Våffeldag med sopplunch

Idag har det varit våffeldagen. Så vi bestämde en våffellunch med ett par kompisar. Det jackade ju inte helt bra med mina aningen nyttigare planer, så vi inledde med en god soppa. Våfflor fick bli efterrätt åt de andra.

20120318-150205.jpg

För mig passade tillbehöret i form av cashewnötter rostade med lite olja, chiliflingor och kokosflingor väldigt bra.

20120318-150213.jpg

Det som serverades var en supergod soppa med röda linser, kokosmjölk, morötter och färsk ingefära. Receptet har jag hittat här.

20120318-150220.jpg

Morotssoppa med kokosmjölk och röda linser (4 port)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 medelstora morötter
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 1/2 dl röda linser
1 tsk milt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm krossad chili
1 hönsbuljongtärning
6 dl kokande vatten
400 ml kokosmjölk (1 burk alltså)
Olivolja till stekning
Salt, peppar

Chilirostade cashewnötter:
1 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor
1/2 tsk krossad chili
1 tsk olivolja

Gör nötterna först: sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med oljan, häll på krossad chili och kokosflingor. Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta några minuter i ugnen. Passa noga så att kokosflingorna inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala morötterna och hacka dem grovt. Fräs lök, vitlök, ingefära, morötter, linser och kryddorna i lite olivolja. Rör i buljongtärningen och häll över det kokande vattnet samt kokosmjölken. Låt sjuda ca 10 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Värm eventuellt soppan om det behövs. Servera tillsammans med cashewnötterna.