Mångas verklighet

Ikväll gick en dokumentär på SVT. Titeln ”att hantera det ofattbara” syftar till hur det är för familjer där ett barn får cancer. Hur livet ter sig, från att man får beskedet, till att man ska kämpa sig igenom alla ofattbart tuffa behandligar, till att kastas mellan hopp och förtvivlan. Till en utgång, som i vissa fall är lycklig men i många fall inte är det.
http://svt.se/2.164986/1.2512212/att_hantera_det_ofattbara

Det går inte att föreställa sig hur det är att leva med ett barn med en svår sjukdom.

Stella och Max har en tremänning/syssling som har leukemi. Det var det jag tänkte mycket på när jag skrev det här inlägget. http://stellabystardust.wordpress.com/2010/01/26/tragedier-och-tragedier/
Då hade vi inte så långt tidigare fått reda på hur det var med barnens tremänning, den glade lille då 3-åringen. Som nu snart fyller 5 år. Behandlas tufft fortfarande, såklart, och länge till. Men tillhör de lyckliga som svarar bra på behandlingen och som relativt ofta ändå fått vara pigg.

Bästa föräldrarna uppmanade idag till att se dokumentären, för att få insikt i om hur det kan vara (eller är) att leva med ett sjukt barn. Men också som en helt annan uppmaning; att inse att man måste ta vara på all tid man kan få med sina barn.

Så sant.

Det finns något som provocerar mig, och det är alla som blir provocerade av bloggar (gärna mammabloggar) som skriver ”förskönande” om livet med barn. Som, anser kritikerna, målar upp saker som rosa, som fokuserar på alla små guldkorn. Under samma kategori faller också folk som blir provocerade av glada facebookstatusar, som tycker att många målar upp en mer positiv bild av sitt liv.
So what?!
Det är väl just det som är poängen. Att ha vett att njuta av allt det i ens liv som är bra. Uppskatta det man kan, just för att man kan. Njuta av livet, njuta av sitt eget liv, njuta av sin familj, sina barn, de man älskar och det man älskar. Meningen med livet? Det behöver inte vara svårare.

Så lova. Ta vara på tiden och fokusera på det fina i ditt liv. Har du svårt att kunna så kolla in kvällens dokumentär ”Att hantera det ofattbara”. Eller någon annan dokumentär, det finns många.
Sen kanske du lättare kan tackla de triviala saker som upplevs som jobbiga i ditt liv. Spara den energin till saker som är jobbiga på riktigt. Tanka energi av det positiva, pussa på dina barn och var tacksam för varje minut med dem.

OK?! Bra så.