Vinprovning i Blenheim, Marlborough

Blenheim är som sagt väldigt känt för alla sina vingårdar. Runt staden (ca 20000 invånare) ser man inget annat än enorma vinodlingar. Givetvis med vacker inramning av berg.
Egentligen hade vi tänkt cykla runt i området imorgon, men vi anlände redan före lunch idag så vi åkte till ett ställe ganska direkt.

Blenheim ligger i distriktet Malborough, som sträcker sig upp till norra kusten av sydön. Vanligast är vita druvor (såklart, med tanke på det kyliga klimatet) och allra mest populär att odla är druvan Savignon Blanc.

Idag besökte vi först en av giganterna när man talar vinprovning i Blenheim och vingårdar; Cloudy Bay. För 5 dollar (25 SEK) fick man testa 6 viner som man själv valde. Köper man sedan vin drar de av den kostnaden.
Cloudy Bay var så fint! Väldigt stort och proffsigt. Vi (ja, mest jag då) smuttade vin och hade det finfint i trädgården. Passade väldigt bra att Max sov. 🙂
Det vi fastnade för alla mest var deras brut, ”Pelorus”. Framställt enligt champagnemetoden och med 80% chardonnay och 20% pinot noir. Grymt god, den köpte vi med oss och ska fira av husbilen med någon gång under närmaste veckan.

20111130-200751.jpg

20111130-200759.jpg

Sen drog vi till Wairau River. Där fick man helt enkelt smaka de man ville utan kostnad. Vi var själva där och det kändes lite obekvämt så vi testade snabbt och åkte vidare.

20111130-200809.jpg

Sista anhalt (enbart pga att vi var lite sena, alla vingårdar stänger sin ”tasting” vid 17.00) var Saint Clair. Där kostade provningen 3 dollar (15 SEK) och innehöll 4 sorter. Denna väldigt stora familjeägda gård är världskända för sin Sauvignon Blanc, vilken vunnit många priser. Deras viner exporteras bl.a till Sverige och det är också tredje största konsumenten av Chardonnayen från Saint Clair, inte illa.
Vi köpte med deras Pinot Gris och även en Merlot.

Saint Clair var trevligaste stället tycker jag. Mer familjärt och med genomgulligt café med massa fräscht och prisvärt på menyn, och fin utsikt.

20111130-200816.jpg
20111130-200830.jpg

20111130-200838.jpg

Helt klart hur nice som helst med vingårdsbesök, det var inte de sista den här resan.
Däremot tycker jag att det är konstigt att det inte är billigare att köpa vi här, inte minst på vingårdarna. När jag prisjämförde lite så kostar vinerna bara marginellt mer i Sverige, trots frakt och skatter. Konstigt!

Vin är ju just det Blenheim har att erbjuda och eftersom vi både hunnit med provningar och köpt med lite att njuta av till kommande bbq-s (även om vi har vatten i glaset idag och käkade nudlar i stan redan före 18) så rör vi oss nog mot nordön imorgon.