Anders Franzéns park – en rolig lekpark i Stockholm / Hammarby sjöstad

Det finns några lekparker i Stockholm som sticker ut, en av dem är Anders Frantzéns varv – en kreativ och rolig lekpark i Henriksdal som är en del av Hammarby Sjöstad. Från Slussen (eller oss längre ut i Nacka / Värmdö) tar man sig enklast dit med buss (hållplats Henriksdal) eller så tar man sig till sydöstra Söder eller Hammarby Sjöstad vid Luma och tar gratisbåten över till Henriksdal. Adressen är Båtklubbsgatan 14.

Vad finns vid lekparken Anders Franzéns varv?

Det jag gillar med parken, förutom att den är så fin, är att det finns flera olika områden som gör att mina barn som är i olika åldrar alla kan ha kul. Det finns en multisportplan, en mindre skejtyta för skateboard eller sparkcykel, fina planteringar och bänkar att hänga på, ett inhägnat lekområde för yngre barn och så själva lekparken – den som gett parken sitt namn och gör den så speciell.

Lekparken har fått sitt namn efter en amatörarkeolog som var med och hittade Vasaskeppet, och lekparkens utformning ”Anders Franzens varv” (som konstnären Tor Svae ligger bakom) knyter an till gammal industriverksamhet på den plats där den ligger. Husen är charmiga och kreativa, det går krypa och klättra mest överallt och de små husen har olika innehåll. Det finns ett skeppsvarv, en mekanisk verkstad med maskiner, sågverk och snickeri, en röd bogserbåt att klättra på att köra – och mycket mer. Barnen kan verkligen leka loss, och allt är original från olika verkstäder och uppmanar till fantasifulla lekar – som komplement till klättringen.

Andra Stockholm-lekparker i samma stil

Har ni varit på lekparken Mulle Meck i Solna, Södermalms Ivar Los park och Bryggartäppan eller Junibacken kanske känslan känns igen. Det är samma konstnär som ligger bakom dessa ställen, och fler runt om i Stockholm. På Kvarnholmen i Nacka finns ljuvliga parken Lilla Kvarholmen, också av samma skapare. Vi bor en kort cykeltur från den och är ofta där – och jag vet inte hur många gånger jag gått loss med kameran för att dokumentera för att tipsa här i bloggen men har ännu inte kommit mig för. Någon dag, kanske…

Här har jag även skrivit om Lassemaja-lekparken i Skogås.