmycket. Men okej, i praktiken kanske runt 5 dagar är fullt tillräckliga.
Läs mer här; om paradiset La Digue
Ön är ungefär en mil att ta sig runt, och känslan är lugn och trygg. Det finns knappt någon biltrafik alls utan transportmedlet före andra är cykel. Längs denna ös helt fantastiska små palmkantade vägar cyklar turister och lokalbefolkning omkring, ackompanjerade i princip bara av golfbilar och en och annan lite för snabb flakbil (jag önskar det hade varit lite obefintligt som ryktet lite felaktigt säger).
Tips till La Digue
- La Digue har vad som trots sin pyttiga storlek kan ses som ett centrum – det mesta kretsar runt lilla hamnen. Positivt, tycker vi, som inte vill känna oss helt off utan se folk och känna liv och rörelse. Här finns också ATMs och små matvarubutiker.
- Hyr en cykel på ditt hotell eller närmaste uthyrare. De finns överallt i alla varianter och storlekar, och priset är runt 100 kronor om dagen.
- Missa inte att äta pizza på La Repaire! Den är helt otrolig.
- Det finns absolut inget nattliv att tala om, men lilla baren på stranden vid La Repaire kan ha öppet lite längre, och i solnedgång hänger du förstås på någon av alla härliga reaggeabarer vid vattnet för en after beach.
- Jättesköldpaddorna vandrar fritt här. De är dock på ungefär samma ställe varje dag, så får du syn på en är det också hit du ska ge dig tillbaka om och om igen för att njuta av åsynen av dem. Avstånd håller du dock, förstås!
- Ett tips är att hyra genomskinlig kajak och åka på en tur bortom stränderna som finns går att nå genom att gå. Det är en riktigt härlig och barnvänlig utflykt, som ger fantastiska vyer av de vykortsvackra stränderna från vattnet.
- Snorklingen är tyvärr inte toppen. El Nino år 2016 var så varm så att runt 90% av reven dog. Otroligt sorgligt! En del rockor, vänliga hajar och fiskar finns dock absolut. Vi hyrde snorklingsgrejer på hotellet och köpte någon uppsättning i butik.
Stränder på La Digue
La Digues stränder är helt otroliga, och detta är de allra bästa:
1. Source dÁrgent – världens mest fotograferade strand
Source dÁrgent sägs vara världens mest fotograferade strand, och om det är så, så är den helt värd denna topplacering. Denna strand är den vackraste jag någonsin sett. Egentligen består den av ett antal stränder, 5-6 egna små vikar avdelade av de svarta granitblocken. Vid några av dem finns små strandbarer. Charmen är enorm och nej – det är inte särskilt fullt när vi är där. En morgon är jag helt själv när jag ger mig in för en löptur, och mitt på dagen delar vi stränderna och vattenbrynet med ett fåtal andra besökare.
Source dÁrgent ligger i en park som heter L’Union Estate som kostar 120 kronor att gå in i – och det är alltså ett måste för att komma till stranden. Det är en gammal vanilj- och kokosplantage och inramningen med alla palmer är otrolig. Det finns några enkla restauranger och sköldpaddor att kolla in (även om jag föredrar de som är helt fria runt om på ön).
2. Grande Anse, Petite Anse och Anse Coco
På ett led på östkusten ligger de; Grande Anse, Petite Anse och Anse Coco – den ena vackrare än den andra. Grande Anse är nog finast på ett sätt får jag säga, men det är också den första stranden man når när man kommer med cykel från andra sidan av ön, och med det också mer välbesökt delar av dagen. För att nå Petite Anse får man gå genom djungel och klättra lätt på stenar – en ansträngning som är värd det. Anse Coco ligger längst bort, är (förstås) otroligt fin och har en charmig beachbar liksom en fin lagun i bortre hörnet som inte ska missas.
Grande Anse
Petite Anse
Anse Coco
3. Anse Severe och Patates
På nordvästra kusten, nära hamnen med sitt ”centrum”, hittar du istället Anse Patates och Severe som är betydligt mindre men otroligt vackra vikar.
4. Anse Reunion
Vi bodde vid centrala Anse Reunion, som aldrig benämns som öns vackraste men att bo direkt mot denna strand kommer jag att drömma mig tillbaka till resten av livet.
