Hej, vad kul att du hittat hit till detta inlägg – som är från vår resa till Sri lanka år 2013/2014, och var del av en långresa som innefattade Istanbul, Jordanien, Dubai, Sri Lanka och Doha. Jag har förstått att stränderna på Sri Lanka förändras snabbt genom turistanströmningar och byggen – så kanske är infon nedan lite inaktuell?
– Läs mer om hela långresan här
– Läs om varför du ska välja Sri lanka – eller varför inte – här
– Läs mer om Sri Lanka – inklusive jämförelse med Thailand mm här, där alla mina inlägg från Sri lanka är samlade

Övriga reseinlägg i denna reseblogg hittar du lättast via menyn ovan. 


Sri lankas stränder

Som jag surfade innan vi åkte hit till Sri lanka, och försökte förstå vart man skulle åka och varför beroende på vad man är ute efter. Nu inser jag att den frågan är väldigt mycket svårare att svara på än jag trott, för det man säger om Sri Lankas stränder är något i backspegeln redan i samma sekund som man uttalar orden. Utvecklingen går med andra ord väldigt snabbt, och idag träffade vi ett par här på stranden som berättade hur stranden såg ut när de sist var här för tre år sedan. Och då pratar vi inte hotell och så utan till och med själva stranden har ändrats och är nu bredare på norrsidan – lyckosamt för ställena där.

Mirissa eller Unawatuna

Mirissa som vi läst om var beskrivet som sjukt sömnigt, och vi var rädda för att ens ha tre nätter planerade där, med tanke på hur lätt vi blir uttråkade. Att de blev fyra gjorde ingenting och vi hade trivts där än idag – många dagar senare. Mirissa var vackert som ett vykort, med vit och mjuk sand och långgrunt med roliga men lagom stora vågor. På stranden låg ett tiotal ställen, och det kändes – på ett positivt sätt – som hälften så många. På alla ställen fanns gratis solstolar (man förväntades nog äta lunch där man låg), få men utan trängsel, vi fick låna buggy boards som vi ville, det var rent och fräscht tack vare att varje ställe verkade ta ansvar för sin strandsnutt. Något vi inte reflekterade över när vi var på Mirissa var att vi inte behövde bemöta försäljare på stranden en enda gång. Det sista har vi dock tänkt på nu när vi kommit till Unawatuna, och dagligen blir uppvaktade av många försäljare. Vissa saker är trevligt i rimlig mängd samtidigt som jag inte alls gillar att avvisa de fina, rara Sri lankeserna som bara vill tjäna några ynka kronor på alla turister som är här. Men de är ju så många!

Många turister i Unawatuna

För i Unawatuna är de rätt många, turisterna alltså. Eller många är att ta i, jag kan på inget sätt jämföra detta med de mer intensiva stränderna i Thailand, men liksom – fler. Och Unawatuna lever upp till det vi läst vad gäller att det är mer drag. Det händer mer här, och jag gillar visserligen skarpt att det finns några små grusvägar som kantas av juice/kaffebarer, små kiosker och butiker osv, men jag vet inte jag. För på köpet känns det lite skräpigare och skränigare. De 25-åriga backpackers som är här lär älska det (det hade jag gjort för 10 år sedan) men jag tycker att vissa ställen är direkt ocharmiga och nedanför solstolar kan ligga små högar med skräp. Givetvis kostar solstolarna också, trots att de står tätare (om än bara tätt just i strandens centrum).

Ett stimmigt Unawatuna?

Jag menar inte att vara negativ mot Unawatuna, det förtjänar stället inte. Stranden är fantastisk och Sri Lanka vinner här också. Men i jämförelse med Mirissa…
Men samtidigt – nästa år tar man nog betalt för bäddarna i Mirissa också, som snarare är steget efter än ointresserade av att göra business på turisterna. Näringsidkarna här har en del att lära om turismen, på gott och ont. Det lär, tyvärr, gå alldeles för fort.

Bilder från Unawatuna

Nedan kommer ett gäng bilder från Unawatuna. Här finns fler bilder från Mirissa.

Mirissa Unawatuna

20140103-235914.jpg
Det vore ju i och för sig orättvist för vilken strand som helst att behöva jämföras med Mirissa. Bilderna ovan är från Unawatuna.

20140104-000125.jpg
Men gilla på att kunna köpa frukt på stranden. Stella har tjatat om kokosnöt sedan vi kom även om jag försöker övertyga dem om den solmogna mangons överlägenhet.

20140104-000644.jpg
Och sarongerna man kan köpa är fina superbilliga, 25 kr ca.
Annars är barnen förstås mest i vattnet. Mer koraller i vattnet/vattenbrynet, djupare och mindre vågor.

20140104-000658.jpg
Små stånd längs vägen. Älskart.

20140104-000741.jpg
Eko-café. Älskart. Unawatuna är så härligt ändå just för att det finns ställen. Jag är inte alls ute efter orört – bara bra. Här är bra, ytterst bra.

Vårt boende i Unawatuna

Vi kör inga heldagar på stranden här i Unawatuna, drygt halva räcker. Det har förstås mest med vårt boende att göra – på Thabroban Pavilion Resort & Spa (adlink). Nyare recensioner hittar du på länken innan, men här kan du läsa om vår uppfattning om det. När vi glider upp framför hotellet med tuktuken (som kostar 5 kr för den korta turen) känns det som att landa i vår alldeles egen oas.
Så rätt.

20140104-001227.jpg

20140104-001235.jpg
Vi njuter av att spendera sen-eftermiddagarna här!

