Reseinspo: Nya Zeeland och vinerna

Nya Zeeland är en nykomling i vinsammanhang, och representerar verkligen ”den nya världen”. Däremot påminner vinerna mycket om den gamla världens vinländer, och man hyllas ofta för kvaliteten. Den går nämligen före priset, och i kombination med att man är nytänkande så finns mycket spännande viner från Nya Zeeland att njuta av och göra (smakmässiga) fynd bland.

Landet är kallt för att vara vinproducerande, och det är därför svårare och således ovanligare med mustiga rödviner (men några försök finns) och det är de vita vinerna man är mest kända för. Det svala klimatet märks i dem, de är fräscha och fruktiga snarare än tunga, smöriga och eklagrade. Ta ett glas Savignon Blanc från Nya Zeeland en varm försommardag och du blir inte besviken!

Det finns några distrinkt som är allra mest kända för sin vinproduktion på Nya Zeeland, och när vi var där spenderade vi mer tid i två utav dem; Marlborough och Hawkes Bay.

Marlborough ligger längst norr/nordöst på sydön, strax söder om Picton. Vi slog oss ned i Blenheim som är en stad med 20 000 invånare och som är omgiven av stora fält av vinrankor runt gulliga vingårdar. Cloudy bay var snyggt och modernt och deras bubbel Pelorus gott värre. Wairau River litet och familjärt. Saint Clair var som ställe vår favorit – snyggt och fräscht med en mysig restaurang men ändå litet och personligt. Vi älskade deras Sauvignon Blanc såväl som Merlot. Den första är en favorit här hemma numera hos både oss och flera vänner, men Merlot hade jag inte druckit sedan dess – förrän jag serverades den på förra veckans vinevent och den var ännu godare än jag mindes.

20111130-200816.jpgSaint Clair.

20111130-200809.jpg

Wairau River.

IMG_0617

Någonstans i Marborough.

Hawkes Bay ligger på östkusten mitt på nordön, och städerna Napier och Hastings är de man oftast bor i där. När vi där utforskade omgivningarna lite närmare så gjorde vi det med cykel. Det var otroligt vackert och charmigt, och barnen roades förstås också. Mission Estate Winery, Church Road Winery, Brookefield’s vineyard (favorit) och The Filter Room Ale & Cider house var några av de vi besökte. Skillnad här mot Marlborough var att vingårdarna kändes snäppet större, och att vinerna inkluderade mer mustiga vita (som chardonnay) såväl som rödviner pga det något varmare klimatet. Mycket Merlot, och så Cabernet Sauvignon. På sydön håller man sig mest till Pinot Noir bland de röda, av givna anledningar (kyligt!).

20111204-184157.jpg

Ytorna där det odlas vin ses dock överallt. På bilden nedan till exempel åker vi nära Wanaka ner mot Queenstown, och det är världens sydligaste vinregion. Man ser vinodlingar överallt, och det är också ett tips när man är ute och åker – på vingårdarna finns ofta bra mat, och de ställena är välkomna i ett land där det annars kan dröja många timmar mellan ställen att kunna äta (eller ens tanka…) på.

IMG_0616
På förra veckans event testade vi:
Nautilus Sauvignon Blanc (Marlborough) – sval, fräsch, härlig – perfekt sommar-mingel-vin
Waimea – Classic Riesling (Nelson) – krispig och god!
Whitehaven – Pinot Gris (Marlborough)
The Brothers – Chardonnay (Marlborough)
BeetleJuice – Pinot Noir (Central Otago)
Saint Clair – Merlot (Marlborough) – som sagt, fruktig och väldigt god
Man o’ War Dreaghnought – Syrah (Waiheke Island) – Jag som vanligtvis älskar syrah fastnade inte för denna som kändes lite bitter
Seifried Sweet Agnes – Risling (Nelson) – supergott sött dessertvin

Ja hörrni, inget dåligt vindistrikt hela Nya Zeeland… Så missa inte det om ni gillar vin och reser till det fantastiska landet på andra sidan av jordklotet!

Vill ni läsa mer om mina resor eller Nya Zeeland (eller kanske hela tremånadersresan vi gjorde då) så kolla in sidan Lisa & resorna och botanisera.