Snorkling med havssköldpaddor på Gili air

Igår gick vi ner till hamnen och frågade oss fram till en privat snorklingstur, med målet att få till snorkling med havssköldpaddor. Det finns annars många mer eller mindre organiserade snorklingsutflykter här, som alla åker till i princip samma ställen, men med bebis i sällskapet känns det mindre lämpligt. Då är det smidigt att ha sitt eget och kunna styra tider och annat lite efter det, och inte oroa sig över att störa andra.Vi hittade snabbt en kille med fin båt och fick till ett bra pris på en kortare dagsutflykt. Det tog ett tag innan vi kom iväg för först letade vi bebis-flytväst runt cirka hela ön (utan vidare framgång), men sedan drog vi iväg. Vi gjorde flera stopp, och givetvis var de stora havssköldpaddorna det största målet – och det tog inte lång tid innan vi såg en bjässe att snorkla efter en stund. Så otroligt häftigt! Killen som körde båten var också med nere i vattnet och hjälpte oss att hitta rätt, och det var verkligen mycket värt. Det var som att ha en egen divemaster som visade oss de intressanta områdena, från Turtle spot med flera stora sköldpaddor till Coral garden med fantastiskt vackra koraller och färgglada fiskar. 

Lunch åt vi på Gili Meno, som är den minsta av de tre Gili-öarna och även minst exploaterat. Med de här tre Gili-öarna finns verkligen något för alla smaker! På lunchstället, Diana’s, fanns även en liten sköldpaddsfarm. Det vill säga att de samlar in sköldpaddsäggen från stranden för att skydda dem från andra djur, och låter sköldpaddorna växa till sig i skyddad miljö innan de släpps ut i havet igen.

En fin dag – så tacksam att alla hann bli friska nog att göra utflykten och uppleva snorkling med havssköldpaddor – så enorma och mäktiga! – i sin fina, fina miljö!


Följ mig!

Mer läsning...
En weekend längre bort – tips på 5 härliga städer