Barn i bil på resan – BubbleBum och SitSac

Jag påmindes av Anneli om att skriva om bilsstolen BubbleBum, som är en uppblåsbar bilstol/bälteskudde. Det låter hur smart som helst, och är godkänd enligt europeisk standard osv osv.

För grejen är att det ÄR knepigt det där med barn i bil i andra länder, när man är på resande fot. För hur mycket man än vill hyra riktiga bilstolar så är reglerna i andra länder annorlunda än våra, och man tvingas ofta ta sedan dit man kommer – hur obekvämt det än känns.

Vi försöker huvudsakligen undvika bilresor när vi är ute och reser. I de flesta länders städer funkar t-bana och bussar hur bra som helst, mellan städer kan man alltid åka tåg/flyga och från flygplatser ta snabbtåg och dylikt (som skytrain i Bangkok – supersnabbt och typ gratis) – men helt kan man inte undvika bilresor. Hyr man bil med stol får man ofta ha barnet framåt från 1 år eller så. Så ja, vi försöker. Men vi har också åkt med barn i vagn i tuktuks, i knät i bilar, suttit fast med bälte själv och haft barn i bärsele framför oss själva och bältet för att få lite fastspänning osv. Säkrast om man saknar stol är, vad jag läst, att få upp dem och använda vanliga bältet så även armstöd i mitten och väskor har använts på det sättet.
(Känns mycket konstigt att skriva detta, som att man förespråkar dessa lösningar, men så är det ju inte – utan bara “bästa” sätten när man inte har något val. Förutom att stanna hemma, dvs.)

I somras när vi skulle till Italien köpte vi BubbleBum – som i teorin är enormt smart med sitt smidiga format, lätta vikt och många användningsområden.

bubblebum-black

Det låter ju så bra men jag tycker inte att den blev jätteliten när den var ihopblåst och i en påse utan den var mer skrymmande än jag förväntat mig. De fästen som man ska ha i bilbältet i är rätt knepiga att få i bältet i – inget barnet gör själv och man får pillra rätt mycket. På baksidan finns en rem för att kunna justera bältet så det hamnar rätt på axeln, men denna rem halkade fram och tillbaka och bältet satt inte helt hundra – framför allt inte pga att barnet halkade fram lätt i stolen. Den är inte särskilt hög egentligen och att den inte är “skålad” gör att de lätt halkar både ner framåt och ut på sidan av den. Inte så bra.

20130912-220623.jpg

Även Stella som är en stor 5-åring hade svårt att sitta bra på den. Däremot kan den säkert vara okej för ett äldre barn som sitter ordentligt upprätt och kanske är på gränsen till att åka utan kudde.

Sedan tidigare har vi däremot en SitSac. Den är mer utformad som en traditionell bilstol och går att sätta ihop med en ryggsäck. Även utan själva ryggsäcksdelen kan man bära bilstolen som en ryggsäck på ryggen, och denna har Stella med sig om hon t.ex ska åka kortare med en kompis – till gympan eller så. Den är dock betydligt klumpigare och har man den på en resa är den ett ordentligt kolli extra samtidigt som ryggsäcken inte rymmer jättemycket.

sitsac-lime

Så fort barnet är stort nog att på en resa själv ta ansvar för en resa / ha en ryggsäck på ryggen utan att klaga så förespråkar jag SitSac alla dagar i veckan. Min man däremot tycker inte alls om att den är så klumpig och stel, så smaken är lite delad där.
SitSac hittar man billigast hos M by Mekonomen.

I vinter? Vi får se. Vi kommer verkligen inte åka bil mycket så kanske blir det SitSac åt Max och BubbleBum åt Stella. Vi får se.

Följ mig!