mura odlingsbädd bygga spaljé

Mura odlingsbädd och bygga spaljé med armeringsnät

Typisk resebloggsrubrik! Hehe. Well. Ni som följt här vet ju att jag när pandemin kom gick ur alla resegrupper på Facebook och in i en massa trädgårdsgrupper istället, och på den vägen är det. Jag älskar att fixa hemma i trädgården, och känslan av saker som växer upp och som är fina att vila ögonen på, att konstant utveckla hemmet och att trivas så intensivt hemma – den är så oväntat fantastisk! Inte som att resa till nya, spännande ställen, men någon form av stark själslig tillfredsställelse. Mitt nyaste projekt hemma är att mura odlingsbädd och att bygga spaljé av armeringsnät.

Mura odlingsbädd

Utgångspunkten var att jag vid en trist vägg upp mot altanen (vi bor i sutteränghus så sett från ingången så är altanen en våning upp) tänkt att jag skulle sätta någon växt. Förblindad av duktiga trädgårdsskötares klematis med stora, intensiva blommor så var det något sådant jag såg framför mig… men hur kunde jag inte landa. Men, då jag lade en liten mur vid köksträdgården (ett annat pågående, dock ej avslutat, projekt) så fick jag en idé – samma typ av mur skulle kunna bli en fin, platsbyggd kruka. Gå ihop med många andra delar av huset där vi har liknande mur, och vara betydligt enklare än att gjuta en kruka i betong. En odlingsbädd, som det heter.

Så, här började jag – men saknar en före-bild utan jordpåsar på plats. Men ni fattar.

Jag köpte murstenar av rak “funkis”-typ, 40 centimeter breda. De kostar typ 40 kronor styck och för två lager i den bredd jag ville ha behövde jag 12 stycken. Jag började med att gräva ut lätt i gräset, plattade till jorden rejält, och lade sedan småsten (singel) som underlag. Lade sten för sten och måttade med vattenpass.

Delar av botten bestod redan av markväv och småsten då det tidigare var en smal stenrabatt här, så jag valde bort att lägga ny markväv i botten. Den är ändå så djup och jag vill ha viss åtkomst till marken under för att få mer välmående jord. Jag tänker maskar och så, men detta är ärligt talat en gissning. Facit på sånt här får ni hos någon annan.

Sen fyllde jag på med rosjord och planteringsjord och satte två klematis. Valde länge och väl mellan enormt snabb- och starkväxande Summer snow med fina små vita blommor och nästan lika enkla (?) Jackmanii som får stora, mörklila blommor – något jag tycker är fint mot det vita huset och ger en känsla av medelhavet. Klematis vill ha sina rötter täckta av marktäckare, så efter lite rådgörande med blomsterhandeln satte jag vit Purpurklätt som jag hoppas ska sprida sig och helt täcka framför klematisen.

Spaljé av armeringsnät

Att bygga en spaljé av armeringsnät är något jag länge haft sikte på, och som jag sett duktiga människor göra. Inte jag, dvs. Jag tänkte invänta våra snickare som är på ingående om några veckor för ett annat ärende…

Men så gjorde jag lite research runt om på tomten och hittade ett gammalt armeringsnät och lite spillmaterial från altanbygget förra året, tänkte “hur svårt kan det vara?” och satte igång. En lång staketribba 28*45, ett armeringsnät, ingen plan eller talang men en dos vilja utgjorde starten.

Såhär gjorde jag en spaljé av armeringsnät:

  1. Måttade behövd höjd och bredd på spaljén och kapade ribborna i rätt längd.
  2. Satte ihop ramen. Jag köpte små vinkelhakar för att fästa ovanliggande ribba i ovankant av sidorna.
  3. Kapade armeringsjärnet i passande storlek (vilket möjliggjordes genom en snickare till granne som kunde låna ut en maskin för att kapa dem… med bultsax hade varit tufft).
  4. Satte fast armeringsjärnet på baksidan av ramen med hjälp av krampor (en sorts spik som är böjd som en båge).

Voilá!

Nu har ju jag ett staket på baksidan av denna, så möjligen att man vill ha baksidan snyggare om den ska stå öppet. Likaså ger det mig en möjlighet att fästa spaljén, vilket jag gjorde på ungefär samma sätt; kapade överblivna ribbor till rätt storlek för att spaljén ska kunna stå rakt och sätta vinkelfästen för att fästa mot baksidan av ramen, och sedan en lång skruv för att fästa ribban underifrån mot trallen samt överliggaren till staketet.

Nu?
Hålla alla tummar jag har att tillgå för att klematisen ska trivas, växa, frodas. Den variant jag köpte, Jackmanii, är en senblommande klematis som om den mår fint blommar länge och sedan klipps den ned på vårkanten.

Och så ska spaljén såklart få lite lätt pimp – några lampor i överkant eller så. Jag hoppas kunna lägga en uppdaterad bild här om någon månad med prunkande blommor och fin spaljé. Och om något år kanske ännu större blomma och ett grånad altan. Vi får väl se! Jag har aldrig lyckats förr men är en evig optimist, så jag har hopp.

Följ mig!

Mer läsning...
badrum norrvange light grey tapwell
Vårt badrum – Norrvange och Tapwell