En bloggenkät – 20 frågor om bloggning

Jag fick en passning från Anneli för några dagar sedan och nu har jag tid att svara på denna roliga enkät. Idag trillade utmaningen även in från Hanna, som skriver jättefint om mig/bloggen. Stort tack Hanna och verkligen detsamma! Hanns blogg är en sådan som jag alltid väljer bland de absolut första när jag har olästa inlägg på Bloglovin, där jag samlar mina favoritbloggar.

1. Hur länge har du bloggat?
Jag började när Stella var några månader, så det är drygt 4 år. Utan längre uppehåll.

2. Vilken var den första blogg som du blev ”beroende av” (länka)?
Oj, jag minns verkligen inte. Bland storbloggar var Alex Schulman tidigt en stor favorit, och bland de personliga var det tidigt Sandra (som numera bloggar under lösen).

3. Favoritblogg?
Väldigt tight mellan Lofsan och Träningsglädje som båda inspirerar så kraftigt men på lite olika sätt, men får jag bara svara en så blir det nog ändå Lofsan då hon är lite mer personlig vilket jag gillar.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem(länka till ditt första inlägg)?
Jag fattar att jag började med just något sådant. Gripet ur luftet, bara det jag tänkte på närmast – men helt enkelt någon rolig händelse jag ville spara till framtiden. Och visst skrattar jag nu åt kusin Arvids spekulerande

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?
Kanske ett 30-tal, inte så många dagligen dock.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Personliga/dagboksbloggar tilltalar mig absolut mest, så de flesta är blandningar – privata med något fokus. Oftast träning (träning-mammabloggar), lite inredning, lite resor, lite mode.

7. Nämn en bloggare (länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Det är ju väldigt roligt för jag kan nästan inte svara. Jag har gått igenom min lista och alla har rätt många likheter med mig. I karriärval, skede i livet, ideologier osv. Seriöst, jag fick en liten aha-upplevelse nu, speglar min blogglista helt enkelt en massa sidor hos mig själv? Förmodligen.
Jag svarar Starwoman, för att hon har en jättebra blogg men är sådär yt-perfekt som jag inte alls har något behov av. Dvs i form av att allt som visas är vitt och rent och har en blänkande polish. Jag äter liksom lördagsgodiset direkt ur påsen, inte ett par praliner från en vit skål. Stor skillnad, liksom. Huge.

8. Nämn en bloggare (länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Att ha oläst inlägg hos Alfva, det är liksom lyx. Fast väldigt lik? Hm. På många sätt, men kanske ganska olik på många sätt också. Förutom Hanna som jag redan nämnt ovan så känner jag att Annika nog verkar väldigt lik mig på många sätt, och oj vilken mysig blogg hon har. (Det finsn en anledning att jag länkar till dem så ofta)
Men hallå, jag är sämst på att svara med bara ett svar?!

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
De tycker det är kul – jag har i princip bara hört positivt om det (förutom några ”hur orkar du?”). Henke älskar att läsa inläggen och brukar liksom suga lite på karamellen och läsa dem på väg hem från jobbet när han har lite mer tid och så. Ibland klagar han dock på tidsåtgången (men det är egentligen oftast till annat än bloggen) men sen kommenterar han så fort jag inte uppdaterat och saknar inlägg.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ja, absolut. Det känner jag mig så säker på som jag kan bli utan att ha frågat särskilt många.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Ja, det tycker jag. Jag övar mycket på att våga tycka mer, jag vill våga vara mer ärlig och tycka personligen också så det är bra träning liksom. Gällande mitt privata och min omgivning så är jag enormt medveten om vad jag skriver och inte. Jag kan stå för allt. Skriver aldrig uttömmande om vänner (som inte godkänt),  nämer få med namn, blurrar bilder, och framför allt skriver jag inte alls mycket om jobbet mer än generella karriärsfunderingar.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför?
Se ovan.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Oj. Jag tror inte att någon tror mig om jag säger noll. Fast, jag drar ärligt talat oftare ner på mina positiva ordalag än tvärtom. Jag är glad som person, så bara är det. Och bloggen är mitt ställe där jag fokuserar på det bra. ”Då skulle jag ha fattat hur bra jag hade det”, är de sista ord jag vill uttala. Jag lever i nuet, jag fokuserar på det bra (men nämner såklart även sådant som är jobbigt). Jag behöver inte bekräftelse från andra, jag behöver bekräftelse från mig själv.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja absolut. De som är personliga får man ofta en känsla för – och den kan nog sällan missvissa helt.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Ja, det har jag, ganska många. Jätteroligt, en väldigt positiv effekt av bloggande. Alla har varit väldigt nära det jag trott, får jag säga.

16. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Njae. Men det kan vara jobbigt att våga tycka. Jag vill vara alla till lags, men allra mest vill jag vara mig själv till lags och våga stå för mina åsikter. Så när jag skrivit något sådant kan jag få lite sug i magen när jag vet att det kan missförstås/ tas illa upp. Men jag har ännu inte ångrat det.

17. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Hur mycket information vill jag egentligen att ska finnas om mig och min familj på nätet? Jag vet ju att jag är noggrann med gränser, men kommer jag alltid tycka lika om dessa? Kommer mina barn göra det? Tänk om det någon gång skulle missbrukas rejält av någon?
Den typen av funderingar/oro.

18. Hur önskar du att din blogg utvecklas i framtiden?
Jag har haft flera tillfällen att ”växa” som blogg, t.ex när jag var tillfrågad om att vara med i Sickla köpcentrums mammasad (okej då, den kan jag ångra i efterhand även om jag sa nej pga att Max var nyfödd och vi har så mycket annat) och annat. Men jag vet inte, ibland tänker jag att jag borde höja ett snäpp (och tror att jag skulle kunna det), men oftast känner jag att jag inte har tid och jag gillar att bloggen ändå är kravlös.
Så nej, jag har ingen direkt plan framåt. Finare bilder vore något men det skulle innebära mer tid – och jag har inte den tiden.

19. Hur mycket betyder kommentarer och antalet läsare för dig?
Antal läsare mindre än kommentarer. Jag blir glad för varje kommentar, och statistiken har jag inte full koll på. Fast visst är det lite trist om statistiken går ner, och jag vet ju oftast att jag varit lite tråkigare då. Ibland skärper jag mig då, ibland inte. 🙂
Men alltså, ni som läser – jag gillar er SÅ mycket!

20. Nämn 5 bloggare(länka) som du vill ska svara på enkäten
Nu börjar de flesta redan ha svarat men TowisAlfva, Emmy, Therese, Missagda, Linda och Jenny (alltså, jag kan inte räkna till fem). Och du som vill? Kommentera!