Föräldrarnas ansvar vid barnkalas (och linslusen moi)

Idag mötte vi upp barnen på centralen, dit de levererades med tåg av fantastiska morföräldrar. Tack!!! för att vi slapp ut och åka till Sala (halvvägs…) ikväll. Det var så sjukt mycket värt!

Men nu var det inte det jag skulle skriva om, utan att jag på centralen haffades av Aftonbladet som ställde frågor till sin ”Vi 5” på tidningens baksida. Att svara på en debatterad fråga på en kort mening ger ju utrymme för vilken misstolkning som helst och jag har inga höga förhoppningar för vilken del av mitt svar som väl kommer i tidningen och om jag känner igen mig i det – om något alls kommer med vill säga. (inget jag direkt hoppas på heller)

Det handlade om det där med barnkalas, och hur ett par pojkar i Norge stod där med sitt kalas färdigt varpå inte en enda av de inbjudna dök upp. Åh, hjärtsnörpet! En inte allt för ovanlig händelse, tror jag.

Frågan Aftonbladet ställde var ”Bör föräldrarna ta större ansvar för organisationen kring kalas så att något sådant här kan undvikas?”, typ.

Ja, jag tycker absolut det. Hur sjutton ska vi annars kunna uppmärksamma hur våra barn är mot andra barn? Se de där mobbing-tendenserna och bemöta det där de mest ska bemötas – i hemmet, av sina föräldrar. De som är mest närvarande. Lärare och annan skolpersonal i all ära, men vi måste ta ansvar för att uppfostra våra egna barn och jag tycker – för att återgå till frågan här – att vi ska veta vilka kalas våra barn är bjudna på och om våra barn vill gå eller inte. Om inte, förstå varför. Och oavsett så ska vi givetvis meddela föräldrarna till barnet som har kalas om vårt barn kommer eller inte (eller låta barnet ringa själv när de är stora nog) och om det är bestämt så blir det så. Punkt.
Jag skulle skämmas om mitt barn sagt ja till ett kalas och vi skulle glömma av det.

Så länge barn är barn så har jag som förälder ansvaret – de är själva för små för det – och när det gäller att bjuda in så hör det faktiskt också till att ha koll på vilka som kommer. Jag vill dessutom gärna ha koll på vilka mina barns vänners föräldrar är så uteblivna svar eller så skulle jag följa upp. Jag vill ha den kontakten själv, också.

Mitt svar på frågan är således ja. Allra mest av föräldrarna till barnen som är bjudna på kalas. Ha koll, för sjutton.

Vad tycker du?


Ett treårskalas under ett äppelträd.