New York-guide: Sightseeing du måste göra i New York

Är man i New York finns det många ställen man bara vill se – och jag har gjort många av dem efter alla sammanlagda månader i New York. Här är den således – en New York-guide med fokus på de viktigaste ställena för dig som turist som vill göra sightseeing i New York.

Läs mer om takbarer i New York här. 
Läs mer om restauranger i New York här.

Central Park

Missa inte att spendera lite tid i central park – det är precis så charmigt som ryktet säger. Jag rekommenderar att inte bara gå i södra delarna – dit turisterna oftast hittar in i massor och stannar kvar – utan att ta sig lite längre upp i parken. I mitten ligger Jackie Onassis reservoar, som man får en underbar promenad runt med konstant härliga New York-vyer.

Boat house i central park är ett lika känt som bra ställe –  turistigt visserligen, men brunchen är riktigt god och hyfsat prisvärd (annars är det lite prisat och kan kännas turistigt).

Har man dåligt med tid och vill se större delar av parken så finns cyklar att hyra.

New York-guide New York-guide

Turista – se landmärken och skyline

Helikoptertur – Att flyga med helikopter över Manhattan är dyrt, men verkligen häftigt. Klart värt att prioritera!

Båttur – Billigare än helikopter är dock att ta en båttur runt Manhattan (Circle Line), det är härligt att se New Yorks skyline från vattnet. Vi har åkt runt hela, men har man mer tight om tid så räcker halvturen – när man åker runt norra Manhattan är det mindre intressant.

Turistbuss – Att åka turistbuss är inte heller fel om man är i NY för första gången, det är verkligen kunniga guider och man ser mkt på kort tid. Södra är intressantast om man bara ska ta en rutt. Sen finns andra varianter också, som SATC-tema t.ex.

Brooklyn Bridge – Promenera över Brooklyn Bridge. På dagtid är det super men kvällstid med ett NY i skymning ska vara magiskt. Brooklyn Bridge-promenaden generellt är verkligen måste!!!

New York-guide

Empire State Building / Rockefeller Center – Till Empire State Building är det alltid lång kö (vi snackar timmar…), utom möjligen tidig morgon vid öppning. Vi var istället på Rockefeller center (top of the deck) istället, hade hört att det skulle vara minst lika bra. Så vi kan inte jämföra med empire state eftersom vi hoppade det, men Rockefeller var verkligen superbra och inga köer.

Har man tid så är en otroligt cool grej att ta sig till Harlem och gå på gospel i någon av kyrkorna på söndagarna. Det är gratis, och verkligen en häftig upplevelse.

New York-guide
Med helikopter över Manhattan

Sport

Vi som är två sportfanatiker var på basket, hockey och baseball. Madison Square Garden är en ytterst klassisk arena som är värt ett besök. Både New York Rangers (hockey) och New York Knicks (basket) har oftast minst en hemmamatch per vecka. Säsongen för hockey/basket är mellan oktober-juni. New York Yankees och New York Mets är baseball-lagen. Säsongen sträcker sig mellan april-oktober. Köp biljetter via ticketmaster.com. Till hockeyn köade vi utanför arenan i ett par timmar för att få återbudsbiljetter.

New York-guide

Museum?

Hm, fråga någon annan…. 😉

Övrigt

Det finns så mycket, jag kan inte nämna mer utan att nämna ”allt”. Battery Park (mot frihetsgudinnan), Strawberry Fields i Central Park (John Lennons minnesmärke), Flatiron Building, Times Square, Ground Zero, Brooklyn, China Town, … Det går att börja rabbla lite men – näe…
Allra bäst i New York är att bara vara… strosa, strosa, strosa, insupa atmosfären och äta bra hela tiden förstås. Här kan du läsa mer om mina restaurangtips till New York. 

New York – Världens bästa och häftigaste stad!

New York-guide New York-guide