Det är något fel på mig. Vad är det för fel på mig?

Jag tror verkligen att jag tillhör de som njuter ”mest” av att vara med mina barn. Som om det vore någon tävling… för det låter det nästan som när jag skriver just ”mest”. Jag menar inte så, men jag vet att jag njuter av dem i princip jämt. Att det där tålamodet jag begåvats med – som är lägre än genomsnittets, garanterat – bara ökar när jag är med dem, och jag klarar oftast det mesta med dem.
De är underbara. Det bästa jag har. Jag älskar att vara mamma.

Men jag vill inte gå ner i tid.

Varför?

Jag vet inte det. Jag gillar mitt jobb. Det är kanske en del av förklaringen. Ja, jag gör väl någon form av karriär, jag tjänar bra… Men karriär är inget självändamål för mig. Pengar är inget mål heller, jag (vi) skulle klara mig (oss) med mindre.

Vi skulle ha råd att jobba mindre. Våra jobb skulle kunna tillåta oss att jobba mindre.

Ikväll umgicks jag med ett gäng andra mammor. Det var (nästan) bara jag som inte pratade att gå ner i tid. Ja, övriga i sällskapet har också ”bra” jobb. Ni vet, typ marknad, departement, läkare, projektledare, egenföretagare, jurist …

Som sagt, vad är det för fel på mig?

Det är klart som attan att jag VILL vara med mina barn. Men en del av mig känner också att om jag har tillgång till dem ”bara” 1630-19.30 tre dagar i veckan, nästan alla morgonar och hela helgerna så är det bra. Det är lite i underkant, ja, men de timmarna är jag också extremt närvarande. Jag svarar knappt i telefon. Jag kollar inte Facebook. Jag gör få andra saker samtidigt. Timmarna räcker. Faktiskt. Jag känner så.

När jag nu har (någon av) dem i princip dygnet runt förutom de kvällar jag gör egna saker (läs: träning 3 h/veckan, borta efter klockan 19 1-2 gånger i veckan) är jag inte alls lika närvarande. Jag gör annat samtidigt. Det måste jag göra, för att hinna, för att inte glömma mig själv.

Jag menar inte att kvalitet ersätter kvantitet, inte på något sätt. Men ibland kan jag tycka att just NÄRVARO är det viktigaste när man är med sina barn. Sinnesnärvaro, fysisk närvaro, på tå för DEM och inget annat.

Nu när jag är hemma med Max och därmed hämtar klockan 3 känner jag också att timmarna mellan 3 och 5 på vardagarna inte är något att sträva hårt efter. Visst är det underbart med många underfundiga funderingar, med de där dagarna när man rakt igenom har ”stäm”. Jag älskar det. Men det är inte alla dagar. Ofta är de där timmarna bara något man ska igenom, utan bråk och gärna också lyckas få i barnet mat och göra en massa annat nödvändigt (bad, disk, fix, tvätt, spring, lek, kärlek). Kortare sagt så bygger jag inte min relation med mina barn mellan vardagarnas seneftermiddags timmar.

Och sen, varför är det så få pappor som verkligen vill gå ner de där säg 20 procenten? Vill de vara mindre med sina barn? Är de mer rädda för chanserna som går förlorade på jobbet?

Det var för övrigt en annan grej vi var överrens om. Ingen av oss tror att det egentligen skulle sinka våra möjligheter i arbetslivet att gå ner lite i tid (såvida man redan har en fast tjänst som man gör bra).

Varför kvinnorna? Varför alla dessa duktiga tjejer?
(och om ni inte förstått det än så pratar jag absolut inte om tjejerna ikväll utan i generella termer)

En del av mig tror att det kanske handlar mer om en flykt från jobbet än en egentlig vilja att vara med sina barn som är anledningen. Och också ett sätt att hinna med allt annat, och inte just barnen. Markservice, sig själv, … Det blir lätt att säga just att man vill vara en större del av sin barns barndom. I sånt fall borde man ju egentligen ha sitt stora dagisbarn hemma betydligt ofta än man i själva verket har? För att ge ett exempel.

Nej, jag vet verkligen inte och jag sitter inte på något facit. Men jag undrar helt ärligt om något är fel på mig, jag undrar jag vad jag missat. Döljer jag något för mig själv? Och, om jag tycker så annorlunda mot andra, på riktigt, vad ligger då skillnaden i. Varför?
Och innerst inne också vad som gör att vi inte kommit längre… För jämställt är det inte. Är det där min sko klämmer, är jag så j-a angelägen om ett mellan könen rättvist samhälle så jag struntar i mina egna intressen för någon form av norm jag skulle vilja att var just – Normen?

