Att äga en diskussion (även kallat vardagsmakt)

Har ni någon gång tänkt på när någon bara totalt ägt er i en diskussion eller en händelse? Ni vet, sagt åt er något och fått er att agera precis som hen sagt utan att egentligen vilja eller hålla med. Bara köpt läget, möjligen i irritation men ändå. Eller när någon fått er att säga för mycket bara genom att inte säga någonting? Bara genom att vänta ut er? Och så har ni pratat och pratat men i efterhand ångrat er, och vad hade personen egentligen gjort för att förtjäna ert utlämnande av information eller känslor så? För att inte tala om den där gången när någon överbevisade er med sin kunskap så att ni gav er – för att någon dag senare inse att personen faktiskt inte alls hade rätt, för det var ju du som hade det. Men, det lät ju så övertygande?

Känner ni igen det? Jag har gått på alla nitar ovan, många gånger dessutom.

När jag i våras gick på en föreläsning med Elaine Eksvärd i Vardagsmakt så trillade så otroligt många polletter ner hos mig.

Jag får ofta höra att jag är ”street smart” – jag är något av mästare på att prata med folk i olika situationer på olika sätt och med det effektivt ta mig fram genom organisationer och utmaningar och leverera i olika situationer. Det kommer naturligt, och är en av mina styrkor både professionellt och privat. Däremot kan jag själv känna att jag viker ner mig i vissa diskussioner för tidigt eller vid fel tillfällen och jag har inte kunnat sätta fingret på varför. Efter Elaines föreläsning kan jag dock det. Personer utnyttjar olika maktstrategier på mig, mer eller mindre medvetet. Precis som jag gör med dem. Både jag och de går på dem.

Jag blev så påverkad av Elaines föreläsning så att jag numera ofta i diskussioner kan påpeka lagom jobbigt ”men ååååh, hen utnyttjade ju tystnadsmakt på dig! Så uppenbart!”. Folk ser frågande ut och jag förklarar. Jag kan nästan inte ha en diskussion med kompisar om utmaningar i jobbet utan att referera till de där maktstrategierna. Så det kan förstås vara jobbigt för min omgivning kanske, men framför allt är det i förlängningen smart att ha dem i åtanke. Att lära sig läsa såväl som själv nyttja maktstrategier kan vara så otroligt effektivt. Inte för att få makt direkt egentligen, men för att få tyngd såväl som bli en ”smartare” både i jobbet och det privata.

Elaine pratar om vardagsmakt och då de tio olika områdena som är auktoritetsmakt, social makt, pengamakt, tystnadsmakt, sensationsmakt, sanningsmakt, utseendemakt, löftesmakt, skrämselmakt och kunskapsmakt.

Jag har inte läst boken än – på något sätt tyckte jag mig så upplyst efter den där grymma föreläsningen så jag inte kände det spontana behovet (och så sålde hon slut böckerna på plats innan första pausen ens inletts). Men nu är jag jättesugen på att ta med mig den till resan för att få även lite kvalitativ lektyr bland all ytlig chiclit och sånt jag lär plocka med mig för avkoppling.

Har du läst/ lyssnat på Elaine? Var du lika imponerad som jag var?

IMG_5903.JPG

IMG_5904.JPG

Ps. Hon verkar för övrigt vara en grym människa. Vi skulle ha mycket att prata om. 🙂
Så Elaine om du läser det här – se det som en lunchinvit!