asiatisk sallad med sashimilax och glasnudlar

Asiatisk sallad med salmalax och glasnudlar

Vi har varit med vänner på Västkusten några dagar, jag och Stella. Vår ”borlängevecka” i Stora höga är döpt efter stockholmsveckan på Gotland, och kan tolkas till exempel som invasionen procentuellt kan tänkas vara liknande, och dels som det ändrade fokus som hände ungefär i samband med att vi var många från mitt hemma-kompisgäng som började spendera delar av semestern i nämnda samhälle utanför Stenungsund i södra Bohuslän. Från livat på festdestinationer till mer familjehäng – men samtidigt med samma sociala fokus. Antalet familjer och vilka skiljer något från år till år, men det är alltid många och alltid för jäkla härligt. I år tog jag med mig bara Stella och vi var under mina dagar 8 familjer representerade och lika många mammor och 13 barn. Ljuvligt!

Mat tar vi ansvar för gemensamt men lite uppdelat, och den dag då jag gav förslag och fixade blev det en på plats lika uppskattad rätt som den blev frågade om via Instagram där jag lade upp bilder – så jag lägger ut recept här även om den till stor del var improviserad. Jag lagade en asiatisk sallad med salmalax och glasnudlar. Eller salmalax – lite knasig beskrivning kanske då leverantören Fröya är lika vanlig och det även finns andra utmanare. Sashimlax, helt enkelt – färsk, rå lax. Fin sådan är en förutsättning! Denna gång fick jag inte tag i tillräckligt, så jag drygade ut med handskalade räkor – men laxen är godast så nedan skriver jag recept utifrån enbart lax.

Asiatisk sallad med salmalax och glasnudlar – recept

Ingredienser och instruktion

I grunden är det egentligen bara att använda råvaror som du tycker om och som du känner att passar till. Variera gärna konsistens (gärna mycket krispigt!) och ta med matiga grönsaker som mättar (som avokado och sojabönor).

Föreslagna ingredienser:
Glasnudlar
Paprika
Mango
Avokado
Sockerärtor
Vårlök
Sojabönor
Koriander
Jordnötter
Sesamfrön
Salmalax (fröyalax/sashimilax)
Sesamsojadressing (se nedan)
Srirachamajonäs
Inlagd ingefära (inget måste)

Tillagning / Upplägg:

Glasnudlar – mängden på paketet stämmer hyfsat. Vi hade ett paket för 5 personer till oss 7 vuxna som åt denna kväll. Enklare blir det om man klipper dem lite efter tillagning.
Alla hårda grönsaker strimlas. Laxen kan tärnas.
Mango och sojabönor köpte jag fryst – tina i durkslag så de rinner av ordentligt.

Jag älskar mat som läggs upp på stora fat, och lade upp lite vanlig sallad underst (inget måste), klickade ut glasnudlarna på och spridde sedan ut grönsakerna på. Laxen lade jag på överst, och hade på den mesta dressingen på just den (och annars kan man marinera den snabbt i delar av dressingen innan man lägger på) och resten ringlade jag över. Och så topping; salta jordnötter, sesamfrön (på laxen) och en hel massa koriander. Nästa gång ska jag ha på rostad lök.
Runt om klickade jag ingefära.

Sesamsojadressing

Jag älskar denna goda dressing och gör den ofta till just sådan här sashimilax – och den funkar lika bra i en sallad som denna. Receptet nedan är väl tilltaget så är ni runt 4 personer räcker hälften gott och väl. Ta en del på lax och sallad, och servera en del bredvid.

1 dl japansk soja
0.5 dlolivolja
2 msk vatten
2 msk risvinäger
2 msk sesamolja
2 msk flytande honung
2 msk dijonsenap