Visst skulle nog de allra flesta människor jobba mindre om de kunde, det är nog såna vi är av naturen. Men vart går linjen som utgör skillnaden, gränsen som gör att vi tjejer går ner i tid för våra barn och så få män. Jag förstår inte. Och… ja… det är kanske något fel på mig. As simple as that.

(Ps. Om jag om några år går ner i tid så behöver ni inte säga ”vad var det jag sa”. För jag har inte sagt att jag vet. Alls.)

  1. Tack för din kommentar hos mig vännen, den värmde och peppade. Det där med deltid är ju SÅ intressant! Helt ärligt tror jag att vissa går ner i tid för att tävla lite om vem som hämtar tidigast på dagis etc. Och sen sliter man istället med markservice och annat istället för att vara med barnen. För att sen både få slita mer på jobbet under kortare tid och få sämre lön. Era lämna/hämta tider är ju kanon, att kunna hämta kl 16.30 med kontorsjobb kräver ju nästan en deltid också, om man tänker efter. Sluta typ halv fyra-fyra, det gör man ju bara om man kan flexa ordentligt och improvisera. Fortsätt så, du ska vara superglad över att ha ett jobb som funkar tillsammans med småbarn 🙂 . Sen är det nog en personlighetsgrej, jag är hundra säker på att ditt sätt passar dig.

    Jag jobbar ju 75% och måste ärligt säga att jag njuter järnet av det. Jag tycker också att jag har ut en massa kvalitet av det eftersom jag inte slutar tidigare (jo en halvtimme iofs) utan har hellediga dagar istället, som jag ofta har Alfred hemma på. Och kan bocka av sånt jag inte vill fokusera på när han är hemma dom övriga dagarna. För mig blir det grymt mycket mer kvalitetstid men det som gjorde att heltid är helt omöjligt i min värld är alla dessa kväll-dag pass som gjorde att jag inte träffade Alfred på 1,5 dygn vaken, flera gånger i veckan = noll livskvalitet i min värld. Jag har dom ju fortfarande, men bra mycket mer sällan.

    Att B inte jobbar deltid beror nog lite på samma sak som gör att du jobbar heltid. Flexibilitet, möjlighet att kunna jobba hemma någon gång då och då etc. Typiska ”mansjobb” om man ska generalisera hårt. I typiska ”kvinnoyrken” såsom mitt är det fasta scheman, noll flexibilitet och exakta arbetstider som gäller. Därav tror jag att det är många kvinnor som kör deltid. Samt det jag skrev först, hämta-tidigt-på-dagis-hetsen.

    Nu blev det långt 🙂 . Stor kram

    1. Långa och eftertänksamma svar är jättekul, jag uppskattar enormt!

      Ja stora skillnaden är ju att kunna flexa. Jag jobbade oftast mellan 7.15-16 när jag hämtade, dvs med 30-45 minuters lunch. H flexade då åt andra hållet för att kunna lämna senast 8.30. Sen kan vi båda alltid jobba hemifrån lite på kvällen eller så, samtidigt som båda våra jobb kräver en del möten på kvällstid, och att man ibland jobbar på helgen. För min del typ jour.
      Det går inte att jämföra med att jobba mot schema, där varje minut räknas på ett annat sätt och man bara måste följa de exakta tider man har.

      En dag i veckan skulle jag dock lätt välja framför minuter varje dag, utan tvekan. Mer kvalitet, definitivt.

      Den där hetsen avskyr jag. Det blir mycket jämförelse mellan familjerna, det är fint att säga ”jag vill finnas där för mina barn” och fult att säga ”jag uppskattar mitt jobb också och prioriterar även det”. Sen ska man ju alltid utgå ifrån sitt egna, att ett barn är helt färdigt klockan 15.30 behöver inte innebära att ett annat är det. Det finns ju många anledningar till det, hur de sover (och hur länge på morgonen), hur de äter, hur de leker…

      Kram

  2. Ja, jag tror också att det är lite oflexibilitet som gör det ofta, för egentligen går det ju inte hämta 16.30 om man jobbar heltid och har restid, om man inte börjar typ 6.30 (vilket man iofs kan göra om man har flextid. Jag tycker nog egentligen inte heller att de där timmarna mellan 15-17 på vardagarna är spec njutningsfulla (finns det nån som tycker det?) men mina barn blir ju så otroligt trötta av en dag på förskolan så jag känner mer så, att de inte pallar mer än till senast 16 nu när de dessutom ska gå 5 dar i veckan. Jag skulle så gärna ha lediga fredagar däremot, för då är det oftast den där bästa tiden hela dagen. Visst är det jättebra med flex, men man slipper ju heller inget jobb om man går ner i tid på en sån tjänst där man kan jobba hemma, så därför förlorar man ju bara pengar på det, inget jobb. Vi ska pussla och försöka hämta 16 varje dag och inte för att det är en tävling utan just för att det är bäst för barnen, de orkar inte mer, spec. inte Elis. Blev långt det här också, men jag fattar inte heller varför det är mammorna som gör det (det gör mig också galen). Och visst är det också en känsla av att jobba mindre som är drivkraft, för fredagen blir ju en dags jobb mindre för mig också isf. Och otroligt bra fråga du ställer – alla dessa mammor som går ner i tid när tvåan börjar, varför har de inte ettan hemma mer? Viktiga frågor och mycket att diskutera. Går nog inte komma fram till mer än att alla föräldrar och alla barn är olika och olika lösningar passar olika familjer bäst. Kram på dig, fortsätt som du gör!

