St Anton – Österrikes bästa skidort?

Inlägg i samarbete med partner.

När vi i mitt alpgäng – om jag nu får kalla dem för det, de jag åkt med i mer eller mindre lika konstellation varje gång under hyfsat många år – om 4-5 par pratat om möjliga destinationer har varje gång St Anton kommit upp. Varje gång. Vi har, baserat på information från den av oss som har allra störst alp-CV i kombination med andra rykten och läsning, tänkt att just St Anton skulle kunna passa oss allra bäst. Enormt skidsystem för alla olika åkstilar och favoriter, med allt från bästa offpisten till de bredaste och härligaste carvingbackarna. Utöver det en by där det verkligen bubblar.

I St Anton finns ett enormt utbud av after ski, barer och restauranger, butiker för shopping, wellness och – you name it. St Anton är allt bra från alla Österrikes skidorter mixade i en charmig vintersaga till by. Kanske Österrikes bästa skidort?

Har vi tänkt. Helt lätt att tillfredsställa ett gäng på minst 10 med lite olika preferenser är det liksom inte. Ytterligare positivt är att St Anton ligger en smidig motorvägsbilresa på runt en timme från Innsbrucks flygplats, och att det finns tågstation mitt i byn. Men, när vi ett flertal gånger försökt boka resa till St Anton har det varit omöjligt att få tag i boende. Visserligen har vi varit många, men det har varit svårt – och säger kanske en del om St Antons popularitet. Här är det mycket turister, och inte minst från andra ställen än Österrike självt. Ynka 8% är österrikare och 60% talar inte tyska alls, berättade byns legendar – svenske Gunnar. Eventuellt har han en del med det hela att göra. 

St Antons legendar Gunnar

Gunnar Munthe startade nämligen det ikoniska after ski-stället Krazy Kangaruh på 70-talet, och det är en lång historia – Gunnar drev stället i runt 35 år. Det satte St Anton på kartan, inte minst för festfolk och svenskar. Det kan ses som något av ett startskott för det St Anton vuxit till sedan dess besöks- och ryktesmässigt. Inte minst är det också känslan man kan få när man går med Gunnar i byn. Denne man känner exakt alla, och har tid och lust att småprata med allt från skiduthyrarna och restaurangfolket till doktorn och polisen och PR-personalen och…. ni fattar. Att hänga med Gunnar några dagar i St Anton var att få St Antons bästa nu och då presenterat, och jag är lite extra glad för det. 

Nu var inte anledningen att vi i sällskapet maxade på Krazy Kangaruh. Inte alls. Det stället sålde Gunnar för över 10 år sedan, och sedan dess driver han och hans fru Marie ett litet bed and breakfast med toppenläge i St Anton; Hotel Reselehof.

Drömmen om ett charmigt Bed & Breakfast i Alperna (lite om Hotel Reselehof)

Att bo på Hotel Reselehof var på ett sätt något annat än det jag är van vid, jag som de senaste åren avancerat till rätt lyxiga hotell om jag ska vara ärlig. Men – det man får på Reselehof är känslan. Det är charmigt som få andra ställen och jag fullkomligt älskade gemytligheten och den familjära känslan. Här kan ni (adlink) läsa om Hotel Reselehof på TripAdvisor

Vi pratar framtid ibland, jag och Henke. Förstås. Ibland glider vi in på ”tänk om” och ”kanske någon gång” och… rent allmänt mer drömmande typer av drömmar än de som kommer mest ofta och kanske förverkligas. Ett bed & breakfast i Alperna är en sådan som inte minst Henke har. Efter mina dagar på Hotel Reselehof delar även jag denna dröm. Jag vill också som Gunnar och Marie ha hand om ett B&B med 13 rum, snacka med gästerna och dra stories, åka skidor nästan varje dag och inte sällan med någon av hotellgästerna, gå omkring och pula och ta hand om och göra trivsamt och – allt sånt. Sa jag familjärt?

