Stockholms Idrottsförvaltning – För tillgänglighet eller inte?

Det här är ett öppet brev till Stockholms Stads Idrottsförvaltning (vilka jag kontaktat med en fråga och en länk hit till bloggen).

Stockholms idrottsförvaltning jobbar med huvuduppdraget att ge (citat från hemsidan) ”…möjligheter till aktivitet för alla. Folkhälsa, tillgänglighet för alla, gemenskap i förening, …”.
På nyheterna såg jag också nyss ett inslag om hur man rent idrottspolitiskt jobbar för att främja idrott i Stockholms stad.

Idrott är precis hur viktigt som helst. För gemenskapen, för folkhälsan, för glädjen. Det finns så otroligt många uppsidor med idrott, och jag tänker inte gå in på detta i den här diskussionen.

Däremot tänker jag berätta hur Stockholms idrottsförvaltning också, tydligen, kan resonera.

Som ni vet går Stella på Knatteskutt. En fantastisk verksamhet, där barn får prova på en hel massa idrotter. Tillgängligheten är stor, för barnen är små och det räcker med mindre idrottshallar som t.ex i skolor för att de ska få plats att utöva sin verksamhet. De jobbar lokalt, för devisen att alla ska kunna vara med.

Vi anmälde oss till Nybohovsskolan – för att ha nära hem, idrott är bra och lättillgänglighet en rejäl bonus. Jag vet att många anmälda resonerade likadant.

Efter ett par tillfällen i skolans fullt fungerande gymnastiksal meddelade Knatteskutt ett lokalbyte, till en skola i Gröndal. Nybohovsskolan ville fortfarande hyra ut gymnastiksalen till Knatteskutt, de har hyrt ut lokalen under 10 års tid. Problemet ska tydligen ligga i larmet, och lokalen avbokades med omedelbar verkan av Idrottsförvaltningen, med anledning av ”larmproblem” – man kunde inte komma överrens med vaktbolaget. Detta gjordes till argument som skolan överhuvudtaget inte förstår.

I mina öron låter detta helt sjukt. Man plöjer ner hundratals (väl investerade) miljoner i stadens idrott, men ändå kan sådant här få ligga till grund för att helt blockera en fantastisk barnidrottsverksamhet från att utnyttja en lokal – som alltså således står tom? Vad hände med ”tillgänglighet för alla”?

”Enligt skolan skall vi kunna vara på plats men eftersom det är Stockholms Stads idrottsförvaltning som kodar våra nyckelkort och står för alla bokningar bokar dom i nuläget inte på vår bokning igen förrän detta är utrett.”, förklarar man i den sista informationen från Knatteskutt.

Visst är det möjligt att jag inte har exakt all information (den information jag har kommer från ett förklarande mail från Knatteskutt, som beklagar det hela och helt kommit i kläm) -men oavsett så har något blivit extremt fel. Vem har suttit på ett sådant beslut, hur kan det överhuvudtaget motiveras? Vem ska utreda det hela?

Att åka till Gröndalsskolan är kanske inget jätteproblem i sig (förutom att den tid som går åt blir betydligt större pga att man behöver bil/gå betydligt längre/åka kommunalt) men grundproblemet är enormt. För man går helt emot det viktiga huvuduppdrag man har. Man jobbar snarare helt tvärt emot det. Är våra barn och deras verksamhet inte mer värd?

Nej, Stockholms Stads Idrottsförvaltning. Gör om, gör rätt.

20121105-233545.jpg