 1. Oj, så jag känner igen mig med allt surfande om Sri Lanka. Var ska man bo, var är bästa stranden?Men nu efter att ha läst din feedback så känns det som jag tänkt rätt! Mirissa får det bli. Tror du inte också att det är lämpligaste stället för ett medleålders par som inte direkt söker hålligång.
  Tack för ett trevligt resereportage.

  1. Ja, jag tycker absolut ni ska åka till Mirissa! Men beroende på hur länge ni är borta så skulle jag rekommendera att flytta på er någon gång, kombinera Mirissa med något. Det finns många fina ställen på sydöstra delen av ön.
   Apropå Mirissa så är nackdelen att huvudvägen går rätt nära stranden, och den är inte rolig att gå över – men ni kan nog lätt hitta prisvärt boende på stranden så slipper ni det.
   Ha en fantastisk resa till ljuvliga Sri Lanka!

 2. Hej!
  Jag heter Kajsa och ska resa till Sri Lanka med min man och barn 3 och 5 år i tre veckor nu i mars. Toppen att läsa din berättelse och jämförelse då jag har funderingar. Vi kommer börja med 5 dagar i Hikkaduwa för att min man surfar, men sen undrar jag om vi ska ta 5 nätter i Unawatuna och 7 i Mirissa.. Är din bilder från Unawatuna? Var bodde ni? Bilden från poolen ser underbar ut, sitter och letar boende för fullt. Tacksam för fler tips om sådan man inte får missa!

  1. Åh vad kul, vad avis jag blir!
   Jag tycker det låter som ett toppenupplägg, skulle gärna stanna längre på Mirissa nästa gång. (Det måste bli en nästa gång…)
   Bilderna i detta inlägg är från Unawatuna. Vi bodde på Thaproban Pavilion & Spa i Unawatuna och det var SÅ bra. Kan verkligen rekommendera det! Litet och mysigt, sjukt bra service och personligt. Det ligger dock ej på stranden men vi tog tuktuk (liten grusväg) för 5 kr, eller gick (ca 500 m). http://letsgoexplore.se/tag/thaproban-resort-spa/ Det gjorde inget – det var skönt att komma ”hem” från stranden om dagarna, som en riktig oas.

   Mirissa har jag tyvärr inget bra boende att rekommendera, det fanns bara ett ställe med pool som jag såg vilket låg mitt på stranden, det kändes lite mer hotell-komplexigt och de höll på att bygga ytterligare en del på det – men det låg iallafall jättebra och såg mysigt ut.
   Mirissa är lugnare än Unawatuna men det finns helt okej med ställen på stranden att äta på osv så vi tröttnade inte på våra 4-5 dagar där.

   Med barnen måste ni absolut se till att åka och kolla på sköldpaddor, finns på flera ställen längs kustremsan.

 3. Hej
  Jag och två tjejkompisar åker till Sri lanka två veckor i januari.
  Är det något man inte får missa när man väl åker dit?
  Vi funderar på att resa runt lite i 5-6 dagar, typ till Kandy och något te plantage.
  Sen avsluta i Marissa.
  Var ni på någon valsafari?

  1. Hej!
   Åh vad härligt med en resa till Sri Lanka inplanerad!!
   Jag kan tänka mig att vår resa var lite annorlunda än er då vi åkte med små barn, och med det hade lite stökigare med resorna. T.ex var jag inte imponerad av Kandy – men det var för att det var någon festival och sjuuukt mkt folk just när vi var där och det blev lite galet med barnen. Jag skulle ge det ett besök om jag vore er. Har också hört att tågresan dit är heeeeelt fantastisk, så det skulle jag sikta på! Nuwara Eliya ska vara toppen (kom ej dit själv) och vi tyckte det var superhäftigt med elefantdaghemmet på väg till Kandy.
   Mirissa var en grym strand!!! Vi var bara på den och Unawatuna. Mirissa vackrare, Unawatuna mer drag.
   Nope, blev ingen valsafari för oss.
   Ha en grym resa!

 4. Hej!

  Jag sitter och kollar på resor och allt lutar åt Mirissa. Jag undrar dock hur vågorna är där. Jag kommer åka med en treåring, en femåring och en sjuåring. Jag läste någon stans att det fanns en del av stranden som var mer skyddad av ett rev utanför..? Känner du igen det? Frågan är helt enkelt, funkar det bra med barn som inte pallar stora vågor och hur blir det vid lågvatten, kommer man i bra eller är det rev och stenar i vägen?/Gustav

  1. Våra var 3 och 5 när vi var där, de älskade att bodyboarda i strandkanten. Det var inte alls höga vågor när vi var där, inga surfare som hängde på mirissa utan de var vid andra stränder.
   Stranden är rätt liten, vi höll till ungefär mitt på – precis hur lugnt som helst där.
   Det låter dock bekant med rev, men jag minns inte om det var där eller Unawatuna… Det var iallafall inte höga vågor vid någon av de stränderna då. Fast vi hade roligast på Mirissa just för att det var tillräckliga vågor för att bodyboarda. 🙂

 5. Hej
  Tack för en mycket bra blogg. Vi (jag, man + tre barn) ska till Sri lanka i december och jag som älskar att planera resor har redan börjat leta tips. En fråga; har du något tips på var man hittar och bokar en privat chaufför? Vi tänkte börja med att åka till Kandy, elefantbarnhemmet och något safari. Sedan ner till Unawatuna (har två tonåringar med, det måste hända saker =) ) Bokar man chaufför hemifrån? Eller på flygplatsen? Var jag förstått kan man boka chauffören hela resan (fast vi tänkte åka tåg en bit).
  Tack igen och gott nytt år!
  /Linda Tegnebo

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *