Vägglöss på resan – alla tips du behöver

Jag har hört rapporter om att förekomsten av vägglös – bed bugs – ökar kraftigt i Sverige, och givetvis är det  bland annat en direkt konsekvens av vårt ökade resande – både räknat i antal resor och i länder. Efter att några vänner till oss drabbades för ett antal år sedan är jag mer än medveten om hur jobbigt det kan bli. Att kassera sängar, behöva ha värmetält i hela sovrummet med en person som sitter och vaktar dygnet runt och sprita ut allehanda bekämpningsmedel hör inte till ovanligheterna som åtgärd om man drabbats. Det är förstås en specialiserad saneringsfirma som gör det – men jobbet är omfattande, och inte sällan är ersättningen från försäkringsbolag bristfällig. Rådet är alltså – UNDVIK VÄGGLÖSS PÅ RESAN!

vägglöss på resanSåhär ser de ut – de vidriga små krypen vi vill undvika. 

Det här är några tips på hur du kan göra för att undvika vägglöss före, under och efter resan;

Före resan

 • Kolla rapporter
  Det finns flera sajter på Internet där förekomster av vägglöss rapporteras. Googla hotellnamnet och ”bed bugs” för att se om du får några resultat. På vissa ställen, till exempel New York, finns samlingssajter med ”bed bug reports”.
 • Packa i hårda material 
  Packa gärna i en hård väska, och/eller använd ziplockpåsar att ha kläder i. Hård yta blir halt för lössen och svårare att ta sig i.

Under resan

 • Kolla efter tecknen
  Först och främst – kolla efter tecken på att det finns vägglöss, och se då till att byta rum. Vägglöss bor som namnet antyder i eller kring sängen – gärna under/längs lister, så tecken på att de finns hittar du på dessa ställen. Små mörka fläckar kan vara avföring, ljusa små skal kan vara ömsat skinn. Vägglusen är några millimeter stor, så den kan vara fullt synlig om den är fullvuxen – och får du bett så ser de ut lite som myggbett men behöver nödvändigtivs inte klia.
 • Placera inte väskan på sängen eller golvet
  Undvik att ha väskan där vägglöss huserar om de finns, som i eller nära sängen – och ha den hellre i badrummet, eller på uppfällbar väskställning om det finns.

Efter resan

 • Packa upp på rätt ställe
  Ta aldrig in väskan i sovrum eller närheten av säng, utan packa hellre upp den i badrummet – att lägga den i badkaret är ingen dum idé för att kunna se om man fått med sig något skadedjur hem.
 • Värm packningen till över 50 grader
  Värme över 50 grader tar död på lössen, så har du en bastu är en värmeomgång – under uppsikt förstås med tanke på brandrisken – för hela väskan med innehåll en riktigt bra start efter att man landat hemma. Att tvätta kläderna i 60 grader är också ett säkert tips, eller att torktumla länge på varma grader.
 • Frys ihjäl lössen
  Vägglöss dör i många minusgrader, så är det rejält med kallgrader när du kommer hem från resan så låt väskan stå utomhus i någon dag innan du tar in den.

Jag har blivit smått manisk och gör ungefär allt ovan… och vi har klarat oss hittills. *peppar peppar*

Har du någon erfarenhet eller tips relaterat vägglöss?