Hemmafix – köksö

Vi har lite planer för vårt kök. Från att tidigare alltid ha bott med helt öppen planlösning har vi nu ett öppet men “eget” kök, och vi gillar det verkligen. Det är så intimt och mysigt! Samtidigt så är det väldigt öppet mot vardagsrummet och resten av lägenheten, så det känns inte helt avskilt. Perfekt, tycker vi numera efter att när vi flyttade in varit lite osäkra på hur vi skulle uppleva det.
I höstas fixade vi lite, bytte bänkskiva och kakel och lite så. Vi är inte helt klara utan ska byta belysning till spots och sätta upp en passkiva under skåpen, men på det stora hela är det klart och fint.

Däremot är det lite få skåp. En vägg som är rätt onödig (någon form av ventilationstrumma typ). Lite dåligt med bänkyta och så är vi väldigt sugna på en vinkyl.

Så nu har vi ett nytt projekt. Vi har tänkt bygga en köksö mot en vägg. Alltså inte själva (herregud, vi tar hantverkarhjälp för att skruva upp vägghyllor), men ni fattar. 🙂

Ikväll har jag lekt lite med IKEA home planner, för att få lite känsla över hur det skulle bli (även om det är en väldigt slarvig ritning). På bilderna nedan är köksön 120 bred, den kommer bara bli 100. In mot köket kommer det vara en vinkyl med en bredd på 60 cm, och bredvid den ett skåp på 30-40 cm. Mot kylen så att säga, på sidan, blir ytterligare ett skåp. Mot vardagsrummet blir det bara passida. Bänkskiva blir en svart kompaktlaminat likt resten av köket. Köksön blir i vanlig arbetshöjd för att få kvar den öppna känslan. Och givetvis inga överskåp.

 Utifrån blir det att se ut ungefär såhär. Framför kyl-frys-högskåp till vänster är det en vägg som inte är med på ritningen här.

Allt ser väldigt grått ut här, men det blir givetvis vitt som resten av köket.

Nåt sånt här. Ramar in köket mer men behåller den öppna känslan. Som sagt så blir det inte fullt såhär brett, och vänster del av köksön blir ett skåp (utan handtag?) och höger sida kommer rymma en vinkyl.

  På denna bild ser man bäst hur väggen som “står ut” ser ut. Utanför köksön är vardagsrum/hall.

Vad tror ni? Är vi på rätt väg i tankarna?
Köket är från Marbodal så det blir där vi får rita ordentligt antar jag, och sedan är bänkskivan från Kvik.

Här kan ni ser fler bilder på hur vårt kök ser ut idag layout-mässigt (sen är det ju annan bänkskiva och så numera).

 1. Jag och Collby har precis byggt klart vår köksö (utan hantverkare, det är faktiskt ganska lätt när man har en make som har alla verktyg som finns i hela världen…). Det blev grymt bra här, iallafall tycker vi det! Hur bred är öppningen mellan kylskåpet och kortsidan av ön? Bara det inte blir för trångt, men det är svårt att se på ritningen. Det blir säkert bra tror jag. Lycka till!

  1. Men har ni, det visste inte jag! Vad kul!
   Haha, som att det räcker med verktygen… Vi skulle kunna ha mååånga verktyg, alla i världen, men ändå inte klara det själva. Det kan jag lova. 🙂

   Du måste visa bilder!!

   Precis jag håller med det får inte bli för trångt. På ritningen från IKEA här i inlägget är köksön 120 cm, den blir bara 95 eller 100 i verkligheten, så det blir lite mindre.. Vi ska rita ordentligt på Marbodal i helgen.

   Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
vandra med barn nackareservatet sten hjärta
Att åter mest tänka på renovering