Att prioritera och underlätta fredagsmyset

Det är viktigt att äta middag med sina barn. Ni vet – att samlas vid matbordet för att summera en dag eller vecka, för att ha umgängestid ihop.

Men det är också viktigt att ibland våga prioritera bort det. Inte för att göra något med vänner (men det kan man också göra, förstås) – utan för att umgås bara föräldrarna. De där som faktiskt lever i en relation, även om de är mitt i en familj.

Det skulle bli väldigt ont om tillfällen till att kvalitetssäkra relationen om det bara kunde ske under förutsättningar som inkluderar barnvakt och/eller någon lokal som inte heter Hemmet.

När barnen var små gav vi ofta dem mat innan oss om vardagarna. Dels för att den andra föräldern inte hunnit komma hem innan barnen var på gränsen till undergång på grund av hunger, och dels för att matstunderna inte var särskilt kvalitativa ändå. Av någon anledning tycks inte barn sitta stilla och äta och lugnt diskutera dagen och viktigheterna i sitt liv från tidig ålder – hur mycket man än försöker uppfostra med allt möjligt (kärlek, vägledning, hot, mutor, frustration, omtanke osv). Då kan matstunderna vara allt annat än en mysig stund ihop, utan något man bara ska ta sig igenom. Att servera barnen det som går hem för stunden – köttbullar och korv och pannkakor och köttbullar och korv – för att sedan som vuxna äta det man vill och uppskattar i lugn och ro efter läggning och faktiskt kunna prata med varandra kan vara det bästa sättet att ta sig igenom de perioderna. Inte minst är det att värna om relationen, och barnens fas är just bara en fas. Att man tillåter sig bryta familjemiddagen kan vara den allra bästa investeringen i hela familjen, och inget är för evigt. Helt plötsligt är fasen över och man kan samlas över den där middagen. Amen. 

Våra barn är större nu, och vi äter ihop 9 kvällar av 10. Utan frustration betydligt oftare än gångerna då vi suckar högt eller möter varandras blick över köksbordet och i tystnad kommer överens om att vi får prata om det där sen. 

Fast ibland bör man ändå. Ikväll var en sådan, efter att jag varit borta förra helgen och vi vet att nästa helgs kvällar spenderas på varsitt håll. Jag utfodrade barnen på Burger king efter hårklippning i Nacka forum, och kom hem med ett inköp från Melanders fisk som finns på samma ställe. “Melanders fredagspåse” är något så genialt som en extra schysst trerätters som är förberedd på ett sätt så att den går på fem minuter att “laga”.

Det är viktigt ibland. Och våra barn är nöjda ändå, efter hänget i forum med mat och allt följt av film ihop. Nu avrundar de i soffan och vi är redo att hugga in på första rätten “räkceviche med avokado” så snart Meja somnat. Sedan äter vi kräftfärserad hälleflundra med chablissås samt potatistoppar, innan vi avrundar med en pannacotta.

Väl investerad tid och prioritering. För alla.

Följ mig!

Mer läsning...
Blackfridayconfession – konsumtionsrant, outdoorkläder och favoriter