Snökaos

Sjukt förutsägbart att blogga om vädret idag. Men det är liksom så svårt att låta bli. För idag har de där rubrikerna med ”snökaos” för en gångs skull varit sanna. Imorse grävde jag ut en bil med ett par decimeters snötäcke på sig och åkte i sakta mak mot jobbet. Det gick bra men inte så snabbt, men det var mest för att folk åkte otroligt försiktigt. Bra så.
Det snöade för fullt och sedan fortsatte det. Hela dagen, utan uppehåll. Vid 14 hade jag eftermiddagens enda möte – vilket skulle köras via telefonkonferens – så halvtimmen innan åkte jag hem för att jobba hemifrån de sista timmarna. Hellre åka med mindre trafik och i dagsljus, resonerade jag. Jag fick hjälp av en person på jobbets parkering där jag fastnade, och hemma på parkeringen till affären – enda parkeringen det gick att överhuvudtaget komma in på – fastnade jag igen och den här gången var det två personer som ömsom sköt på, ömsom låg på knä framför bilen och grävde med händer och kniv för att få bort arg snö. Helt sjukt! Men vilka hjältar ändå.

Såhär mycket snöade det alltså idag.

20121205-201659.jpg

Nu kan man ju köra den där om att det är så löjligt med kaos i Stockholm så fort det kommer lite snö osv osv osv. Men idag kan till och med jag, som är uppvuxen i Dalarna och van vid värre än det här, förstå det. Antalet personer som ska ta sig från punkt A till punkt B här är betydligt fler. Man har inte en liten väg man ska åka på framåt och utmaningen är att stanna i sin fil i lagom tempo. Vi har fyrfiliga vägar, en hel massa filbyten, på- och avfarter osv osv osv. Sen borde såklart snöröjningen kunna vara aningen snabbare, men den är inte anpassad efter det här extrema snöfallet här i Stockholm. Och hur skulle den kunna vara det? Stå och kosta pengar för ett läge som inträffar en gång per år? Nej, det funkar ju inte så, kan jag tänka. I småstäder kan man också ”offra” vissa små villakvarter som får bli plogade senare, här offrar man gator som t.ex vår – som ändå är konstant trafikerad och snarare motsvarar någon av de mest centrala vägarna i en mindre stad. Konsekvenserna av att en bil blir stående någonstans mitt i är också betydligt högre än i en mindre stad. Stör trafiken mer.
Så nej. Den här gången tycker jag inte att norrlänningar eller dalfolk för den delen kan ”höhöhöa” över hur Stockholm stannar för ”lite snö”.

20121205-211427.jpg
Det enda rätta transportmedlet till och från förskolan – snowracer. En liten plogad stig upp till jobbet i ottan och en tacksam jag för en överdimensionerad huva på jackan. Busväder! Men samtidigt så fantastiskt väder. Bara man slipper förflytta sig från en del i Stockholm till en annan….