Det är ju så lätt att bli sugen på NYSTART när man står i början på ett nytt år. Inte minst när man bakom sig har en lång semester med allt vad det innebär. Jag har kanske inte gått helt bananas gällande varken mat eller dryck, men det blir en bra bit ifrån det vanliga livet med (övervägande) regelbundenhet och ren mat.

Jag blev enormt sugen på att haka på min kompis på en yoga och detox-helg med min yogaguru Monika Björn, där man tränar en massa och får hälsosamma juicer och inspiration – men tiden räcker inte till för efter långsemester kommer på nytt bokade helger med främst skidåkning så det går inte. Så jag började tänka tanken att köra detox själv och kanske rejälare (läs: längre). I Yogobe-gruppen påbörjas just en 10-dagars detox och att sporras av andra är ju guld värt.

Men nej. Jag kände att jag ju är klar med fasta och sånt. Även om man vid detox kanske kan äta en hel del så känns det ändå som någon form av mixtrande. Jag konsulterade då min kroppsvetenskaps-guru (grymmaste läkar-C som kan allt om hälsa, träning och ämnesomsättning och kombinationen av dessa) och frågade lite om hennes syn på detox. Hennes svar var att det i hennes värld – i princip – är likställt med fasta/svält. Sådant som jag inte gör längre! Sen sa hon att om man har gifter i kroppen så sitter de i fettvävnaden, så en detox om man också tappar i vikt (tolkade jag det som) gör att dessa åker ut fritt i kroppen och det är snarare då de kan göra skada. Kroppens reningsverk hinner inte riktigt med, vilket det gör bättre om man går ner i vikt ”normal” takt (även om jag förstås vet att detox egentligen inte går ut på att gå ner i vikt). Så nej, just för syftet att rensa ut gifter så verkar det inte vara helt rätt väg och även om det står en massa bra om detox på nätet så väljer jag att lyssna på C – och min inre röst som säger att det för mig vore samma som att fasta. Det där jag gjort många gånger och som gett grymt resultat på kort sikt men på lång sikt varit förödande för min kropp – för ämnesomsättning och balans.

Jag hade galet gärna velat vara med på den där helgen med juicer och yoga, men någon traditionell tvåveckors-detox eller liknande blir det däremot inte för mig. Jag är mer peppad för livsstilen jag gillar bäst. Den balanserade som har en övergripande bas bestående av ren mat och bra mat – som är renande på lång sikt, som inte proppar in allt för mycket nya gifter. En medveten kosthållning, en hållbar diet – en livsstil.

20140113-172902.jpg
Med mina ägg med i packningen till jobbet. Och så.