Vi har haft en riktig socialhelg, och mycket god mat har vi fått också.
Det där med soppa och våfflor på söndagarna börjar nästan bli tradition. Idag var det familjen F som var här.
Och soppan som gömde sig i grytan den här söndagen var en riktig favorit hos mig – grön ärtsoppa. Receptet har jag fått av Sandra. Snabb, enkel och fantastiskt god!
4 portioner
- 500 gram frysta, gröna ärtor
- 5 dl vatten
- 1 msk lantbuljong eller 1 buljongtärning/motsvarande mängd fond
- 0,5 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 3 dl bladspenat/babyspenat
- 1 avocado
- 0,5 dl creme fraiche
- en näve basilikablad
- salt & peppar
- creme fraiche
- räkor
- delade cocktailtomater
Koka upp vatten och buljong. Lägg i dom frusna ärtorna och sjud i ett par minuter. Tillsätt lök och vitlök, puttra i ett par minuter till. Lägg slutligen i spenatblad, avocado, basilika och creme fraiche och mixa med stavmixer till en slät soppa. Späd med lite mjölk om den känns tjock. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i skålar med topping som t.ex creme fraiche, räkor och tomater.
Det var en god och inte minst trevlig söndagslunch det! Och igår åt vi enormt gott när vi hade besök av familjen R.
Till förrätt körde vi jordärtkockssoppa med parmachips. Även det en klassiker här hemma, en förrättssoppa vi återkommer till.
Till varmrätt gjorde vi ett kött vi faktiskt aldrig tillagat hemma tidigare – hjortfilé. Fantastiskt gott, mörare går inte att få! H tar alltid ansvar för köttet, och hjortfilen stekte han snabbt för att få färg, sedan gned han in med vitlök och klappade in en massa färsk timjan. Den fick sedan ugnsbakas upp till 57 grader och blev perfekt rosa rakt igenom. Till det körde vi kantarellsås, potatispuré, palsternackschips (hyvla, in i ugn med lite havssalt och olivolja) och så tog jag med sista stänket av soppan till förrätt också.
H fixade efterrätt, äppelpaj med knäckigt täcke i små ugnsformar, ruggigt gott.
Så, nu är jag redo för en ny vecka med kesella och sallad. 😉