Lassemaja-park; en ny lekpark i Skogås

Lassemaja-park; en ny lekpark i Skogås / Huddinge

Det blev en riktigt stor återställning att komma hem från Åre, då Meja haft feber under söndagen och således behövde vabbas minst en dag. Feberfri, pigg… behöver jag säga att det där med att vobba inte var särskilt enkelt? Efter några hemmatimmar framför varsin skärm blev det till att dra iväg för rastning av barn och jag kom på att jag läst om en ny lekpark i Skogås; en Lassemaja-park. Meja är förstås för liten för att ha läst Lassemaja-böckerna – som däremot de stora slukade när de var i 7-8-årsåldern – men parken i sig är ändå underbar. Temaparker är så charmigt, och Lassemaja-parken som alltså är böckernas stad Valleby uppbyggd är hur fin som helst med roliga hus och miljöer och mycket att leka med och fantisera kring.

Lekplatsen är som Valleby i minatyr och husen innefattar bland annat optiker, hotell, bageri, polisstation med fängelse, glasskiosk, zoo, korvkiosk, guldaffär och byggbod. Utöver det finns lastkran, en fyr, en bil med husvagn och en båt – och mycket mer. Alla hus och miljöer går att klättra runt i och leka, och Meja tyckte att parken var riktigt kul. Andra liknande i Stockholmsområdet – som Mulle Meck, Kvarholmsparken, Anders Franzéns varv med flera (som dock inte är av samma skapare) – har lite fler saker som är lösa och kan lekas med (om de inte försvunnit med tiden vilket väl är risken) vilket hade varit kul även här där mer är fastskruvat. Men miljöerna är  underbara och manar verkligen till aktiv lek såväl som fantasilekar.

Lassemaja-parken ligger i Huddinge; Härbreparken i Skogås (ungefär 15 minuter med bil söder om centrala Stockholm). Google maps guidade mig rätt och det går även att söka direkt på ”Valleby” där vilket är lite extra roligt, men ta annars sikte på adress Härbrevägen så ser du parken mellan lägenhetshusen – söder om Storvretsvägen.