Reseinspo: Att addera Färöarna och Svalbard till min bucket list

Jag har en bucket list gällande resor, det har jag ju. Har inte alla det? Under 2015 fick jag uppleva en av de som jag har på topp 5 gällande resmål jag drömmer om när jag åkte till Island, men givetvis har gapet på listan direkt ersatts av nya destinationer. Jag har faktiskt två nykomlingar som agerar bubblare. För, i takt med att den där listan betas av så ersätts förstås med nya resmål. Kan man någonsin resa klart? Om du frågar mig är svaret ett givet nej.

Två naturliga Islands-ersättare är Färöarna och Svalbard.

Det jag älskade mest med Island var naturen och vidderna, och att det var kallt var inget som var negativt på något sätt utan snarare tvärtom. Jag älskar att klä på mig i funktionskläder och ge mig ut i mer eller mindre busväder och få riktiga, rejäla naturupplevelser. De som känns allra mest äkta, och där vidder och landskap griper allra starkast tag i mig. Jag känner verkligen att den kategorin av resor är en som kommer att komma starkare för mig framöver än den gjort tidigare. Även om jag alltid älskat naturupplevelser av det slaget så har de inte prioriterats fullt lika högt som andra resor, men jag tror att detta kommer att vara ett område jag kommer att fokusera mer på framöver. Norges fjordar som ligger på min reseönskelista för 2016 kommer nog att upplevas enligt plan, och Färöarna ligger lite längre fram i tiden – men det är just så en äkta bucket list funkar. Det handlar om drömresmålen i livet, och ja – dit räknar jag nu Färöarna och möjligtivs Svalbard.

Natursköna Färöarna – ”Fåröarna”, ligger halvvägs till Island och tillhör Danmark men är till viss del självstyrande. Ögruppen om 18 öar anses vara några av världens mest oförstörda, och utsågs för några år sedan till ”världens mest fascinerande resmål” av National Geografic. Det är naturen som lockar – den lär vara helt magisk, i kombination med enormt lugn, lagom milt klimat och pittoreska byar som blandas med den vilda och storslagna naturen. På många sätt som Island men ännu mer, tänker jag, både vad gäller vild natur och känsla av oexploaterat. Jag vill andas luften, och knockas av naturens under.

  Bild från vagabond.se.

Ännu en utmanare är Svalbard, som ligger ännu längre ut på skalan gällande utmanande resmål med väldigt speciell arktisk natur. Så vad är det egentligen som lockar med en norsk ögrupp halvvägs till Nordpolen, där mörker och kyla råder och där man aktivt måste hålla sig borta från isbjörnar?

För mig är det inte den allra mesta vintern med iskyla och det glaciärtäckta landskapet som lockar, utan snarare början av säsongen (juni, början av juli) då vinterlandskapet är som allra vackrast och djurlivet väcks. Eller möjligen sommaren med sin midnattsol. Årstiden som är fortsatt kall men då isen släpper sitt grepp runt många öar och blottar fjordarnas vatten, och ett på vissa delar snöfritt landskap gör det möjligt att göra fler och längre vandringar. Självklart vill jag se isbjörnar också, de som är lika många till antalet som antalet invånare – cirka 3000 – och de är anledningen till väldigt tydliga säkerhetsinstruktioner när man ger sig ut i naturen. Jag drömmer om hundspann och skoterturer i orörd vildmark med vidsträckta vita vidder, mäktiga fjälltoppar och imponerande glaciärer. Ett landskap som får mig att tappa andan, medan norrsken eller midnattssol lyser upp den oändliga himlen ovanför mitt huvud.

  Bild från nrk.no.

Men ändå – en bucket list är ingen riktig lista om den utökas till antalet, utan begränsningen ska vara hård och i mitt fall fem till antalet. I nuläget är det Färöarna som får ersätta Island och Svalbard får fortsätta vara en bubblare ihop med oräkneliga andra resmål i mina drömmar.

Vad resedrömmer du om? Tilltalas du av resmålen jag pratar om i det här inlägget?

