Övertrött och schemadags

Nu är smekmånaden slut för Max. Vi har senaste veckan märkt att han lite tappat sin förmåga att kunna somna hur som helst och var som helst. Det innebär tyvärr också att han inte längre tar sig den sömn han behöver – för han somnar inte längre bara hipp som happ när han är lite trött. Så de senaste dagarna har han flera gånger blivit övertrött och därmed grinig/småskrikig till följd. Det är just sånt man kan undvika om man har ett barn vars dagar har regelbundenhet. Det vill vi gärna, för både hans och vår skull. Vore ju tråkigt med en bebis som är toknöjd sina första tre månader för att sedan bli gnälligare… när det brukar vara just tvärtom. Det får vi hjälpa honom att fixa!

Så imorgon är det dags att börja sätta och följa schema. Det innebär först att jag kommer jobba för mer sammanhängande perioder av sömn. Inga mer 15-minuters powernaps med andra ord! Han borde kunna sova ”riktigt” tre gånger om dagen istället. Hjälpas att somna om vid behov, istället för att tänka att han ändå somnar om igen ett tag senare om han behöver, vilket jag kunnat göra hittills.

Utgångspunkt är liksom med Stella sovningar på 45 min, 2 timmar, 45 min. Vakenpassen strävar jag att ha runt 2 timmar, förutom dagens sista som är minst 2 ½ timme, gärna 3. Alla pass, vaken- såväl som sovpassen kan justeras +/15 minuter vid behov – i undantagsfall mer.

Exakta tider kommer få visa sig lite, men han har visat hyfsad regelbundenhet redan så jag skulle tro att jag får väcka honom runt 7 om han inte vaknar själv, somna i vagnen när Stella lämnas (kl 9), sova ca 12-14, och somna igen runt 16. Att få bättre tider för att somna för natten vore också bra, senast kl 20. Föranlett av ordentliga nattningsrutiner. Det är också dags att mer aktivt använda ramsa.

Jag hoppas vi ska ha med oss det vi försökt jobba på hittills – vilket varit enkelt med tanke på Max förmåga att somna själv. Dvs, att somna själv och inte ammandes, bärandes/vaggandes eller med napp.

Så! Imorgon blir det med koll Max sover och är vaken, och sova får han göra i vagnen varenda gång (ute på språng, eller i vagnen på balkongen) så jag kan vagna över ”skarvar” om det behövs. 
Önska oss lycka till! 🙂

Bästa bästa bästa läsningen gällande nattsömn hittar ni här – med tips för olika åldrar. Bästa lästipset till er med sömnfunderingar gällande era små! 
Alltså, om ni inte vill gå på allra bästa Anna Wahlgren… men det är inget måste om man inte har problem, skulle jag säga. Den dagen verktyg visar sig behövas är det dock det enda som gäller!
För småbarnsåren ska njutas, inte upplevas i ett töcken av sömnlöshet. Det ska inte behövas.

  1. Håller med! Och nu känns det extra viktigt att vara utvilad för storasyskonets skull!
    Jag lägger Ossian samma tider varje dag för att slippa gnäll och skrik. Om han blir övertrött och gråtig så sker det på kvällen, dagstid är han alltid nöjd ( peppar peppar ) och för att få honom att slockna så ställer jag in vår Ergo Rapido några minuter i sovrummet så löser det sig 🙂
    Lycka till! Spännande att följa!

    1. Det är ju oftast fram emot kvällen det blir för mycket, och i vårt fall så ges så mycket läge att somna på dagen också – i vagn etc. Men våra läggningar har varit mellan 19-22.30 (ja du hör ju!) beroende på hur det känts och det är ju inte okej. Skönt att ni fått in rutin med samma tid varje dag!
      Ah, dammsugartricket, alltid en hit, haha!

      1. Det jag skrev stämmer inte, jag lägger inte Ossian samma tid varje dag, jag FÖRSÖKER lägga honom samma tid ( skulle det stå ). Det funkar bra de dagar Nico är hos dagmamma men annars blir det lätt hipp som happ och på helgerna bor dammsugaren i sovrummet 🙂
        På kvällen somnar O mellan 19:30-20:30 så det är samma där, ganska oregelbundet men det blir bättre ju striktare vi är på dagen, för bara 2-3 veckor sen somnade han mellan 19-
        22:30. Däremot så vaknar han på minuten varje morgon, alltid kl 06:30 , men tack vare sommartiden så vaknade han 7:30 idag 🙂
        övriga familjen är förtjust i sovmorgonar, men det är nog ett minne blott….

        Hoppas Stella mår bättre!

        1. Blir ju mer regelbundet ju äldre de blir, vare sig man lägger sig i eller inte

          6.30 – där går gränsen mellan natt och morgon enligt mig. Även om jag föredrar efter 7. Rätt långt efter 7. Halv 9 är ok. 😉
          Fast.. skämt åsido så gillar jag att ha kvällar själv utan vakna barn, så jag ser gärna att de sover före 8 iallafall. Max har inte direkt ”stört” tidigare men börjar bli dags att han får barntider han med.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *