Att resa på retreat – pausa och lyssna inåt

Ett inlägg om att resa på retreat; Att resa inåt – ett inspirerade avsnitt av Att resa-podden, med gästen Kajsa Ingemarsson.


Det finns många olika sätt att resa, och något jag är oerhört nyfiken på men ännu inte testat själv är att resa på retreat. Det är inget nytt koncept direkt, men däremot något som jag tror att vi i Sverige bara sett början på. Det talas mer och mer om mindfulness och att ta en paus från sitt liv eller bara sina tankar, och meditation känns som det nya ”hälsa”. Jag som är mycket i träningsvärlden och läser många träningsbloggar tycker mig se ett skifte som gått från ”träna hårt, aldrig vila, strong is the new skinny via ”hälsa är en livsstil, lagom är bäst, balans är nyckel och mål” till en inställning om hälsa och vad vi behöver som består av det sista men i kombination med att även zooma ut helt och vila inte bara sina muskler ibland utan även sin hjärna. Att body-mind-aktiviteter som yoga och meditation är viktiga ingredienser i en fungerande helhet, och ska prioriteras in likväl som alla andra pass – och gärna inte utöver de andra, utan genom att byta ut något av de tuffare prestationspassen.

resa-pa-retreat-6-av-6
Bild: Kajsa Ingemarsson, Zanzibar

På samma sätt tänker jag inte bara kring träningen av kroppen, utan livet i stort. Att dra sig tillbaka och fokusera inåt är en trend i livsstilen i stort, och vi ser bara början. Trend kan kanske feltolkas – jag menar inte att det är inne, utan mer att det är något som ökar. Det är, tror jag, en direkt konsekvens av en snabbt snurrande värld, där vi förväntas jonglera med fler bollar än någonsin och bruset och flödet är konstant. Att neutralisera med motsatsen – att lugna ner, och titta inåt – känns som ett måste i den världen. Jag tror inte att saker kommer att sluta snurra, utan jag tror att vi kommer att behöva lära oss att leva med det.

Därför är även trenden med resor med fokus inåt något som jag tror kommer att öka, och redan idag borde en sådan resa ligga högt på mångas önskelista, tänker jag. Jag pratar ju ofta om fjällandskap (och öken) och att vara aktiv i dem. Att jag verkligen känner något där – något jag vill ha mer av. Jag både vill, och förmodligen behöver, känna det ännu mer. Det är just så jag tänker att en retreatresa är. Att resa på retreat innebär att resa inåt – och det finns många olika sätt att göra det, och anledningar till att göra det.

resa-pa-retreat-1-av-6
Bild från min resa till Hemavan med Systrar i Bergen.

Kajsa Ingemarsson, vår senaste gäst i Att resa-podden, är inte bara författare (vem känner inte till den allra mesta storsäljaren Små citroner gula?) utan numera även ”reseledare” – hon leder retreatresor både av helt lugn variant, som exempelvis till ljuvliga ställen som Zanzibar, och med vandring – till svenska fjäll såväl som magiska öknen i Marocko.

resa-pa-retreat-3-av-6
Bild: Kajsa Ingemarsson, Marocko

resa-pa-retreat-5-av-6
Bild: Kajsa Ingemarsson, Jämtland

Lyssna på senaste avsnittet – du hittar oss där podcasts finns, som; Att resa-poddens hemsida / Acast / iTunes / osv.