FN-feminism – #heforshe

Igår delades ett helt fantastiskt tal med Emma Watson i social media. Hon från Harry Potter ni vet. Vad gör hon i ett FN-tal om feminism i världen? Den frågan svarar hon också på i klippet, och svaret är mer självklart än man kan tro.

 Det här talet är inget annat än fantastiskt. Rakt och tydligt, sakligt och sant. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – det är så otroligt sorligt att ordet feminism väcker anstöt. Det innebär att man inte förstår, eller snarare att man inte vill förstå. Och det är sorgligt – för jävligt rent ut sagt – i sig!  Det är just det som är något som – också – så tydligt visar att vi inte är jämställda, och att många inte har en vilja att förändra det. Det i sig är helt sjukt. Att kvinnor är lika mycket värda som män borde vara en självklarhet.

Så se det här klippet. Det är 14 minuter långt men kommer vara dina bäst investerade 14 minuter på länge.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j-xqeTvD3as]

Sen kan du som man tänka ett varv till (bra Sofy!). Vad gör ni för detta? Jag tror ni förstår, jag tror ni vill egentligen – men vad mer krävs då? Jag säger att ta mer ansvar som pappor, ta fler pappadagar, var mer närvarande. Jag säger att uppmärksamma och ifrågasätta sexism i din omvärld. Ja, även bland dina gamla vänner ”som inte riktigt tänker så”, även på din arbetsplats även om ”det inte är läge att ifrågasätta”. Jag säger ge dina barn precis samma möjligheter oavsett kön, klä dem inte i tydliga könsroller utan låt dem hitta sig själva. Jag säger lyft tjejer på arbetsplatsen, inte för att det är kvotering utan för att inte följa den kvotering som redan finns på arbetsplatser och som funnits där i årtionden.

Jag säger stå upp för feminismen, helt enkelt. För allas lika värde, oberoende av kön.

Följ mig!

Mer läsning...
Egenföretagandet i corona-tider och jobbhösten