Relaterad läsning:
Min bucket list – 5 resmål jag drömmer om
Min topp 10-lista i resväg – och den som framröstats
Reseönskelistan 2016
Min fantastiska resa till Island, maj 2015

 

Bilden överst i inlägget kommer från Grönlandsresor.se.

 1. Jag har precis samma på min lista, färöarna och svalbard. Mycket annat också förstås, men dessa två står nog högt! Island fick jag besöka för något år sedan och dit vill jag också igen, fast jag gillar värme är det nog dessa lite nordligare destinationer som drar mest för mig.

  1. Vad roligt att du också har de destinationerna på listan. De får ju gärna vara lite extra otillgängliga (dvs kräva extra prioritering och fokus för att få tummen ur att åka dit), de där bucket list-destinationerna. 🙂
   Värme-resorna tenderar att komma ändå, känner jag.

 2. Oja! Svalbard har varit på min bucketlist lääänge och nu har vi äntligen bokat resa i sommar. Längtar! Från början var tanken att jag och mannen skulle delta i vildmarksläger, men så var det svårt att hitta ”barnvakt” till sönerna så nu får de hänga med till sin stora lycka. Det blir ändå i princip samma upplägg med vandringar och glaciärklättring (och kajakpaddling i midnattsolen för alla över 13 år, dvs alla utom yngste sonen på 10 år, men han nöjer sig med fossiljakt istället :)) Det ska verkligen bli så häftigt att äntligen åka dit. Färöarna har jag inte funderat på så mycket faktiskt, måste nog kolla runt lite för det låter spännande. Däremot Grönland och Shetlands- och Orkneyöarna är andra liknande resmål på min bucketlist.

  1. Men ÅH, det låter helt magiskt!!! Jag ändrar mig helt, jag vill också definitivt åka sommar och göra vandring och glaciärklättring och kajak i midnattssol. Det låter helt helt helt fantastiskt!
   Ha en GRYM resa och kika gärna in här och kommentera sen. Eller gästblogga om du vill! 🙂

 3. Jag har ju redan kommenterat på Facebook… Men faktiskt har jag börjat fundera på att leta upp mina bilder från Färöarna i förrådet 😉 Men som sagt, superfint. Go there! 🙂 Och hör gärna av dig i så fall! Jag har ingen up to date info, men kanske annan typ av info eftersom jag trots allt bodde där ett tag, jobbade med folk och lärde mig lite av språket (de är dock bra på engelska, danska OCH ”skandinaviska”, som de kallar det).

  1. Det är så härligt med dig, för du har verkligen skön input från alla ställen man drömmer om. 😉
   Ja leta upp vettja! Ser fram emot att läsa, och att höra mer vid tillfälle!

 4. Jodå, de finns på min också – tack vare senaste numret av Vagabond. Blir det inte Antarktis (vilket jag hoppas) får det väl bli en Antarktis light-variant i stället.

  1. Ja, jag tror att jag fick upp ögonen extra efter alla trender 2016-inlägg där de resmålen nämnts. Nästan lite ”att jag inte tänkt på det förut?!”. Jag tror light kan vara lagom att börja med. 🙂

 5. Jag har inte längre så mycket en önskelista med platser, jag har lärt mig från allt resande att de bästa platserna vet man antagligen inte ens om än. Men om jag ska nämna några platser som vi redan har några slags planer för så är det:

  *Kapstaden, dit åker vi faktiskt om några veckor, i slutet på februari
  *Bali, dit planerar vi att åka i slutet av året (dec/jan) – i kombination med återbesök i vår gamla hemstad Hong Kong
  *Vancouver/Vancouver Island alt Alaska
  *Laos/Vietnam-kombo
  *Western Australia/Top End (Ningaloo Reef + Kimberly)- som vi inte hann med när vi bodde i Australien

  Oavsett resmål så är det viktigaste att ta sig off the beaten track, bo på guesthouse/homestay, fokusera på att träffa ”riktiga” människor och uppleva den lokala kulturen. Får jag dessa saker uppfyllda så kan jag i stort sett åka var som helst och uppskatta det 🙂

