The liebster award; 11 resefrågor från FreedomTravel

Ni känner väl till FreedomTravel, bloggen som drivs av det supermysiga paret Helena och Peter? Om ni inte har det så tycker jag ni ska kika in på deras blogg som är en av de allra mest lästa resebloggarna i Sverige (den här listan är den mest överskådliga listan som finns vad jag vet?), eller lyssna på det podd-avsnitt jag och Annika släppte i januari i år där vi intervjuade dem efter sin ett år långa resa runt Europa; Avsnitt 005 – Att resa med husbil i Europa. Det är ett av våra mest lyssnade avsnitt och flera i min omgivning tycker att det är ett av de absolut bästa programmen, och då har de inte ens ett stort intresse för husbil eller de europeiska vägarna. ”De var så sjukt mysiga!”, som min kompis uttryckte det, för att i nästa mening prata om hur inspirerad hon blivit. Just så känner jag också!

Häromdagen skickade FreedomTravel 11 resefrågor till mig, ihop med en fin award; ”The Liebster Award”. De valde ut 7 resebloggare som de tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet och jag är så otroligt glad att jag var med bland dem. Just FreedomTravel följer riktigt många resebloggar och har koll på alla, så det värmer verkligen extra!

liebster-award-nomination-768x752-2

1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Backpacking! Jag är ju absolut ingen traditionell ”backpacker” längre, men att ha en packning jag lätt kan bära med mig betyder att inte stanna kvar på ett ställe utan att jag har möjligheter att lätt förflytta mig och se många ställen under en resa så därav svaret. Helst bor jag 2-3 nätter på ett ställe innan flytt till ett nytt. Ja, även med barn.

2. Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

Men vad svårt! Jag tycker att det är lättare att komma på överskattade ställen, haha! Ställen som är bra tycker ju folk allmänt att är bra. Jag vill dock uppmuntra folk att titta mer mot ställen med dramatisk natur och upplevelser bortom sol och bad för weekends och kortresor. Våga och orka välja ställen som Norge eller ännu hellre Island och Reykjavik som alternativ till klassiker som Rom och Barcelona.

3. Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

New York – för att den är helt fantastisk och alltid levererar ännu bättre än sitt legendariska rykte. Jag har varit där ganska många gånger, men det var förstås när vi bodde där i tre månader 2008 jag allra mest lärde känna – och förälskade mig i – staden.. Jag borde ha en bättre New York-kategori och städa bland gamla inlägg – men det tar jag vid nästa New York-resa. Om ett år, hoppas jag!

Stockholm – för att det är en otroligt härlig stad och jag är lycklig att bo just här.

Singapore – för att det är en så mysig asiatisk storstad. Kuala Lumpur är visserligen min favorit i den kategorin men det var så länge sedan jag var där nu och jag hoppas på att komma tillbaka till Singapore snart – redan i år.

420466_10151059191212691_189127494_nFrån Marina Bay Sands – bucket list-hotell!

4. Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Jag älskar smakerna i Thailand och tröttnar aldrig. Detsamma gäller de fräscha och goda meze-rätterna i Mellanöstern (som i Jordanien till exempel) och jag blir sällan besviken av Italiens klassiska rätter.

5. Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Än en gång blir svaret många ställen. Inte för att de egentligen varit dåliga, utan mer för att det känns som att jag gjort dem, och att nästa gång inte kan bli lika bra och att de kanske inte var tillräckligt bra för att återkomma till. Paradoxen?
Till exempel skulle jag aldrig åka tillbaka till Kambodja, men kan tycka att många bör åka dit. Kambodja är inte rätt som semesterdestination, men det är otroligt intressant att lära känna historien, och templen i Angkor Wat är fantastiska – en gång i livet.

6. Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Svenska, riktigt bra engelska och så har jag fullgångna gymnasiestudier av tyska och spanska och har behärskat dem hyfsat en gång i tiden… men inte alls idag. Det påverkar inte mina destinationer, men inför en resa till Centralamerika var jag anmäld till en uppfräschningskurs i spanska som jag sedan missade pga kalenderkrock; och nu med intensivt familjeliv finns inte tiden. Men någon dag ska en resa till ett spansktalande land få mig att väcka liv i språket igen!

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Vi var i Battambang, Kambodja, en julafton. Det året gav vi inga julklappar varken till någon hemma eller till varandra, men på juldagen hade vi letat upp en guide som tog oss på mopeder ut på landsbygden där vi gav bort skrivblock och pennor. Han gillade det så mycket, så dagen därpå bjöd han in oss till sin dotters 6-årsfest på den kambodjanska landsbygden. Vi hade en helt fantastisk eftermiddag och kväll i den lilla byn med alla barn såväl som vuxna. Ett minne för livet!

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

Alltså, säkert. Däremot kan jag inte komma på något exempel då det verkligen visat sig så jag fått skämmas. Generellt är jag dock ganska bra att respektera uttalad kutym och att försöka känna in och vara smidig, men jag gör säkert fel hela tiden ändå.

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Canyon swing på Nya Zeeland. Samtidigt var jag inte ett dugg förvånad att jag vågade. Det var självklart på en gång och jag skulle säkert göra det igen – samtidigt som jag innerligt hoppas att jag slipper.

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Till Tokyo. Där skulle jag gå på stjärnrestauranger varje kväll och maxa allt från upplevelser till obegränsad shopping dagtid.
Egentligen är dock tid och annat störst begränsning så de otillgängliga drömmarna handlar ändå mest om långresor genom hela kontinenter. Hej Sydamerika, jag drömmer om dig!

11. Vart går nästa resa?

Nästa utlandsresa går till Spanien och Marbella med mitt tjejgäng ”hemifrån” i början av september. Det har jag inte ens berättat om här ännu, så det var ju kul att jag fick ett tillfälle till att säga det. Snart ska jag berätta mer om det!

liebster-award-nomination-768x752-2

Enligt utnämningen och ”reglerna” så ska jag skicka detta vidare till ett visst antal resebloggare och skriva 11 nya frågor, men jag nöjer mig med att liksom FreedomTravel berätta mina 7 resebloggarfavoriter (utöver dem då) och hoppas att de besvarar samma frågor som jag just gjort.

  • Resfredag – Bäst i klassen! Få får mig så inspirerad som Resfredag, och hon har genomgående hög kvalitet i både text, bild och ämnen.
  • Come fly with me (Towe) – jag gillar personliga resebloggar och Towe är en sådan. Det är härligt att följa med i hennes liv och på hennes resor, för jag förstår resorna och upplevelserna så bra eftersom jag genom hennes blogg får lära känna och förstå henne och hennes familj
  • 4000 mil – Gunilla (och Cristofer) är något av min role model – för när mina barn är lite äldre ska jag också resa som hon (dem). Hon är cool, skriver humoristiskt och målande och väcker mitt resesug konstant.
  • Träningsglädje – Okej – Sara är fortfarande huvudsakligen en tränings/outdoor-bloggare men jag älskar hennes reseskildringar och hon är en av få vars blogg jag läser varje dag och hon inspirerar mig på så många plan – inifrån och ut, hemifrån och bort.
  • Fab F’ämme – Liksom Towe är Ämma personlig och så skriver hon riktigt snyggt och fotar härligt.
  • Hallins reseblogg – Bloggen är genomarbetad och bjuder ofta på sådant som känns nytt och intressant – kanske för att den är en professionell snarare än privat blogg, men inspirerar såväl som informerar mig gör den och det uppskattar jag.
  • 29 Grader – Christines blogg som har allra mest fokus på Bali men också Costa Rica mm är fylld av detaljerad information och otroligt snygga bilder. Ni kan ju gissa var jag hänger nuförtiden och läser, läser och läser..? Snart har vi en bokning för julresan, tippar jag!