Med litet flyg till Milford Sounds – en utflykt i en Cessna

Milford Sounds – där har vi varit idag! En klarblå himmel imorse gav oss hopp, och efter flera samtal efter alla morgonens väderprognoser som flygbolaget följde intensivt fick vi klartecken att flyget skulle bli av. Lycka!
Tydligen har de inte kunnat flyga dit på en vecka och när vi landat sa de att prognoserna framåt visade på ytterligare en vecka utan möjlighet att flyga dit. Så vi hade tur som kunde ta ett litet flyg till Milford Sounds!
Däremot fick vi inte åka den båttur i fjorden som ingick. När vi landade i Milford Sounds hade blåsten ökat så två timmar där skulle förmodligen göra att vi inte skulle kunna åka hem alls. Och, med de luftgropar vi hoppade i på vägen dit var det ingen som visade besvikna miner om man säger så.

För flygningen ja, om vi börjar med planet och luftgroparna. Kort sagt kan man säga att resan inte direkt var något för den flygrädde. Det lilla planet hade 7 platser, alla såklart fönsterplatser. Bredd kanske lite drygt en meter, längd kanske 4, max. Litet! Det lät och rasslade, drogs lätt med av minsta vindpust. Droppade flera meter i luftgroparna, något som kändes i magen, som vändes upp och ner. Illamående? Ja. Läskigt mellan varven? Ja.
Vi flög i dalgångar med bergen bredvid oss, där vi kunde se upp emot bergstopparna. Nästan smekte klippväggarna. Gjorde tvära svängar, passerade lågt över glaciärerna. Såg i detalj floderna som slingrade sig fram, och vulkansjöarna på toppen av berg.

nya-zeeland-med-barn-38-av-87 nya-zeeland-med-barn-39-av-87

Vad kan jag säga… Den här gången saknas inte bara tillräckligt bra bilder utan även ord. Det var helt otroligt, verkligen en upplevelse och så galet häftigt.
Så det där med illamåendet var ju värt det gånger tusen.

Efter fantastisk flygning kom vi så ut mot kusten, rundade ett krön och så tornade fjorden Milford Sounds upp sig i all sin prakt. Mäktigt, vackert, dramatiskt. Vi körde på låg höjd genom fjorden, gjorde en skarp gir längst in i den och landade på lilla landningsbanan. Coolt.

nya-zeeland-med-barn-42-av-87 flyg till milford sounds

Promenerade runt ett tag, njöt utsikten och var glada för frisk luft, och sedan lyfte vi ”hem” till Wanaka igen med ny rutt och nya vackra utsikter att njuta av.

nya-zeeland-med-barn-44-av-87 nya-zeeland-med-barn-47-av-87 nya-zeeland-med-barn-45-av-87

Det var en helt otrolig tripp, och vi är SÅ glada över att ha gjort den. Den var rätt dyr (ca 2500 sek per vuxen, båda barnen gratis då de är under 4 och satt i knä, och sen hade vi rabattkupong via husbilsuthyraren på totalt 450 SEK och fick tillbaks 800 på utebliven båttur), men värd varenda öre och lite till. Rekommenderas! För den icke flyg- eller höjdrädda alltså 😉

Så, lite fler bilder. Som inte kommer göra upplevelsen rättvisa, men men. De bästa bilderna är för alltid inpräntade i mitt minne. Priceless.

nya-zeeland-med-barn-36-av-87 nya-zeeland-med-barn-37-av-87 nya-zeeland-med-barn-41-av-87 nya-zeeland-med-barn-40-av-87 nya-zeeland-med-barn-46-av-87