Reseinspo: Guide till Jordanien

Jag skrev mycket om Jordanien i samband med vår resa i vintras, men här kommer ett övergripande inlägg om Jordanien som resmål – en guide till Jordanien, ett av mina bästa resmål någonsin.

Guide till Jordanien – bakgrund och lite om landet och situationen

Först och främst – man ska vara förstås vara medveten om några saker när man åker till Jordanien.

1. Det ligger i Mellanöstern. Det ligger granne med länder i krig och/eller kris och andra oroligheter – Syrien, Turkiet, Israel, Iran, Saudiarabien. Det kan kännas konstigt att åka på semester mitt i alltihop. Men om man bortser från det…
Läget i Jordanien är lugnt och när vi var där talade invånarna mycket om hur tacksamma var för det men det ligger ju klart obra till. Flyktingarna är många nära gränserna, inrikespolitiken viktig att ha lite koll på. Uppdatera dig på Utrikesdepartmentets hemsida. Läs på.

2. Det är arabiskt och Mellanöstern och det kommer vara en helt annorlunda kultur än hemma inte minst vad gäller kvinnosynen. Du kommer inte kunna gå omkring utanför hotellområdena och vara lättklädd, du kommer se få kvinnor och de du ser har hijab eller burka, du kommer få visa en respekt för delar av en kultur du som kvinna inte vanligtvis står för. Alls. Och inte lär göra där heller, förstås. Du kommer behöva gilla läget.

3. Det är muslimskt. Det innebär bland annat vissa restriktioner vad gäller mat och dryck och dess tillänglighet och det innebär att det kommer att vara moskéutrop många gånger om dagen, högt så det ekar över vidder och berg.

Men visst är det detta som gör resmålet ännu mer lockande? Det tycker iallafall jag. Jordanien är just det – det är arabisk magi och en total känsla av mellanöstern. Mer muslimskt än de flesta länder folk vanligtvis besökt. Exotiskt, spännande och inte minst intressant och lärorikt. Äkta. En kombination bara de bästa resmålen har, och Jordanien är ett av de häftigaste resmål jag besökt. Förstår du de tre punkterna ovan ska du åka dit, det är ett måste. Förstår du det inte eller bara lite så rekommenderar jag dig att åka till de mer traditionella sol- och badresmålen.

Så vad har Jordanien att erbjuda?

#1 Sol och bad

Det är varmt, det är vackert, det är varmt i vattnet och solen lyser utan uppehåll. De större charterhotellen har privata stränder och där är det okej att vara klädd som man vill, likaså finns all mat såväl som alkoholhaltig dryck. På dessa hotell märker du ingen skillnad mot andra länder (förutom bönutropen i bakgrunden och att du ser bergen i Israel från stranden). Bo i Aqaba om du vill komma ut och se lite av en arabisk stad och kanske testa fler restauranger, bo i Tala Bay om du vill ha mer resortkänsla och inte bryr dig i resten. Vi bodde på Mövenpick i Aqaba, och var jättenöjda (efter att vi blivit uppgraderade till svit mot vattnet, dubbelrummet inåt landet var inte alls kul).

guide till Jordanien
VI var där i en av de kallaste månaderna – tidig december, och det var varmt i solen och i vattnet men kyligt i vind och skugga. Och många grader kallare på höjderna i inlandet.

#2 Petra

Sjävklart är Petra den stora anledningen till att åka till Jordanien. Petra är häftigt, magiskt, ja något av det mest gripande jag sett. Besöker du Petra så glömmer du det aldrig, det kan jag lova.

Läs mer om världsunderverket Petra i detta inlägg.

 

#3 Wadi Rum

Wadi Rum är den mäktiga öken som sträcker sig från Jordanien och vidare in mot Saudiarabien. Vidderna är mäktiga, naturens makter så påtagliga. Inramningen är helt enkelt magisk, och ett dygn eller två i Wadi Rum rör vid din själ om du öppnar upp den för att ta in allt. Om man nu kan det. Världen alltså. Så mycket större än människan.
Åk med jeep eller vandra, oavsett vilken form som passar dig bäst så rekommenderar jag en privat guide istället för arrangerade researrangörer. Leta på Tripadvisor! Och sov över, ta chansen att uppleva en natt i tält under en stjärnklar himmel.

Läs mer om när vi bodde en natt i beduintält i Wadi Rum här.

#4 Mat och dryck

Maten i Jordanien är supergod! Det är mycket smårätter som gäller, tänk traditionellt Mellanöstern, snarlikt Turkiet – röror som hummus och baba ganoush, kebab, falafel, pitabröd osv.

guide till jordanien
Och ölen heter Petra Beer och är stark – passa dig för fler än en efter en dag till fots i öknen!

#5 Övrigt

Jordanien bjuder på ännu fler möjligheter till upplevelser, så som att flyta viktlös i Döda Havet eller uppleva huvudstaden Amman – men inte för oss den här gången. Vår resa i Jordanien ramades in med flera andra resmål (Istanbul, Dubai och Sri Lanka) och tiden räckte inte, inte heller kändes världsläget som att det bjöd in till längre bilresor på egen hand (med barn…) eller besök i Amman.
Att resa med barn (våra var då snart 3 och 5 år) var för övrigt något som funkade jättebra. Människorna var otroligt snälla och omtänksamma, och lät ofta kameler hälsa på barnen eller bjöd på en liten tur.

guide till jordanien

Har du frågor? Fråga gärna!

Vill du läsa mer om vår resa till Jordanien – klicka in under denna länk, tag Jordanien