Reklam: I texten nedan förekommer adlinks – som innebär att om du klickar på dem får jag en kickback, men det kostar dig inget. Tack för ditt stöd.
Bo på La Digue – tips på hotell och boende
Det är relativt begränsat med boendealternativ på La Digue. Ett fåtal hotell av olika klass lockar, och ”self catering” hus hittas även de på Booking – här gäller inte (2023 iallafall) Airbnb.
La Repaire, La Digue
Kommer jag någon gång tillbaka så ska jag bo här. Småskaligt och charmigt boutiquehotell med högsta betyg från sina uppskattande gäster.
La Repaire – länk och prisjämförelse här
Le Domaine de L’Orangerie
Ett lyxigt alternativ som ser väldigt härligt ut är Le Domaine de L’Orangerie. Lite för posh kände jag när jag kollade på avstånd och föredrog vårt ställes charm – men troligen hade jag älskat att bo där om jag varit innanför porten med de seriösa vakterna.
Le Domaine de L’Orangerie – länk och prisjämförelse här
La Digue Island Lodge
Vi bode på La Digue Island Lodge. Här ger jag stort plus för den otroliga strandremsan längs med hotellet, de fina bungalowsen (tyvärr för små för oss, som istället bodde i större rum i en hotellbyggnad) och känslan. Det är charmigt och trevligt snarare än lyxigt. Förbättringspotential har poolområdet som är trevligt men skulle behöva en uppfräschning, och vi hade halvpension men tröttnade på maten på bara några dagar. Hotellområdet är mysigt och utspritt på stor yta vilket ger en otroligt luftig och härlig känsla, och trädgården är otrolig med massor av blommor och växter.
La Digue Island Lodge – länk och prisjämförelse här
Praslin – en av Seychellernas vackraste öar
Kuperade Praslin bjuder på fantastisk och omväxlande natur, flertalet stränder av absolut världsklass, och Unesco-listad nationalpark. Vi valde bort Praslin denna gång då transporter runt ön med hyrbil eller (dyr!) taxi kändes lite omständigt med barnen, och dessutom föredrog vi känslan av litet centrum vid La Digues hamn före det mer utspridda på Praslin. Men med det sagt kan man tänka tvärtom om man vill bo för sig själv på en resort och känna sig långt ifrån civilisationen vilket är lätt att hitta på Praslin. Samtidigt hörde jag utlåtanden om känsla av Praslin som mer turistigt och La Digue mer locals. Både och, ja tack?
Tips till Praslin:
- Vallée del Mai heter den UNESCO-listade nationalpark där det växer dubbla kokosnötter formade som rumpor.
- Stranden Anse Lazio brukar dyka upp när världens tio vackraste stränder listas
- Öns mest utvecklade strand Anse Volbert, som också kallas Cote d´Or, ligger på norra sidan ön. Vill man bo där det finns ett flertal restauranger utöver resorterna så är det här man ska bo.
- Från Praslin kan man åka på utflykt till ön Curieuse som är ett reservat för jättesköldpaddor.
- Mango lodge är ett av (pålitliga) Ladies Abroad och många fler rekommenderat boende på Anse Volbert.
Mahe – den kuperade huvudön gjord för mäktiga roadtrips
I likhet med Praslin har den större ön Mahe höga berg, och det gör att moln ofta samlas kring öns högsta toppar (ca 900 möh) vilket drar med sig något mer regn än de mindre öarna. Det är inget som man ska bli avskräckt av – på Mahe finns otroligt mycket att se. Här rekommenderas att hyra en hyrbil och ge sig ut i vänstertrafiken för att uppleva öns många fantastiska ställen och många sevärdheter.
Här kan du läsa mer om Mahe; Beau Vallon och Savoy
Tips till Mahe
- Utforska stränderna
- Mahé har ungefär 75 stränder och några som är omnämnda i kategorin världens vackraste. Anse L´Islette eller Port Launay på västkusten omnämns ofta liksom familjevänliga Anse a la Mouche och Anse Royal.
Många stränder är också hem till jättesköldpaddor på dem – till exempel Takamaka beach.
- Mahé har ungefär 75 stränder och några som är omnämnda i kategorin världens vackraste. Anse L´Islette eller Port Launay på västkusten omnämns ofta liksom familjevänliga Anse a la Mouche och Anse Royal.
