Sjuk på resan – tipsen du ska lyssna på

Så sent som på vår senaste långresa – Bali i december i år – så gjorde jag ett sjukhusbesök på en liten läkarmottagning som bestod av ett litet hus, snarare sjul, vars enda rum rymde en hylla med bandage och enklare läkemedel, ett skrivbord och en kal brits. På väggen kröp ödlor, och läkaren vi träffade första dagen kändes inte alls särskilt påläst eller inkännande när han om Stellas dygn med hög feber konstaterade att “Det kan vara lite olika. Dengue, tyfoid eller malaria”.

Vi hade inte den oturen, utan febern vände snabbt och det hela mynnade ut i en sedan rätt långdragen magsjuka. Hellre det än något annat, dock. Inte för att det någonsin är kul att bli sjuk på resan, men magåkommor vid något tillfälle är snarare regel än undantag när man är borta lite längre… Men nog var jag orolig innan det hela la sig, och liksom alltid på resor så ändras känslan av total lycka över att resa till att bli rätt låg när barnen blir dåliga. Jag skrev inlägget om att gå “från hög till lite låg” när vi var på Gili air, där febern och magsjukan utspelade sig, Sen kom jag hem och fick med mig helt andra typer av bakterier. Hade förmodligen med mig dem dit också, för den delen. Och det är inte mina enda sjukhusupplevelser – jag tror snarare att jag varit på sjukhus i närmare varje land som vi varit i (med barnen). Vi har klarat oss från något allvarligare som tur är – men den där chikungunyan jag fick efter Karibien var nog märkligast.

Att bli sjuk på resan är en hel vetenskap kan man tycka – för det finns mycket att tänka på vad gäller allt från att resa sjuk från första början (vilket kan påverka flygupplevelse såväl som försäkringar), hur man ska bete sig på resmålet – innan och efter sjukdomen är ett faktum, hur man bäst förbereder sig och en hel massa annat. Vi har fått frågor om detta till podden, så därför ägnade vi ett helt avsnitt om det senast. För att säkra att vi svarade rätt så tog vi också in en gäst i form av Johan som är medicinskt ansvarig på KRY – vilka vi samarbetade med i det här avsnittet. Själv tyckte jag informationen om mördarbakterier och om hur man ska tänka kring alla starka, knallröda piller man utan omsvep blir tilldelad utomlands var extra intressant!

Så här lyssnar du på hela avsnittet ”Att resa och bli sjuk”:


Det aktuella avsnittet av Att resa-podden sponsras av KRY, där du som patient kan träffa läkare via videomöte – direkt i mobilen.

Följ mig!

Mer läsning...
guide till galapagos reseguide galapagosöarna-27
Guide till Galapagos – en reseguide med tips till Galapagosöarna