Icke-pedagogiska barnböcker

Jag slås konstant av vad många usla barnböcker det finns. Även sådana som är ”kända” och populära sedan decennier. Hur svårt kan det vara att skriva något BRA?

Här är saker jag irriterar mig på:
– Omvänd pedagogik gällande att tjejer är bra. De bygger på att tjejer ”visst kan vara bra” och inte en föreställning att tjejer och killar är lika från början. T.ex Busiga bebben spelar boll. Den börjar med att busiga bebben (=tjej) inte får vara med och spela fotboll, för att ”tjejer kan inte det”. Hennes storebror säger att ”det kan hon visst” och sen är busiga bebben jättebra och alla vill vara i hennes lag. Jag gillar inte det. Tjejerna ska vara bra från början och få vara med, det ska inte vara något snack om det. Sen får någon gärna vara bäst ändå, för så är det ju i livet. Jag hoppar över de meningar där det står dåligt om tjejer (eller killar), där skillnader påvisas. Samma i Alfons och Milla. Där retas först Alfons av de andra ”tuffa killarna” för att han är kompis med en tjej, men sen visar det sig att hon ju VISST kan klättra i träd och vara rolig, och då tycker till slut de andra killarna att det är okej att Alfons är kompis med henne. Eh, hur kan det ens få tryckas barnböcker idag där det står att tjejer är tråkiga och inte kan leka på alla möjliga sätt?!
– Fula ord. T.ex så har vi en bok om vem som bestämmer, om att stora och små kan tycka lite olika. På sitt sätt bra. Men på en sida när den stora (föräldern) blir arg på den lilla (barnet) så skriker den stora; ”Dumma unge!”. What?! Sånt ska väl inte stå?! Jag läser ”Aja Baja” istället, men så tänker inte alla som är hos oss och läser böcker. Ni kan ju gissa vad jag hörde Stella säga häromdagen… Såklart ”dumma unge”. Hon ska inte kunna sånt, än mindre lära sig det från böcker som ska vara bildande och bra.
– Svåra ord. I vissa böcker används avancerade ord istället för de enkla. I viss mån såklart bra och utvecklande, men i boken som vänder sig till 2-åringen behöver det kanske inte stå ”piratfartyg” och ”hjullastare”. Och varför ska en kyckling kallas för ”Pycklingen” bara för att skoja till det? Små barn förstår inte det ändå, är det inte bara bättre att kycklingen då får heta Kycklingen. Om den inte ska heta något helt annat. Ogenomtänkt!
– Gammeldags uttryck. Okej att vissa böcker hängt med länge, och inte skrivits om. Men det borde de. I Totte och Malin så kissar Totte med sin ”snopp” men Malin har en ”springa med ett hål” som hon kissar med. Eh. Välkommen till 2010. Det heter snippa, tänka sig att numera har även tjejer ett kön och inte bara en framstjärt. Jag gör om böckerna så de passar, men samma sak där som ang. fula ord… Det blir ju inte konsekvent bara för att jag gör det.

Man kanske skulle skriva en egen… Hur svårt kan det vara, som sagt.