Det tar tid att värma upp. Tre dagar ungefär. Men när det väl blivit varmt, då håller det sig varmt. 

– Gunnar Munthe – 

Väggarna på Hotel Reselehofs är 1,60 breda. Huset är från år 1490, och det äldsta ”Gasthaus” som finns i St Anton. Det är imponerande siffror – tänk allt som hänt i huset under dessa år! – men mest imponerande, och det jag tar med mig, är känslan man lyckats skapa på hotellet. Det är sannerligen speciellt, Hotel Reselehof.

Läget är perfekt nära liften Nasserein och en 10-minuters promenad från byns livliga centrum. Här bor man bäst om man är ett par eller en mindre eller större grupp som vill ha ett lugnt hotell med charmig inramning snarare än det exklusiva och storskaliga.

Jag avslutade för övrigt vår vistelse med att försöka säkra att Gunnar kollar med mig först den dagen de ska sälja. Tror ni han kommer minnas det om sisådär en 10-15 år eller nåt? Drömmen.

Skidåkningen i St Anton

Men skidåkningen i St Anton var det ju…. Var man ens börjar? Från Obergurgls lilla intima charm var det som största möjliga kontrast att komma till intensiva och storslagna St Anton. St Anton är skidorten där backarna aldrig tar slut, och där bergskedjorna fortsätter sträcka sig vidare i oändlighet, topp efter topp efter topp.

Ungefär så, kändes det. 

Pister och skidsystem i St Anton – ”Best of the Alps”

För mig, som gillar välpreparerade och breda pister, perfekta att lägga långa carvingsvängar i, var St Anton ett himmelrike. Utbudet är enormt, och visst finns mycket folk i populära St Anton men området är massivt. Bara i det allra närmaste området, runt St Anton och närmaste grannbyn St Christoph finns massor av liftar och backar av olika svårighetsgrad, men utbudet stannar inte där. Efter att till säsongen 2016/17 ha byggt gondolen Flexenbahn över bergskammarna så är St Antons områden sammanbundna med ännu fler och hela skidområdet inkluderar nu St Anton, St Christoph, Stuben, Zürs och Lech. Närmare 90 liftar och över 300 kilometer pist gör Ski Arlberg det största sammankopplade systemet i Österrike. ”Best of the Alps”, som deras egen slogan säger. 

Vill du testa hela systemet under en lång dag så tar rutten Run of Fame dig runt hela alltet – 85 kilometer pist. Men då hinner du såklart inte med allt. Man kan nog åka en vecka i systemen utan att ta samma lift två gånger, kan jag tippa.

Offpist i St Anton

Pisterna (och Gunnar) i all ära, men den största anledningen till att St Anton inte bara tilltalar glada piståkare utan årligen drar stora mängder skibums är att offpisten i området håller världsklass och inte bara det – den är även lättillgänglig. Från liftar och korta turer nås oändliga fält offpist och var man än står i systemet så ser man de karaktäristiska spåren från långa, skärande pudersvängar längs bergskammarna. Det är massivt! Snötäckena får inte vara orörda särskilt länge – det är antalet besökare och säsongare för många för – men jag kan tänka mig att många skibums haft några av sina allra bästa offpistdagar just i St Anton. 

200 kilometer offpiststräckor läste jag någonstans. Hur man nu kan mäta det – de är väl antingen begränsade eller oändliga? I St Anton snarare det sistnämnda. 

Det är ofta hög lavinrisk i området – men är man en sådan som åker offpist så har man kunskapen, hoppas jag.

Barnvänligt i St Anton

Det finns backar av alla typer i St Anton, och orten är väldigt barnvänlig. Det finns stora barnområden längre ner mot bergsfoten och byn, och ett stort utbud av instruktörer och barnklubbar med passning. I detta svenskmecka finns givetvis svenskspråkig personal. Allt det, och den stora variationen i backarna, skulle locka mig mest för att åka med barnen. Däremot är avstånden stora – är man i en backe eller ett område kan det vara långt ”hem” – och det skulle kunna få mig att välja en mindre skidort med mina 3 barn (som är rätt små än). Så nog är St Anton ett väldigt bra familjealternativ – men det beror lite på vad man är ute efter och hur många olika önskemål som ska tillmötesgås. I det fallet ger St Anton bästa möjlighet att verkligen erbjuda något till alla, samtidigt som det kan tänkas en aning svårjobbat.

