Lekvänliga kläder och tjej-knän

Många är de som är missnöjda med att kläderna som hos kedjorna riktar sig mot tjejer är tajtare och mindre lekvänliga. Jo, det är sant och jag gillar det inte – men jag tycker ändå att det finns både och på både tjej- och killavdelning. Jag sätter inte på något av mina barn tajta och stela byxor vilket det kryllar av riktat mot båda könen, däremot tycker jag att smala jeans är praktiskt (ner i stövlar, under överdragsbyxor) så jeans-leggings (mjuka, från tjejavdelningen) använder båda barnen ofta. Riktiga jeans är bättre när det inte ska vara något över dem, och då föredrar jag (och barnen) baggy. Vi kör mycket HM, och dessa finns på tjejavdelning och dessa på killavdelningen, för billiga 99:-. Båda barnen har varianter av de sista på sig på bilderna nedan, köpta samtidigt. Eller ja, vi har haft dem i alla storlekar från 98-122, så det köps nya och gås i arv och ja. Så länge inte kedjorna sorterar sina kläder efter storlek och funktion utan kön så får vi konsumenter leta där det vi vill ha finns, oavsett vad det gäller.
Visst kan jag gå igång på uppdelningen i butikerna men jag tror, tyvärr, att det förklaras så enkelt som att butikerna agerar efter efterfrågan. Vi har inte kommit längre i samhället, och det tycker jag är enkelt att se varje dag om jag har de glasögonen på. Eller glasögonen på, det är det första jag ser bara av att öppna ögonen. Dessvärre.

20130929-154755.jpg

Men knäna. Kan vi prata lite om det? Jag hör ofta mammor som säger att det är ”typiskt hur småkillar sliter på sina byxknän” men låt mig bara berätta att det inte är en killgrej. Varför skulle det vara det? Ni vet väl att tjejer leker precis likadan, alla kategorier, om de bara får chansen – vilket jag hoppas alla får?
Så hela den kategoriseringen är så onödig. Det är där vi hamnar i ihopklumpanden av barn och (förväntade) karaktärsdrag baserat på kön, något vi skapar – och det är så förbannat onödigt. VI kan väl bara prata barn?

Alla Stellas byxor, oavsett vilken avdelning de kommer ifrån, får hål på knäna. Vare sig hon är klädd som en älva eller inte. Konstant. Jag har försökt limma på lappar osv, för det blir rätt kostsamt, men det funkar mindre bra – de slits upp direkt igen. Så nej, det här är ett problem för barn, inte ”småkillar”.

För övrigt finns det ju bara en sak som är viktigt med byxor och kläder i stort. De ska vara lekvänliga. Inte för tajta för att kunna klättra ordentligt. För ni vet, småtjejer gör också det. Och landar högre än högst. För de vill dit, de också – och når förstås.

20130929-154701.jpg