    1. Ja, som du säger så summa summarum så är det ju olika för olika familjer, så man upplever det ju olika och anpassar efter det. (förhoppningsvis 🙂 )
      Tänkte på en sak ang. att dina barn är helt slut vid 16, det är ju inte så konstigt eftersom de varit vakna ett par timmar innan de börjar till och med. Skillnad mot t.ex Stella som vaknar 07.30, får frukost och kläder och skuttar till dagis med morgonenergi klockan 8…
      Med Max kan det ju också bli helt annorlunda.

      Sen också pendlingstiden, den påverkar ju ens dagar enormt! Det vet ju du om någon.
      Jag som är konsult vet ju aldrig ritkigt vart jag hamnar, och det är klart att det spelar in och inför varje nytt uppdrag hoppas jag inte bara på en bra roll utan tänker också på vart jag hamnar. Skulle jag få åka långt varje dag skulle jag och inte se något slut på det, så skulle jag absolut omvärdera och kanske inte vara kvar i konsulteriet.

      Kram och detsamma.

  3. Hej Lisa! Jag gillar verkligen det du skriver och att du skriver! Jag läser din blogg då och då och blir alltid inspirerad.
    Du brukar väl lyssna på din egen känsla och vad jag minns (nu tänker jag på Örebrotiden för massor av år sedan) så hade du rätt 🙂
    Här hemma kommer vi snart att ha det (jag håller på att få ett jobb!) lite annorlunda: Fredrik kommer att gå ner till 80% och jag kommer att jobba lite kvällar och typ varannan helg. Det ska bli grymt kul att börja jobba igen! Jag trivs med att vara hemma mycket, det kanske ändrar sig framöver, det vet jag ju inte, då tar vi tag i det när/om den tiden kommer. Vi har en bra kommunikation jag och Fredrik och hur vi har det är en gemensam överenskommelse.
    Det där med kvalitetstid och kvantitetstid är också intressant hur olika man tänker/känner… jag vill ha både och. Kvantitet för att få mycket familjeliv, närvaro där det även är ok att ha tråkigt ihop, bara vara. Kvalitetstid då jag umgås fokuserat och uppmärksammat med barnen, ibland alla 3, ibland en och en. Jag delar inte upp det så strikt utan kvantitet och kvalitet flätas ihop. För det mesta fungerar det tillfredställande, ibland inte alls.
    Tack för att jag får ta del av din blogg! Kram

    1. Dito vännen, du är klok som alltid. Och vad kul med jobbljusning, jag håller alla tummar!!!
      Kul att ni kan få ihop en bra lösning för er, och kul för F att få mer tid med barnen!

      Ja jag tycker ju också att kvalitet och kvantitet ska flätas ihop, att vara närvarande kan ju såklart också vara bara att barnen känner att mamma/pappa är där, även om man kanske fixar i köket, tar en dusch etc medan de gör något själva.
      Något jag dock håller högt är att vi om helgerna när vi är alla 4 i väldigt hög utsträckning gör saker på barnens villkor, med deras behov och viljor i centrum. Hellre en förmiddag i ett badhus eller på en bondgård än storhandlandes på Ica Maxi, liksom. Vi njuter av det. Och så vet jag ju att ni också gör. 🙂

      Tack för att jag får ta del av dina tankar i kommentarsfältet! Kramar

  4. Det är verkligen en intressant fråga det här, och det är som alltid bra att tvingas tänka till ett extra varv varför man själv gör de val man gör. Jag och min man jobbar båda i ett kvinnodominerat, hyfsat icke-flexibelt jobb utan möjlighet att jobba hemifrån. Vi har båda jobbat deltid sedan vår dotter började på förskola och min man gör det även nu när jag är föräldraledig på heltid med lillebror. Jobbflykten är bara en bonus 🙂 , den stora vinst som vi upplever är att en stor del av vardagsstressen försvinner. Mannen lämnar på förskolan varje dag (jag är hemma och förmiddagssover med lillebror..), vi är båda hemma när det ska lagas middag och min man kan träna på väg hem från jobbet och sen kan vi ägna kvällen åt familjen och varandra. Vi har dessutom extremt nära till jobbet och jag förstår egentligen inte att inte ännu fler (som har praktisk och ekonomisk möjlighet) väljer att jobba deltid under småbarnsåren. Och då tänker jag främst på de som beklagar sig över livspusslet etc. Det verkar ju inte du göra och jag tror verkligen inte att det är något fel på dig 🙂 .