- Bilresorna i sig…
- Många vägar på Mahe är otroligt vackra, och allra mest känd är Sans Soucis Rd som slingrar sig genom nationalparken Morne, tvärs över Mahé från Victoria till Port Gaud. Vägarna är kuperade och slingriga och bjuder på riktigt mäktiga vyer. Roadtrip deluxe.
- Vandring
- Det finns gott om vackra ställen för vandringar. Morne nationalpark lockar, och från Sans Soucis Rd nås till exempel Morne Blanc Trail, Copolia trail eller den lite enklare Salazie Trail.
- Rom-destilleri
- Takamaka är Seychellernas omtalade rom och dess destilleri ligger i den gamla kryddplantagen Le Plaine St. Andre och välkomnar besökare.
- Huvudstaden Victoria
- Seychellernas huvudstad Victoria är världens minsta. Sevärdheter här inkluderar det hinduiska templet Tempioo Hindu, den kända matmarknaden Sir Selwyn Clarke market, monumentet lilla Big Ben och här ska du inte missa att njuta bästa maten på någon av alla kända restauranger.
Beau Vallon – Mahes största och mest kända strand
Vi utgick från Beau Vallon. Det är en av Seychellernas mest kända och välbesökta stränder och med det verkligen en turistort, men det är också hit många av lokalborna själva kommer på sina lediga dagar. Vi valde Beau Vallon för att kunna landa när vi väl kom till Mahe, och inte behöva ta oss runt om vi inte ville – och mina känslor för stället varierade mellan att tycka det var vackert och charmigt och ”inte lika vackert som La Digue”, för intensiv trafik på sina områden och skränigt med invånarnas strandhäng inklusive festande. Familjen däremot älskade stranden, med sin väldigt sköna sand, perfekta vågor och underbara hotell.
Mitt bästa Mahe hade funnits bortom Beau Vallon, vet jag med säkerhet (och hade inte ett barn här blivit hängigt hade det blivit mer av det). Där råder samma mäktiga upplevelser som på övriga öar.
- Restaurangen The Beach House har god mat och härlig känsla.
- Strandbaren Beach Shak har grymma drinkar, skön stämning och bästa parkett för den fina solnedgången
- Foodtrucksen just bredvid Savoy har prisvärd mat av bra kvalitet. Missa inte tonfisken! Och hamburgarna på Leos food bus.
- Fler ställen på stranden (på Thailand-sätt) hade jag önskat mig. Restauranger finns i princip bara vid de utspridda hotellen och har inte alltid kul känsla.
Vi bodde på Savoy, och ja – det var onekligen lyxigt ljuvligt.
Savoy Seychelles Resort & Spa – länk och prisjämförelse här
En kväll hälsade vi på vänner som visade det sig samtidigt som vi var i Beau Vallon befann sig på annan del av stranden på ett otroligt fint hotell; Story Seychelles. Här skulle jag gärna bo, finare än Savoy på flera sätt.
Story Seychelles – länk och prisjämförelse här
Prisläget på Seychellerna
Det är dyrt att leva på Seychellerna. Jättedyrt. Nästan så att det överskuggar-upplevelsen-dyrt. Allt utom fisk är importerat på Seychellerna. En normal pizza kostar 250 kronor, lokal mat 200, en väldigt enkel måltid från foodtruck 100 kronor och en öl runt en hundring (om det inte är på Savoy för då kostar en stor öl 200 kr). Vi hade svårt att hitta billigare mat hur vi än försökte och även på mataffärerna var priserna höga. Det var något lättare på Mahe än La Digue, tack vare större utbud och tillgängliga foodtrucks.
20 minuter taxi kostade runt 600 kr, och en färskpressad fruktjuice på enklaste strandbar 80 kr.
Någon har sagt att man kan resa till Seychellerna med lägre budget, men jag förstår inte riktigt hur.
Seychellerna – en dröm
Det blev en lång reseguide med information och tips till Seychellerna, detta – och det tyder på flera saker som kan summera detta resmål och vår resa dit. Det var en fantastisk och drömmig resa, det finns oändligt att se och göra. Seychellerna är unikt och ja… bäst i kategorin; tropisk destination, stränder och naturupplevelse. Jag kan bara hoppas på att jag någon gång får möjlighet att komma tillbaka. Jag har ju Praslin, mer av Mahe och flera öar kvar… men allra mest vill jag tillbaka till La Digue. Otroliga, ljuvliga lilla La Digue.