beau vallon Mahe Seychellerna

Beau Vallon, Mahé och Savoy Resort & Spa (Seychellerna)

Några av de sista meningarna jag skrev i det föregående inlägget om Seychellerna – det om paradiset La Digue som jag älskade så mycket – var kring att vi hade intensiva dagar.

Vi hade rätt fullspäckade dagar. Sprang längs öns alla vägar, hängde på och badade vid de olika stränderna, cyklade för att uppleva, upptäcka, känna och nå, åt (och spelade kort), åkte ut med genomskinlig kajak för vyer och åtkomst till stränder utan vägar. Njöt. Snälla säg att jag får komma tillbaka någon gång? 

Så, när vi landade på ett ljuvligt hotell på stranden Beau Vallon, huvudön Mahés största, blev det snabbt tydligt att landa var just vad vi ville och behövde. Jag har i mångt och mycket en aldrig sinande lust att se, uppleva, göra, aktivera… men jag har också, med åren kanske, lärt mig hur det behöver vara i en familj. Hur det faktiskt blir bäst. I detta läge så ville och behövde familjen landa, och vi var på det allra bästa stället för det. Hotellet Savoy Seychelles Resort & Spa var så njutbart med sina fina rum, härliga altaner och terasser och inte minst sin stora och härliga pool. På förhand var jag lite rädd att Savoy skulle kännas lite för stort och resortigt för min smak och visst fanns viss sådan känsla – men ändå inte så att det slog över. Stämningen var bra, och den variation boendet gav från det vi just kom från på La Digue var perfekt. Så ja – jag föredrar boutiquehotell men Savoy var fint och familjen älskade. Inga stolar paxades och det fanns alltid plats för alla som ville var de än ville.

Men Beau Vallon, var det. Ännu intressantare än hotellet. För, reser gör man enligt mig till en destination – inte till ett hotell. Och några steg från hotellet, från byggnad via pool och trädgård, hade vi den; Mahés mest kända och största strand Beau Vallon.

Beau Vallon valdes för att vi på Mahé ville ha ett ställe med mer intensiv känsla. Med folk, restauranger och ja – lite liv helt enkelt. Vibrant, som det ofta beskrivs på engelska. Vi föredrar det framför helt tysta ställen långt ifrån allt och ville ha den kombinationen efter lugna La Digue. Stranden i sig är känd för att vara en av Mahés bästa stränder. Den är lång, med mjuk sand i gyllene ton, har fantastisk botten och en perfekt avvägning mellan roliga vågor och tryggt långgrunt. En vacker strand, inramad av höga, vackra berg, som har det mesta.

Men, för mig var första intrycket – förutom överleverans av hotellet – ändå lite ”sådär”. För mig var La Digue något så unikt, och ett totalt paradis i naturupplevelse såväl som känsla. Det vackraste ställe i gengren jag sett – hur skulle något kunna mäta sig? Orättvist mot Beau Vallon, var det förstås. Beau Vallon är en fantastisk strand, och ett ställe att bo på för att inte bara uppleva stranden i sig utan också för att ha som utgångspunkt för att upptäcka Mahé med allt som ön har att erbjuda. Det är så Mahé gör sig allra bäst!

Att göra på Mahé, Seychellerna

Så vad ska man göra på Mahé då? Detta är ett axplock av tips till Mahé, och att ta sig runt med hyrbil är det bästa alternativet för att se öns många sevärdheter.

Stränder förstås. Mahé har ungefär 75 stränder och några som är omnämnda i kategorin världens vackraste. Anse L´Islette eller Port Launay på västkusten, familjevänliga Anse a la Mouche och Anse Royal nämns ofta, men det finns otroligt många vackra så varför begränsa sig?
Flera stränder är omtalade inte bara för att de är vackra, utan också för att det bor jättesköldpaddor på dem – till exempel på Takamaka beach.

Roadtrip rent allmänt. Många vägar är sceniskt vackra, och mest omtalad är Sans Soucis Rd som slingrar sig genom nationalparken Morne, tvärs över Mahé från Victoria till Port Gaud. Förbered er på kuperade, vindlande vägar, vänstertrafik och vackra vyer!

