Bilstol på resa – mina tips på barnens bilsäkerhet

Det finns många frågor och funderingar när man ska resa med barn, och bilsäkerheten är en av de större och viktigare. Hur kan man egentligen göra med bilstol på resa, och hur säkrar man barnens bilsäkerhet när man inte är hemma?

Helt ärligt så är det helt sanna svaret att det i princip inte går att att ha samma bilsäkerhet i nästan något annat land som man kan hemma i Sverige. Regler ser annorlunda ut, och det gör att det är oerhört svårt att få tag i det vi i Sverige rekommenderas och därmed verkligen vill ha åt våra barn – bakåtvända bilstolar tills barnet fyllt 4 år. Det finns många studier som visar på att detta är mycket mer säkert för barnen, och är det något man vill ha åt sina barn så är det den trygghet man bara kan. Så… är det 100% omöjligt för föräldern att åka någonstans när detta kan behöva ruckas på, så betyder det i flera fall att det är att stanna hemma som gäller.

Vi har testat flera olika varianter av bilstolar på resor med våra barn, och här kommer information och recensioner av de alternativ jag känner till. Vill du tipsa om något annat? Kommentera gärna!

Bilstol på resa för barn under 1 år – babyskydd

För bebisarna är det babyskydd som gäller. De håller till runt 13 kilo, men det rekommenderas att byta till bakåtvänd bilstol när barnet kan sitta bra själv. På resa är det dock babyskydd som länge är det säkraste, och babyskydd används i de flesta allra länder och finns att hyra om du hyr bil – så på resande fot är babyskyddet ett bra alternativ snäppet längre än det är hemma – minst till året. Är du osäker hur det ser ut på destinationen så kan babyskyddet lätt tas med hemifrån, då de flesta flygbolag låter dig checka in babyskyddet gratis, och dessutom kan det ha andra användningsområden; göra en framåtvänd vagn bakåtvänd genom att fästa den på chassit (funkar på många vagnar), som babysitter mm. Prioritera att ta med babyskyddet om ditt barn är litet!

Jobbigt att bära babyskyddet? Testa en specifik bärrem till bilstolen – Dooky Carrier fördelar vikten och avlastar.

bilstol på resa

Alternativet om du ska resa runt mycket om inte kan ha med babyskyddet, eller bara ska åka någon kortare sträcka? Det är kanske lite pest eller kolera, men jag föredrar ett barn som sitter fast än ett som är helt löst. Backpackeralternativet som man ser att används ofta runt om i världen är att spänna fast dig själv med bältet, och sedan ha barnet i bärsele utanpå bältet (absolut inte under samma bälte som du, märk väl). Produkten Belt up baby som funkar för barn från 9 månader bygger på samma tänk – att barnet hellre ska sitta fast i ditt knä än inte alls, om inget alternativ finns.

Bilstol på resa för barn 1-4 år

Hemma åker barnet bakåtvänt i rejäl bilstol upp till 4 år, men det är en variant som inte finns i särskilt många andra länder, utan där är det framåtvänt – ofta i ordentlig bilstol som liknar de vi har hemma – som gäller. Ta sedan dit du kommer, eller välj ett land med andra alternativ. I de länder med flest svenska resenärer poppar det ofta upp företag som erbjuder “svenska” bilbarnstolar att hyra – något som till exempel blir vanligare och vanligare i Thailand. Priset är ofta rätt saftigt, men givetvis kan det kännas värt för mer trygghet på vägarna.

Givetvis kan du också ta med din bilstol hemifrån, och här kan det vara bra att kolla med flygbolaget vad de säger om att checka in den. Det kan vara en extra kostnad. Man ska dock vara beredd på att det inte är säkert att de är lätta att fästa i bilarna du hyr på plats.

Bälteskudde

Det är i många länder ofta användande av bälteskudde snarare än bilstol som blir alternativet från ganska tidig ålder. Om bil ska hyras så finns allra oftast bälteskudde att hyra, men det brukar vara väldigt dyrt – nästan så att det kan vara värt kostnaden att köpa en billig hemma som kan lämnas där, eller leta på en billig affär på plats där bilstolar finns – som Walmart i USA exempelvis.

bilstol på resa

När barnet börjar bli lite större finns några alternativ till bälteskudde snarare än bilstol som kan tas med på resan, och vi har testat flera av dem.

Ryggsäck och bälteskudde i ett – SitSac och Trusti BoostApak

Det finns flera olika sorters bälteskuddar som samtidigt fungerar som ryggsäck. De har fördelen att barnet själv kan ta hand som den, och är enkla att ta med – och samtidigt får man plats med lite packning. Vi har ofta hela familjens packning ihop i två stora väskor som vi vuxna har ansvar för, så det ger utrymme för att checka in bilstolsryggsäckarna ibland – även om de oftast utgör handbagage, och är den väska barnen får ha med för att ha leksaker och annan egen packning i.

SitSac – bälteskudde med ryggsäcksremmar

Vi köpte varsin SitSac åt barnen tidigt. Själva bilstolen är lik vanliga bälteskuddar och så fäster man en tillhörande ryggsäck med spännen. Bälteskudden kan även användas för sig själv, så det finns remmar så att kudden kan bäras på ryggen. Perfekt för resan såväl som när de ska åka med någon kompis hemma!

Vi köpte våra SitSacs billigt (runt 300:-?) på M by Mekonomen för många år sedan.

bilstol på resa

Trunki BoostApak – bälteskudde med ryggfäste

Vi har inte själva testat Trusti BoostApak, men grundprincipen är samma som SitSac med kombinerad bälteskudde och barnryggsäck. Det jag tycker är fördelen med Trustis variant är att det finns en ryggtavla vilket gör att bältet kan styras in till lägre höjd vilket är bra för det mindre barnet.

Uppblåsbar bilstol – BubbleBum

Vi har testat BubbleBum (och tidigare skrivit om den på resan här), som är en uppblåsbar bälteskudde. Det låter genialt då den tar liten plats när den inte används, men jag gillade den inte alls. Jag tyckte att barnen satt riktigt dåligt på den och bara gled ned på sidorna, och bältet satt inte heller bra som det skulle. Den kändes på tok för liten och dåligt utformad helt enkelt, och jag tyckte inte heller att storleken var tillräckligt liten i ihoprullat läge så att det skulle uppväga fördelarna.

När bälteskudde helt saknas…

Det blir lite som att förespråka dåliga alternativ här, men det är en obekväm sanning att man inte har samma möjligheter utomlands som hemma – så jag försöker bara bena ut lite vilka alternativ som finns. När bälteskudde helt saknas så är det ändå viktigast att bälte överhuvudtaget används, och det gäller då förstås att försöka få upp barnet. Finns ett lämpligt armstöd i mitten och trepunktsbälte är det ett alternativ vi oftast går på. För den som vill vara säker på att bilbältets position är ultimat finns en bilbältessträckare som heter Diono SureFit.

Har du andra tips? Kommentera gärna!

Följ mig!

Mer läsning...
Reseinspo: Minisemester med familjen en påskhelg – aktiviteter på skollov