Båtpendla i Stockholm – från Nacka till city och Djurgården

Det ni ser ovan är en traditionell busskur – men den stora skillnaden att den står vid vattnet. I Stockholm finns nämligen möjligheten att pendla även med båt, och det är ju ungefär så rätt det kan bli i en stad som är uppbyggd av vatten och öar. Jag upphör inte att fascineras av det, och efter att ha nyttjat båten flera gånger bara den senaste veckan så måste jag skriva några ord om möjligheten att båtpendla i Stockholm.

img_4131.jpg

När man stått vid busskuren båtkuren, eller för den delen suttit på stolarna vid restaurang J just bredvid hållplatsen, så kommer båten nedan eller någon av de andra tre båtarna som finns i drift, och plockar upp en. Man kan ta med barnvagn och även cykel och kanske allra coolast – på vissa avgångar står en kaffebryggare på och puttrar så passagerarna kan dricka morgonkaffet på väg till jobbet. Känslan! Och det till samma kostnad som vilken resa som helst med SL i Stockholm. Så häftigt!

båtpendla

båtpendla

snapseed-10.jpg

Båten går sträckan Frihamnen – Lidingö – Nacka strand – Kvarnholmen – Finnboda – Saltsjöqvarn – Allmäna Gränd (Djurgården vid Gröna lund) – Nybroplan och från Nacka strand in till stan tar det cirka en halvtimme. Man hittar tidtabell och all info på Sjövägen.nu.

Henke har som rutin att ta båten till jobbet under sommaren, men för familjen är det förstås enkel access till Djurgården (och stan) som lockar. I onsdag eftermiddags åkte vi in till Gröna lund med otroligt taggade barn. Vi tänkte att det var ett bra drag att göra det en vardag innan semestrarna dragit igång och det var helt rätt tänkt – köerna var klart överkomliga och eftermiddagen och kvällen levererade verkligen.

13461180_10153502561297691_250897746_o

Grönan-inspirationen får komma i ett eget inlägg, men det var iallafall en väldigt nöjd familj som tog sig hem i kvällssolen. Med båt – förstås.

13446146_10153502561252691_1717942935_o

13467400_10153502561237691_981327709_o

img_4118.jpg(Förtydligande: Möjligtvis var en person sur just i hemåker-skedet. Så alla utom en var glada i det skedet, men alla var iallafall väldigt nöjda.)

 1. Det är PRICK sånt här som gör att jag måste bo vid havet igen! Jag har en kusinfru som titt som tätt lägger upp åka-båt-till/från-jobbet-bilder på Instagram, jag blir alltid grön av avund en stund 🙂

 2. När jag jobbade just där kom ju de flesta av mina kollegor med båten från stan/Lidingö och jisses vad de inte var stressade jämfört med alla andra som suttit i köer eller åkt kollektivt på annat sätt. De pratade alltid om i fina ord om det där och jag ångrade nästan lite att jag bodde för nära för att nyttja. Men ja, jisses så fint det är. Och vad jag saknar att jag jobba just där – istället för att som nu sitta med utsikt över E4.
  (Även om utsikten just idag handlar snarare om ett hav som i sig är väldigt, väldigt vackert)

  Ps – nu fick jag för första gången inse irritationen i reklamen när en glitterannons föll över inlägget (på dator utan adblocker).

  1. Alla jag pratar med som nyttjat båten till pendling på riktigt (själv har jag ju bara fin-åkt) pratar om just det – vilken fantastisk start på dagen det är. Jag pratade nyss med en granne som tar cykeln dit, tar med cykeln över på båten och har 10 min cykel kvar till jobbet. Varje dag året om! Så härligt!

   OH no… ja jag förstår… Du vänjer dig 😉 (säger jag som tror att jag aldrig kommer att vänja mig vid dem, GAH!)

 3. Underbara Stockholm. Stockholm i mitt hjärta. Jag har en semestervecka på hemmaplan – då ska jag banne mig ta med mig kidsen och göra något sådant här – möta upp bästa vänner från Söder kanske. Mys!

  1. Men eller hur – jag älskar också Stockholm. Tröttnar aldrig och tänker alltid “OJ vilken vacker stad!”. Går inte att bli blasé på Stockholm, liksom.
   Men precis, åka båt – billigt och lätt-tillgängligt. En hit!

  1. Men visst är det lite coolt att det är precis som en vanlig busskur. Så charmigt! Älskar att möjligheten att resa på vattnet nyttjas – det borde det göra ÄNNU mer tänker jag.

 4. Det är sån lyx att båten stannar bara några minuters promenad från min lägenehet här på Lidingö. Riktigt lustigt när jag ska hälsa på mina vänner på Kvarnholmen och jag kan säga “jag tar båten över till er” 🙂

  1. Men verkligen perfekt ju! Bästa sättet att binda samman norr och söder om stan. 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Årer
10 inlägg om 2020 mot 2021