Morne Nationalpark och vandringar lockar många. Flera nås från Sans Soucis Rd, som till exempel Morne Blanc Trail, Copolia trail eller den lite enklare Salazie Trail.

Takamaka är Seychellernas omtalade rom och dess destilleri ligger i den gamla kryddplantagen Le Plaine St. Andre och välkomnar besökare.

Huvudstaden Victoria är världens minsta huvudstad och rekommendationer att se inkluderar den kända matmarknaden Sir Selwyn Clarke market, det hinduiska templet Tempioo Hindu, monumentet lilla Big Ben och att äta på några kända restauranger. Christian på Matochresebloggen gjorde just dessa klassiska tips – läs mer här.

Våra dagar på Beau Vallon

Men vi landade, som sagt. 100%. Jag gick inte som tänkt upp till berget Morne Seychellois topp på 905 möh, Anse Major trail eller någon annan närliggande vandringsled – vilket för mig var ett stort mål och nästan syfte med just Beau Vallon. Ett barn var lite krassligt så att lämna barnen att ta hand om varandra fler timmar än en kort stund var inte aktuellt, och så var ju livet på hotellet så enkelt njutningsbart, stranden så härlig och livet så lätt. Semestern så skön, så skön. Och dagarna gick. Med böcker jag plötsligt hann läsa, lek i pool och bad i hav, promenader längs stranden, träning på gymmet och tennis på den slitna banan och – semester helt enkelt. Ingen ville ha mer och nej… knappt ens jag. Uppleva annat än just det kändes snabbt sekundärt.

Men visst tycker vi lite olika, och jag förstår att mina ord om Beau Vallon säger en sak – att Seychellerna i sig har mer att ge – men min man sa en annan. Han skulle gärna åka tillbaka till Seychellerna men lätt i sådant fall kunna nöja sig med enbart Beau Vallon och väldigt gärna Savoy Seychells resort & spa igen – en hel lång semester. Hur kan någon behöva mer än detta perfekta? Barnen instämmer. Jag däremot kommer fortsätta drömma tillbaka till La Digue, och nästa gång vilja ha kombination med Praslin (och kanske lite Mahe för allt jag inte hann se, och för närheten till flygplatsen vilket ger en smidig resa). Det måste bli en nästa gång.

Andra reflektioner och tips om Beau Vallon

  • Hotellet Story Seychelles är nog det allra härligaste i hotellväg. Åh så fint!
  • Det är väldig blandning mellan locals och turister som hänger på och kring stranden. Lokalbefolkningen tycks gärna komma till stranden för bad, grillhäng i stora familjegäng eller för att festa på parkeringen vid sina bilar (med hög musik från högtalare). Till viss del charmigt, till viss del rufft.
  • Bergen ramar in vackert, och gör också att molnen samlas här oftare än på andra öar. Dagliga skurar är inte ovanligt.
  • Prisläget på mat kändes lägre än La Digue. Vi gillade att äta på de semi-permanenta foodtrucksen just bredvid Savoy. Gott, prisvärt och charmigt.
  • Och bäst av alla i den kategorin är harmburger-trucken Leos food bus. Missa inte! Inte bara för grymma hamburgare, utan även goda rätter med räkor och tonfisk.

  • Tonfisk är i allmänhet ett måste att äta på Seychellerna, som både säljer färsk överallt, perfekt tillagad och exporterar i massor.
  • Restaurangen The Beach House har god mat och skön stämning. Calamares, jatack!
  • Beach Shak är en fullkomligt ljuvlig strandbar med grymma drinkar, skön stämning och bästa parkett för solnedgången – vilken är ljuvlig på Beau Vallon. Prisad av ”World luxury travel awards” för läge, stämning och den enorma drinklistan. Värt!

Närmare 5 dygn senare kom så avresedagen och att avsluta på just Beau Vallon innebar att njuta semester på strand och hotell fram till några få timmar innan flyget väntades lyfta. Vi tog en taxi de 20 minutrarna till flygplatsen Seychelles International Airport mitt på Mahe och lyfte efter lite souvenirshopping på flygplatsen hemåt. Nöjda, mer än så – för ärligt alltså. Seychellerna. Som en dröm, och bättre ändå. Världsklass av världar. Drömsemester av drömsemestrar. Jag älskade varje sekund.