pizza på pizzasten

Pizza på pizzasten – Italien i hemmaköket

Jag behöver slänga in ett litet tips här i bloggen, kanske inför att helgen närmar sig. Vi gjorde nämligen pizza på pizzasten hemma förra helgen, och det blev så himla gott och bra. Det är nu några månader sedan vi avslutade vår köksrenovering (som jag ännu inte lagt upp foton på pga har ännu inte fulltaligt antal stolar) och med det har vi också en bra ugn som klarar riktigt hög värme. Den är självrengörande, så det betyder svinvarmt, men har en speciell inställning för pizza som går upp till 275 grader med extra värme underifrån. Inte superhögt – men fullt tillräckligt visade det sig utan tvekan. Poängen med pizza på pizzasten är att få pizzan som vore den gjord i en stenugn, med en botten som blir riktigt krispig; sprödare och luftigare. Nästan som Italien hemma i köket!

Köpa och laga pizza med pizzasten

Vi köpte vår pizzasten på Stenbolaget i samband med att vi köpte lite sten till en gång i trädgården (hej villaliv!) men det finns lite varstans och kostar runt femhundringen. Stenen läggs in i ugnen innan man börjar, och behöver minst en halvtimme på sig att bli riktigt varm. Ett tips är att lägga på lite mjöl så att pizzan släpper lättare. En pizza i ugnen på stenen tar bara ett par minuter för att bli färdiggräddad. Nästan omgående börjar det fräsa och bubbla rejält, och efter 2-3 minuter är den perfekt gräddad. Med andra ord får man hålla koll!

Vi köpte även med en pizzaspade för att ta in och ut – det hörde till paketet och ingick i priset på 450:- – vilket känns som ett måste. Däremot var det svårt tyckte vi att flytta över bakad pizza från bakbordet till stenen, den hade en tendens att fastna på spaden lite för mycket, så vi gick över till att baka ut dem direkt på pizzaspaden. Då gjorde vi med andra ord ”lagom stora” – men så ville vi också göra många sorter.

Ett alternativ till ugnen är att köra pizzastenen på grillen.

Några extra goda hemmagjorda pizzor

Så, vad finns det för extra goda varianter då? Jag kan känna mig lite på en expert på detta faktiskt. Det är ju precis hur enkelt som helst – tänk på ett ställe med goda pizzor och vad du gillar där, köp nämnda ingredienser, klart. För pizzorna förra helgen tog jag inspiration från Werséns i Åre som har fantastiska pizzor. Deras variant ”Jägarnas” med renskav, kantareller, pepparort och lingon som Henke alltid väljer fick högre betyg hemma än där till och med. Till ost köpte jag färdigriven pizzaost och riven mozzarella och höftade lite. Minimozzarella är också toppen för de där man vill ha mer ”rejält” inslag av mozzarella.

 • Pizza bianco; Smetana, Ost, Västerbottenost, Rödlök, Dill, Gräslök, Löjrom
  Smeta ut smetana på pizzadegen. Ha på lite riven ost men framför allt västerbotten ost. Lägg på lite rödlök. Grädda. Efter uttag: komplettera ev rödlök, klipp över dill och gräslök och kanske någon smetanaklick, lägg på löjrom.
 • Jägarnas; Tomatsås, Ost, Cocktailtomater, Renskav, Kantareller, Pepparrotskräm, Lingon
  Ha på tomatsås, riven ost, halva cocktailtomater, färdigstekt renskav och gula kantareller (som du själv kan steka lite innan). Grädda. Ta ut, klicka över pepparrotskräm (jag blandade pepparrotsvisp med lite gräddfil) och lingon.
 • Chevrepizza; Tomatsås, Ost, Rödlök, Chevre, Valnötter, Honung
  Ha på tomatsås, riven ost, rödlök, chevre, valnötter och ringla över lite honung. Grädda. Ta ut, lägg på ruccola och ringla ev på lite mer honung eller balsamico.
 • Salsiccia; Tomatsås, Ost, Rödlök, Mozzarella, Salciccia, Babyspenat
  Ha på tomatsås, riven ost, rödlök och mozzarella samt bitar av brynt salsiccia. Grädda. Ta ut, ha på babyspenat.
 • Tryffelsalami; Tomatsås, Mozzarella, Tryffelsalami, Ruccola, Parmesan
  Ha på tomatsås, mozzarella och gott om tryffelsalami. Grädda. Ta ut och ha på ruccola och spritsa över lite fint riven parmesan medan pizzan är varm så den hinner smälta lite.
 • Maxad vegopizza;  Tomatsås, Mozzarella, Rödlök, Champinjoner, Marinerade vitlöksklyftor, Oliver, Kronärtskockor, Pesto
  Ha på tomatsås, riven mozzarella, rödlök, färska champinjoner, marinerade vitlöksklyftor, oliver och kronärtskockor. Grädda. Ta ut och klicka på lite pesto.

Andra tips är att ställa fram ruccola, babyspenat och ett fat med parmaskinka bredvid så man kan pimpa lite som man vill efteråt.

Eller så kan man förstås låta sällskapet själva komponera sin egen pizza, och bara ställa fram en massa gott att välja på. Det minskar dock förstås ner variationen något. Vi åt i köket och det känns riktigt socialt och ger en utdragen middag att äta lite, fixa pizza, äta igen, fixa osv. Lite som plockmat, nästan.

Här har jag tidigare skrivit om lyxpizza hemma.

Genvägar: pizzadeg och tomatsås

Jag är inte mycket för att baka, och tog för pizzabaket till oss och ett par vänner förra helgen en genväg och köpte pizzadegen på vår lokala pizzeria. Tidigare har jag bara använt sådan man köper i mataffären, men denna var fantastisk. Vi fick betala 15 kronor per deg så vi köpte hem ett helt gäng för att ha utrymme både till att göra riktigt mycket pizza och till att misslyckas med någon (och det behövdes för vi fick inte in snitsen fullt på första). Tips!

Sedan kan man förstås göra en egen tomatsås av bästa sort… om man har tid, lust, kunskap eller ja. Ni fattar. Jag köpte färdig, det finns många sådana varianter i mataffären.

Såhär såg det ut på Stories!