Dagens YIPPIE!

Idag är jag glad. Jag har nämligen äntligen fått resultatet på andra delen av min projektledarcertifiering och jag klarade det! I tider av vad man i min bransch brukar kalla ”intangible products”/”intangible results” så är det än mer välkommet. Förstudier och konceptuella modeller samt processmodellering som jag sysslar med nu (utan projektledaransvar, verksamhetsanalytiker är titeln i det här uppdraget) är liksom kul, men att känna den där härliga Yes!-känslan av att verkligen leverera något färdigt, den sitter rätt långt inne.
Men det här är verkligen en Yes! och så sjukt skönt!

Jag hade lagt ner tid på att plugga, det är klart jag hade det. Suttit på kvällar och lite på helger. Betydligt mer till första delen än andra, då jag trodde jag skulle kunna ta andra delen på rutin. I första delen lär man sig alla grunder i teorin, och den andra delen handlar om att applicera teorin på ”verkliga” händelser, ett sk ”case”. Det var dock svårare än jag trodde, men jag klarade mig ändå med rätt god marginal.

Utbildningen jag gått (online) och certifikatet jag tagit är i en projektmetod som heter Prince2 (Foundation och Practitioner). Den är rätt het inte minst i min bransch (IT dårå) för tillfället. Skillnader mot andra kända metoder  är att den är mer internationell och framför allt att den är väldigt produktfokuserad. Dvs, man fokuserar mer på produkten snarare än aktiviteterna. Vidare så är den generisk på ett sätt som gör den anpassningsbar till projekt/organisationer av olika storlek, och den går att använda bra ihop med t.ex Scrum.

 

20120614-203918.jpg

Prince2 bygger på 7 Principer, 7 Teman och 7 processer, definierade av specifik input och output, mål som ska uppfyllas och aktiviteter som ska utföras. Allt skäddarsytt baserat på den specifika situationen.

Förutom att jag är grymt glad att min nedlagda tid var värd det, så känns det grymt kul att ha ett så ”riktigt” kvitto på mina projektledarkunskaper. Jag har jobbat som projektledare i ett antal år nu, och visst har jag gått interna utbildningar och kortare varianter såväl externt som inom ramen för min tidigare arbetsgivare Den Amerikanska Konsultjätten och min nuvarande Stora Lilla Konsult – men detta är mer vedertaget och kanon i CV-t.

Jag tror att certifikatet är giltigt i 5 år innan man behöver ta en uppfräschare. Men det är ju lugnt, vid det laget är jag inte längre projektledare utan programledare, minst. Eller vad jag nu ska bli när jag blir stor. 😉