    1. Det låter verkligen som att ni hittat en fantastisk uppdelning! Vad enkelt det låter, liksom. 🙂 Fast det förstår jag såklart att det inte är, jag menar inte så, men just så skulle nog väldigt många önska att ha det. Samtidigt som det såklart är något ni jobbar för, en prioritering ni gör, inget ni bara får gratis.

      Det du nämner är ju de två absolut största skillnaderna; att kunna jobba flextid samt pendlingstid.
      När vi letade nytt boende för dryga året sedan så tänkte vi efter ett tag (när vi kollat radhus en bit ut) att varje minut extra i pendlingstid för oss skulle innebära lika många minuter längre på dagis för barnen. Eftersom vi inte har någon hjälp med det, med föräldrar som inte bor i samma stad. Så det var då vi till slut la ner och blev kvar hyfsat centralt. Hellre jobba-familj än jobba mindre-pendla-familj. 🙂

      Kul att höra hur ni löst det.

  5. Det handlar väl mer om barnen än om oss! Barnen uppskattar nog, i de flesta fall och speciellt när de är mindre, att inte gå för långa dagar och istället vara med sina föräldrar (även om de är trötta och därav det kanske mindre glada humöret).

    Att sen mammor naturligt ”ser” detta oftare och väljer att gå ner i tid har kanske är naturens väg. Vi har ju ändå haft dem så nära oss under så lång tid.

    Hade vi inte haft den möjligheten som vi har idag gällande olika arbetstider, som passar för att A inte ska gå alltför långa dagar, så hade jag kunnat minska min arbetstid med 10-20% igen, iallafall tills A har blivit lite större.

    För mig är det ingen jämställdshetsdiskussion utan ”få barnet/barnen att må som bäst”-diskussion 🙂

    Och kan man få ihop det utan att gå ner i tid, som jag känner att vi har lyckats med nu, så är väl det kanon!!

    KRAM

    1. Jo såklart man får anpassa efter barnen och att det är deras välmående som är det viktigaste (men med handen på hjärtat så är det ju inte jätteofta man hör det som anledning?). Det där är ju enormt individuellt, Stella har aldrig varit helt slut efter dagis utan på bra humör. Nu när jag hämtar 3 är hon ofta mitt i leken och knappt sugen att gå hem, eller så går vi till parken och det röjs i ett par timmar till eller så är det en intensiv lekdejt med några andra under de timmarna. Så jag vet inte, jag känner inte att hon har mycket mer kvalitet med mig mellan de där 1,5-2 timmarna än på dagis med bokläsning och sång typ. Men som sagt, det kan ju vara helt annorlunda med Max, och skulle han komma från dagis som en trasa skulle man ju snabbt omvärdera…
      H börjar prata om att kanske låta dem börja tidigare och äta frukost där men vi skulle ju inte kunna korta ner eftermiddagarna ändå så jag är inte alls sugen på det. Vi får se.

      Flex är ju det som gör det möjligt att jobba båda!! Och skulle pendling eller fasta tider göra pusslet svårt eller till och med omöjligt så skulle man ju behöva tänka om. Som ni.

      Nej, det är aldrig en jämställdhetsdiskussion just i den egna familjen, när vi talar mikro. Men att det ser ut så i 90 (?) % av alla familjer gör ju att det ändå verkligen är det i det stora hela.

      Ja en bra lösning för egna familjen är helt klart målet, och man får vara tacksam om man får ihop det så alla mår bra.

      Kram!

  6. Yes!

    A är likadan som Stella, inte alls sliten och trött efter dagis utan har mycket energi kvar och alltid på bra humör (förutsatt mätt mage och frisk såklart) så det gör att mammahjärtat mår bra och man inser att vårt upplägg fungerar för alla (även för det där samvetet som ofta gör sig påmint väldigt ofta) 🙂

    Lekdate en eftermiddag/kväll snart kanske?

    Hälsa alla därhemma!
    kram

    1. Det är svårt att räcka till på alla plan hur man än gör… Alltid måste man kompromissa med något tyvärr, är det inte hemma så är det på jobb..

      Absolut jättegärna!! Bara att föreslå så kan vi säkert!
      Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *