Häromdagen raljerade jag lite kring flick- och pojkkläder, och framför allt då kring badkläder – ett bra exempel på hur enormt dåligt det kan vara.

Nedan är HM’s badkläder för barn från storlek 86 (dvs runt 1½ år);

För flickorna – jättefina färger och mönster på de två översta alternativen. Men… bikini? Undrar om de säljs i olika kupstorlekar också? Och så givetvis högt skurna trosor.  Ett par baddräkter också. Och så obligatoriska rosetter, Hello Kitty, blommor och volanger. Ärligt, vill andra ha detta till sina småtjejer? Jag förstår inte.

För att hitta badbyxor får man gå till pojkavdelningen. Där finns följande alternativ; blå med hajar, blå med spiderman, svarta med cars eller stora badshorts. Vilket ska man välja, pest eller kolera?

Det är ju viktigt att det syns vad det är för kön på bebisarna också. Det löser HM fint med små startkit för flickor respektive pojkar. Om det ljusrosa vs. ljusblå inte är tydligt nog så får man ta på bodyn där det tydligt framgår om man är en boy eller girl. Vilken tur.

Olika färgkombinationer är ju dock inget som jag är emot genomgående.
Ett mer lyckat exempel är jackorna nedan. Båda alternativen nedan är fina, tycker jag. Lustigt dock att föräldrar generellt hellre klär tjejer i alla färger men mer sällan killar i tjejigare varianter. Jag är inget undantag, jag hade nog kunnat köpa båda varianterna nedan åt Stella, men åt Max känns den gröna mer given. Och ja, den fick följa med hem, var ju hur mysig och fin som helst. 149:-

Jag tror det är för att ”man” hellre tuffar till tjejerna än gulligullar till killarna. Å andra sidan kan jag tycka att det blir rätt patetiskt när personer med riktigt starka åsikter kring könsneutralitet för barn mer än gärna visar upp sina småpojkar i Hello Kitty-attiraljer. Det känns lite krystat och väldigt ”bara för att” – för jag är helt övertygad om att de inte skulle sätta sina (eventuella) döttrar i det. Kompensatorisk pedagogik i all ära (jag är för), men ändå. Nåväl. Om Max en dag förälskar sig i Hello Kitty så kommar han få ha det på sig. Stella likaså. Även om jag hoppas jag slipper, och det gäller dem båda…

Om det här ämnet skulle jag kunna skriva en uppsats, men jag gör inte det (idag iallafall). Men läs gärna det här väldigt kloka inlägget av Nina Ruthström, och här kan ni också läsa om ett kläduppror mot könsmärkta kläder.

    1. Ja, så himla synd på H&M att man nästan ”måste” gå dit för billiga baskläder, men överfallas av allt glitter och sånt…

  1. haha, det är ju för gräsligt! en kär väns son älskar hello kitty och har hittat riktigt fina plagg med det motivet men herregud… vem vill klä sin lilla dotter i bikini? samma föräldrar som gärna sätter på sina killar kamouflagekläder och har ”tuffa tryck” på allt.

  2. Ja, helt ärligt är det folk som tycker det är snyggt! Jag förstår det inte heller!

    Undrar varför de butiker som säljer ”normala” kläder och inte extrem-könsuppdelade är dyrare? Skulle en kedja börja med mer polarn stuk fast med H&M priser skulle de ju sopa banan med alla andra. För nog är vi många som är trötta på det extrema köns-uppdelade barnsortimenter på kläder.
    Jag skulle inte klä en tjej likadant som en kille men jag har heller inget behov av att klä mina killar så extremt killigt. Så extremt mycket skiljer det ju inte åt mellan vuxenkläder på herr och dam, så varför på barn!?

    Och jag hoppas också jag slipper Hello Kitty, Spiderman, Cars m.m. Men tyvärr börjar Alfons visa intresse för vad det är på tröjorna och det ska gärna vara hemska tryck på.

    1. Ja, håller med, det skulle bli succe direkt!

      Näe, det har väl gått nu i 2½ år men vilken sekund som helst så tar nog trycken över. Och det är klart man inte nekar då om de verkligen verkligen vill.
      Sen får man väl se hur mycket man kan påverka med att säga att andra kläder är sååå fina och inte kommentera trycken så mkt alls. Inte så långt förmodligen. 🙂

  3. Ok, de där startkiten var ju, hm ”intressanta” men den 4-åring som inte vill ha Spiderman, Cars, Hello Kitty eller liknande på kläderna har inte jag träffat än i allafall. Jag tycker det är värre med föräldrar som klär sina småttingar så dom ser ut som förkrymta vuxna…

    1. Nej, när de är 4 har de påverkats av omgivningen så mkt så det är för sent. 😉
      Fast din son gillade ju hello kitty tills han blev typ 3 och fattade att det var mest tjejer som gillade det..? Vi skulle ha förstärkt det mer. 😉
      Men nej, till syvende och sist så bestämmer de ju själva. Men att hitta en gyllende medelväg är väl inte fel, eller?

      Jo… fast jag tycker vissa vuxenkläder är vrålsött, som skjorta, slipover, jeans osv är vrålsött.
      Gränsen har dock passerats (tycker jag) när man når Suri Cruise-kläder, med klackskor och kappor i kombination vid 3 års ålder.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *