Känslan finns hos mig i både hjärn- och muskelminne; hur jag blickar ut över ett inbjudande skidsystem med långa backar under natten preparerade till perfektion och nu bjudande på hård manchester, och hur de vita backarna visuellt smälter ihop med den mjuka offpisten bredvid. För här, långt ovan trädgränsen, är det svårt att urskilja början från slut; pist från orörd terräng. Bergen som omringar är dock fullt synliga. Svarta, spetsiga med vittäckt topp. Mäktiga. Jag känner vinden i ansiktet, hör skrapandet under skidorna när jag sätter i stavarna och sätter fart över kanten. Ny pist, men ändå bekant. Skidkanter som skär genom snö, ett hjärta som slår lite hårdare, muskler som aktiveras och så farten. Njutningen!

st anton (1 av 1)

Nästa år måste vi tillbaka till Alperna igen, så är det bara. Meja kommer att vara 15 månader när tiden infinner sig då vi oftast kan få in en långhelg i alperna, och jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att första gången vara barnfria på igen för en helg.

Vi har flera år spanat mot St Anton i Österrike men misslyckats då vi varit lite för sent ute. Det förstår jag, för St Anton är en skidort som många väljer. Åkningen är i världsklass, både för den som föredrar välpreparerade backar såväl som den som njuter av offpisten. Den lär vara en av de bästa i Alperna!

Legendariska St Anton har funnits en bra bit över 100 år men systemet är trots det toppmodernt snarare än traditionellt. Husen är charmiga, restaurangerna mysiga och dessutom finns både shopping, barer och fina hotell. Jag gillar verkligen när man kan få lite av varje, och vet sedan tidigare resor till Zell am See och Obergurgl/Hochgurgl att de Österrikiska alperna faller mig – och mitt sällskap – i smaken. Det vi saknade i Obergurgl var bra after ski, och den ska vara grym i St Anton har jag hört. En bonus efter en riktigt härlig skiddag!

st anton (1 av 1)-3

Men mest är det förstås skidåkningen som lockar… Känslan jag skriver om i inledningen. Långa carvingsvängar och åkning på kant i snö som yr. Den känslan!

st anton (1 av 1)-2

Jag börjar leta resor till nästa säsong redan nu, och går in på Lionalpins hemsida och screenar utbudet i St Anton direkt! Jag vet att det kommer att tilltala alla i sällskapet, från de andra som liksom jag älskar hårda pister såväl som de som inte drar sig för att åka ända till Japan för att få allra mest snö offpist. Vi var 10 vänner till antalet förra året men nästa år är det inte omöjligt att någon mer tillkommer. Hoppas!

st anton (1 av 1)-5

Mer hos mig om skidåkning i Österrikiska alperna:

__________________________________________________________________
Inlägget publiceras i samarbete med Lionalpin.