Halloween på Gröna Lund 2019

Halloween på Gröna lund 2019

Igår var vi inbjudna på pressvisning av Halloween på Gröna lund några dagar i förväg. Det är första gången för oss att gå på en halloweenpyntad nöjespark, och jag har verkligen varit så sugen på det! Jag har passerat pyntade parker, som Tivoli i Köpenhamn för några år sedan, och tyckt att det sett så otroligt häftigt ut. Halloween allmänt är ju en rätt ny företeelse i Sverige och det finns en hel del motståndare… men jag har lyssnat på mina barns argument – och de håller faktiskt. Förra året satt de i en hamn i Le Gosier på Guadeloupe på Halloweenaftonen och grät över att själva inte gå Trick and Treat. ”Det kanske inte är stort för DIG, eller ER! Det fanns inte när ni var små men för oss har det funnits hela livet! Påsk är tråkigt, en massa andra helger är tråkiga, men Halloween är näst efter jul för oss!”

Såklart det är. Tänk själv att det mitt i en rätt trist period ligger en högtid som går ut på att karva pumpor och tända ljus, maxa höstfärgerna och frossa i spöken och monster. På det klä ut sig med kompisar i riktigt ambitiösa kostymer som barnen tycker att är enormt mycket roligare än vårens påskkärreoutfits, och gå och skrämmas för att (förhoppningsvis) få godis. Jag fattar. Mina barn har rätt. Vi vuxna får nog helt enkelt inse att våra motargument är svaga. Världen förändras, högtider förändras. Gilla läget. Embrace! 

Och, ska man få en maxad Halloweenkänsla är halloween på Gröna lund verkligen ett bra ställe att få det på. Kolla bara miljöerna – framför allt på lilla sidan är det som en mastig höstmarknad som byggts upp och sprider lika mysig som mystisk känsla. Pumpor och spindelnät, skelett och rykande stora kittlar, snälla häxor och fågelskrämmor. 

På lilla sidan körs under Halloween på Gröna lund 2019 flera av attraktionerna enligt temat, som t.ex Nyckelpigan klädd som Spindelpigan, kaffekoppar som häxkittlar, och Pettson & Findushuset fyllt med snällt spökiga och trolliga saker. Det huset har jag förresten inte varit i innan vi var där för några veckor sedan, och jag tyckte det var så mycket bättre än jag föreställt mig. Riktigt roligt att utforska för de mindre barnen.

Går man däremot över på ”stora sidan” så händer det grejer. Där går stora spöken och läskiga vålnader fritt, och de är inte ute efter att vara snälla och roliga som på lilla sidan utan vill skrämmas rejält. Hur mycket man än vet att det är skådespelare så är det svårt att inte få plötsliga rysningar av obehag. Det är bara inte naturligt… Men roligt. 

På stora sidan finns också de mest skrämmande spökhusen, där flera attraktioner gått från vänliga till ovänliga. Skeppet i zombietappning, Lustiga huset har blivit Olustiga huset och well – man går inte fri från vålnader någonstans egentligen. 

Klassiska spökhuset House of nightmares har blivit House of even worse nightmares med zombies väldigt inlevelsefulla skådespelare, rysliga Skeppet har lagt till vid Grönans kajkant igen och årets skräcknyhet Sekten ska vara något utöver det vanliga. 

”Ska vara”, skriver jag om Grönans halloweennyhet Sekten. Faktum är att Stella och Max som var hur tuffa som helst inledningsvis efter besök i ett par av husen blev väldigt ”mätta” och av inställningen att ”inget är läskigt för det är inte på riktigt” fanns efter en stund inte mycket kvar. De värsta husen blev således obesökta. Det är ett tips faktiskt – att börja på de ”lättare” husen. Några har 11-årsgräns eller 9 med vuxen och några 13-årsgräns eller 11 med vuxen, och de må visserligen bara vara rekommendationer men de är helt rimliga. Man får känna in sina barn där, helt enkelt.

Jag har hört att det tidigare år varit väldigt mycket folk på Halloween på Gröna lund, vilket jag inte kan säga något om då vi var där på pressvisning så det var lite speciellt. Men nytt för i år är att Grönan bara tillåter ett visst antal besökare om dagen – 12 500 per dag – så förköp är att rekommendera. Antal besökare har ökat rejält per år, från 85 000 år 1 till 125 000 år 2, och att de nu år 3 med halloweentema begränsar per dag låter vettigt och jag hoppas det håller ner köer och maxar allas upplevelser. Vålnaderna måste ju hinna skrämma och jaga alla i parken, tänker jag. 

Halloween på Gröna Lund 2019 har öppet 18-20 oktober samt 25 oktober – 3 november. Se mer på Gröna lunds hemsida här

Andra nöjesparker som kör Halloween är bland annat Furuvik samt Skara Sommarland som för första gången öppnar upp Scary Sommarland.