  1. Men jag håller med – och hela bucket list-grejen är ju mer en ögonblicksbild. Den varierar… och så väljer man ändå andra resmål som kanske liksom bara fladdrar förbi. Men du, vi kanske ses på Bali då? Vi siktar också dit till nästa jul/nyår!
   Kapstaden, åååh!!! Jag har hela Sydafrika som dröm! Däremot inte läge nu med barnen för oss (pga jag vill maxa) men vi började faktiskt prata alldeles nyligen om att kanske ändå köra Kapstaden och Sydafrika light i övrigt för att inte behöva vänta så länge. Ser fram emot att höra mer!
   Vancover verkar grymt. Följer du ”travelontellus” på instagram? Annars – gört! Han bor där (svensk) och tar helt grymma bilder!
   Laos/Vietnam är underbart, inte minst älskade jag Laos… Men det var länge sen nu. 🙂 Vi förlovade oss på en ö i Mekongdeltat i Södra laos back in the days.
   Och alltså western australia har jag också drömt om sedan jag bodde i Melbourne. Det verkar grymt, och mindre turistspäckat än östkusten.

   Ja du ser ju… jag går igång på allt, haha. Och håller verkligen med dig om att vara öppen för de lokala upplevelserna oavsett var man är!

   1. När jobbet tar mig till Kapstaden så passar vi på att ta en kortare semester med familjen veckan innan. För bra läge för att inte passa på, men det blir lightversionen pga för små barn. Ingen safari m a o, men det fattas verkligen inte saker att göra. Vi kommer nu kombinera Stellenbosch och Kapstaden på ett vad vi hoppas ett magont sätt. Har fått en del barnvänliga men ändå lite halvt äventyrliga tips från en av mina Hong Kong-vänner som kommer från Kapstaden.

    Intressant att ni också kollar på Bali! Men vi är lite i valet och kvalet hur länge man bör vara där för att det ska vara värt en ganska lång restid och tidsomställning. Beroende på hur länge vi kan vara lediga kanske vi måste välja nåt annat resmål detta år. Hur länge tänker ni er vara borta?

    Tack för tips om travelontellus, ser grymt nice ut!

    1. Ah, passa på vid jobbresa – bästa kombon ju!
     Men exakt, man behöver ju inte göra allt… Ibland är det härligt att bara provsmaka resmål och drömma om mer tid där.

     Jag vet – det är lite därför vi inte kommit till Bali innan. Vi kommer kunna vara lediga lite längre nästa jul hoppas jag, så jag tänker väl tre veckor kanske. Då känns det mer värt restiden. Sen så vill jag se rätt mycket Bali, så jag vill ha rejält med tid där… Det finns en bloggare som bor på Bali, ”29 grader”, där finns mkt inspiration. VI får höras av när planeringen tar mer fart och tipsa varandra. 🙂

 6. Kunde inte beskrivit busväderskänslan med funktionskläder bättre själv. Tycker också om att dra på mig de bästa kläderna för ändamålet och knalla ut och möta naturen. Det händer inte ofta dock, men som idag när det är -23°C kan jag med gläjde ta en promenad och njuta.

  Bra lista för övrigt. Island står nog dock närmast till hands just för tillfället.

  1. Men verkligen, jag njöt av promenaden i minus 19 igår kväll. Haha. Och på Island när det blåste som mest men man kände att man var rätt klädd – tjo-freakin-ho vad man lever då!

   Åk till Island. Du skulle ju både älska det, och ta grymma bilder. 😉

 7. Svalbard kanske är lite väl kallt för mig, men häftigt ställe ändå! Men jag kan nöja mig med att se stället via en dokumentär, eller bilder 😉 Färöarna lockar mig mera, vilken fantastisk grönska!!

  1. Haha, ja det är klart, när man bara får se det lite närmare på TV så slipper man ju en massa lager kläder.
   Håll utkik på Familj på äventyr, en familj från Svalbard med i nya säsongen som börjar snart!
   (och ja.. jag lär börja med Färöarna snarare än Svalbard…)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *