SWOP-fest – gå bort med gammalt, kom hem med nytt

I fredags var jag på en tjejmiddag med det geniala konceptet ”SWOP-fest” – ta med något du tröttnat på, kom hem med något nytt. Det vill säga att alla som var med på middagen, runt 10 tjejer, hade med sig något valfritt de ville bli av med. Inte för att det inte var något fint – utan för att det kanske inte passar längre, eller blivit fel från början, eller helt enkelt inte får det öde som det förtjänar hemma hos en själv. På vårt SWOP-bord och hängandes bredvid fanns kläder med allt från Desigual-kappor till festliga klänningar, träningskläder och skor, böcker och krukor, espressomaskiner, handväskor och böcker och ja – ett väldigt varierat utbud helt enkelt och något för alla smaker.

Upplägget för en swop-fest kan variera, men vi kom överens om några förhållningsregler under fördrinken, och enades om att gå lite enligt ha-lite-flyt-principen. Vi tog ett gäng tärningar till hjälp och slog om vem som skulle få gå och välja först och sedan hela turordningen ett helt varv, innan vi gjorde samma sak i ytterligare ett varv. Utgångspunkten var också att man skulle få med sig lika många saker hem som man hade med till festen, men i slutänden var även de med fler saker (som jag) rätt nöjda och hoppade att hämta mer från bordet – och nöjda över att faktiskt inte komma hem med lika mycket. Att få nya kläder och saker är ett syfte – att faktiskt rensa ut lite ett annat.

Jag skulle säga att detta är sådant man kan tänka på för en lyckad swop-tillställning;

  • Sätt ett antal som är minimum och en ram för max, typ ”minst två saker, men upp till 5-6 om du vill”
  • Var tydlig med hur ”fint” något ska vara. Det handlar inte om en prislapp, utan snarare ”något som du tycker att är fint men som inte passar dig eller hemma hos dig – men som borde tyckas om av någon annan”.
  • Vill ni ha saker till just er tjejer som är där, så bestäm er för det. En barn-loppis kan man ha vid andra tillfällen (tänker jag – och jag uppskattade att vi verkligen hade saker bara för vuxna)
  • Sprid kategorier – det är superroligt att lämna bort en skjorta men ta hem något till hemmet!
  • Kom överens om regler tillsammans. Ska lotten avgöra, eller hade någon så fint så att de ”borde” få börja?
  • Kör en visning av allt innan ni drar igång – det är jättekul att höra historier om plagg, och kanske kan vara skönt att veta hur välanvända ett par träningstajts är.

Vi drack fördrink och pratade, gick igenom utbudet och sedan käkade vi god soppa och hembakat bröd – innan vi gick loss på bytena. Slutade gjorde vi närmare midnatt och då hade alla med sig nya ägodelar hem. Otroligt trevlig och smart verkligen – och ett koncept jag vill återanvända igen och igen. Det känns modernt och smart!

swop-fest

Roligast byte för mig var att jag hade med ett par väldigt begränsat använda pumps som är snäppet för små. De är dock de enda i den stilen jag har, så jag hade inte bestämt mig – jag kan alltid ha dem en timme eller så på en fest innan jag behöver byta. Döm om min förvåning när en annan tjej hade ett par i princip likadana, som blivit snäppet för stora efter graviditeten – och mellan de båda skorna skiljde cirka en halv storlek, åt rätt håll. Så otippat! Så med andra ord kom jag hem med nya pumps och dessutom en kavaj och ett snyggt – helt nytt – armband. Perfekt!