funkisvillan hem hus philips hue smart belysning

Lite om belysning och ett smart hem

Inlägget innehåller reklamlänkar

När vi i somras gjorde om vår altan så fick vi upp ögonen för smart belysning. Att kunna helt bestämma ljusstyrka och nyans från mobilen samt att enkelt kunna tidsinställa lamporna var det som lockade mest, och vi bestämde oss för Philips Hue som koncept. Altanen har således både deras pollare och lampa över matbord.

När sedan livet flyttades från altanen och in efter sommaren, så hade vi fått mersmak på smart belysning och fortsatte inomhus. Att bygga ut Philips Hue-systemet är hur enkelt som helst. När man skaffar sin första lampa så köper man också en sk bridge, som kopplas mot husets wifi. Mot sin Hue bridge läggs sedan alla lamporna till och styrs då från Hue-appen i telefonen. Direkt man kopplar in (alltså: skruvar i en glödlampa) en lampa och sätter på den så upptäcks den automatiskt i appen och kan sedan styras därifrån. Vi har lagt upp lampor i olika rum och skapat olika scener, vilka sedan kan tidsinställas eller sättas upp som scenarios baserat på specifika händelser – att man kommer hem och larmar av till exempel. Möjligheterna är många men det går att börja enkelt. Plugga in, kör.

Inomhus har vi successivt bytt ut i princip alla lampor som vi inte har en dimmer till, och framför allt då alla lampor som gör hela mysbelysningen – de där som man vill att ska vara skönt tända när mörkret faller men som man ofta inte orkar gå omkring och tända manuellt. De går på schema, och så justerar vi ibland om det finns behov.

På bilden ovan, och närmare nedan, är det deras (adlink) ”Filament” glödlampa som sitter i fönsterlampa och vägglampa.

Det börjar bli ett gäng lampor hemma nu, och ett flertal rum som har smart belysning.

Här kan ni ett stort antal (adlink) Philips-Hue produkter

Alla lampor kan justeras i styrka, och vissa har helt anpassningsbara färger, sk ”color ambiance”.

Vi har flertalet lampor av ”filament”-typen ovan, ett antal vanliga ljuskällor, utomhusbelysning av olika slag och någon ljusslinga ”light strip”.

Philips Hue smartbelysning och Google Home

Men, det är sällan Philips Hue-appen vi styr lamporna genom. Vi har ett mesh-nätverk från Google hemma, vilket betyder ett antal små ”puckar” (åtkomstpunkter) runt om i huset som gör att nätverket fungerar sömlöst i husets alla hörn. Varje puck är en smart högtalare, och genom att vi lagt till vår Philips Hue bridge i Google Home så kommer vi åt lamporna bara genom att prata till högtalarna.

Hej Google, släck lampor uppe” kan jag säga – och så släcks de fem lamporna vi har inkopplade på övervåningen. Sovrumsfönster, sovrumstak, vägglampa samt fönsterlampa i allrum och en lampa på fot i badrummet. Kommer aldrig kunna leva utan att styra mina lampor med rösten igen. Hur sjukt är det inte att man så snabbt anpassar sig efter den typen av genvägar?

Minus med Philips Hue

Något på minussidan kring smart belysning och Philips Hue? Well. Det är inte helt billigt – men vi byter successivt och det känns helt värt. Våra föräldrar har inte helt lätt att förstå sig på det och vill ju hellre knäppa på och av lampor, men det fungerar att knäppa av och på manuellt – knapptryck och lampan vaknar oavsett om den är tidsinställd till snäppet senare. Att Google Home skulle lyssna hela tiden och inte bara på kommando är jag inte orolig för, men det finns det väl de som är.

Vill du jämföra Philips Hue med IKEA så fins hos Dryden bra info om deras smarta hem där de har Google Home i kombination med IKEAs belysning. Läs mer här.