After Ski och restauranger i St Anton

Att St Anton är ett festligare ställe har ni greppat vid det här laget, så jag ska inte hänga kvar vid det. Det finns numera en uppsjö after ski-ställen där festen börjar vid 3-snåret och avslutas vid 8-9 (och sedan tar förstås nattklubbar vid). Har man inte själv haft roligt på after skin kan underhållning fås om man haffar ett fönsterbord längs byns gågata när lätt överförfriskade personer ska försöka ta sig i sina pjäxor med skidorna på axeln (i bästa fall, men det är ingen garanti att de bärs just så) till sina hotell efter after skins stängning. Till exempel på restaurangen Aquila. Underhållningen är dock sekundär och maten värd besöket. Jag gillade verkligen maten där och kan rekommendera stället för en middag. Fönsterspaningen får du på köpet.

Men, som Gunnar sa. ”Det finns i princip inga dåliga restauranger i St Anton”, och det är nog sant. Utbudet är stort och ambitionerna ofta lika höga som de internationella influenserna är många. St Anton är en bra destination för foodien. 

Annat att göra i St Anton

Det finns mer än skidåkning i St Anton – denna välbesökta skiddestination har betydligt mer att erbjuda. Några tips på saker att göra i St Anton som kanske inte är det som kommer direkt top of mind är detta;

# Museum, St Anton

På ”museum” i byns utkant finns en riktigt bra restaurang i charmig inramning i det vackra gamla huset. Spetsa middagsbesöket med ett besök på museet för att lära dig mer om St Antons långa historia. År 1901 öppnade den första skidklubben, år 1904 ägde den första tävlingen rum och år 1921 öppnade den första skidskolan. St Anton am Alberg är en skidort med en av världens äldsta skidhistorier.

# Karl Schranz skidstation & Hall of Fame

Skidhistorien går som sagt långt tillbaka i tiden, och i byn skapas ny varje år. Här går världscuptävlingar och annat och Karl Schranz skidstadion är vida känd. 

Mer historia med många av de skidstjärnor som åkt och segrat i St Anton hittar du på museet Hall of Fame, som ligger vid anslutningsgondolen Flexenbahn.

# Shopping i St Anton

Jag älskar alpbyar med bra shoppingutbud och i St Anton finns allt. De stora (sport-) kedjorna, skidbutiker med alla märken du kan tänka dig och små specialbutiker. Här strosar man härligt och kan spendera oändliga pengar på nya skidprylar och kläder du inte visste att du behövde. 

# Wellcome – spa i St Anton

Som namnet antyder är Wellcome ett wellness-center med swimmingpool och bastuområde. Hit skulle jag hellre gå med barnen för roliga bad än för avslappning för mig som vuxen – jag saknade jacuzzi och har inte tänkt omfamna den tyrolska seden med naken-bastuområde. Wellcome är dock ett bra, större komplement till hotellens egna små relaxavdelningar som finns snarare som regel än undantag. 

Sammantaget – St Anton

Att vi med alpgänget (ja, de får kallas så) riktat blicken mot och velat åka till St Anton är en helt korrekt spaning. Här skulle vi få alla önskemål tillgodosedda och jag inte bara vill tillbaka – jag är helt säker på att jag kommer att komma tillbaka. Vare sig det är med hela kompisgänget, med någon tjejkompis eller familjen. Saint Anton, kanske är du faktiskt Österrikes bästa skidort! Tack för den här gången, vi ses igen! 

Tack också till Visit Tirol som bjöd in mig att testa några skidorter i Österrike! Är så tacksam både för upplevelserna och nu kunskapen jag har att dela med mig vidare av.