Safari camp, Kolmården – bo i tält på savannen

I början av sommaren var jag och Stella till Kolmården, och inte på vilket sätt som helst utan vi bodde på Safari camp, Kolmården. Jag hörde talas om tältlägret inne på själva safariområden på Kolmården för något år sedan genom en bekant, och har sedan dess varit väldigt sugen på det. Att bo i tält bland djuren på savannen lät så häftigt – och dessutom ett enkelt för sätt för oss att få en härlig tältupplevelse. Det är nämligen inget som händer särskilt ofta i vår familj…

Jag och Stella hade en fantastisk utflykt till Kolmården tillsammans, och att åka i början av sommaren – efter skolavslutning men före midsommar – var ett vinnande koncept då det var väldigt lite folk inne i parken. Det var vårt allra första besök på Kolmården, och vi kunde inte vara mer nöjda. Att bo på safari camp Kolmården höjde verkligen upplevelsen, och om (när) jag åker tillbaka så att Max får följa med så kommer jag lätt att boka det igen.

Bokning och pris

Safari camp Kolmården kostade (2017) 1599 för en vuxen och 849 kronor för barn (3-12 år), och då ingick två hela dagars entré, övernattningen i safari camp, extra upplevelser med lejon och i stall (se nedan), mat och dryck på kvällen, frukost samt entré till äventyrsbadet på Vildmarkshotellet. Jag har faktiskt dragit mig lite för att åka till Kolmården tidigare på grund av priset i kombination med att barnen inte varit så intresserade just av djur – men när nu Stellas intresse väckts och hon verkligen ville ha safariupplevelsen så kändes safariboendet som ett bra pris för vad man fick. Långt ifrån billigt – men värt.

Tältlägret på Safari camp, Kolmården

Inne på Kolmårdens savann finns ett avgränsat område där tältbyn är uppbyggd. Den består av ca 15 safaritält som importerats från ”riktiga” safaricamps i Afrika. Alla tält rymmer två tältsängar med ett nattduksbord, lampa och element mellan. Det finns med andra ord el framdraget i tältet. Jag och Stella körde dock skärmfritt och spenderade kvällens senaste timmar med kortspel i tältet. Mysfaktor hög!

Är man fler så finns det tält som består av två tält som är sammankopplade, och där ryms även extrasäng – så det funkar för ett sällskap om 4-5.

Ta med: Kudde (det finns inte), sovsäck, något varmt att sova i (även om elementet värmer bra), kanske lite godis och en kortlek eller något annat att tältmysa lite extra med.

Det är enkel standard, med utedass men rinnande vatten i handfat.

Tältbyn – tält på savannen

Byn var verkligen mysig, och det var en väldigt speciell känsla att gå omkring inne på området och vara så nära savannens djur – giraffer, zebror och annat.

Förutom tälten finns ett stort gemensamhetstält där kvällens buffé och morgonens frukost dukas upp, och det bästa – en stor eldstad under ett vindskydd. Där tänder lägervärdarna en eld om kvällen och det är där maten lagas.

Mat och dryck

Middagen ingår i priset, och jag hade verkligen inte höga förväntningar på den bbq-buffémat som skulle erbjudas på kvällen, men jag tycker helt klart att man gjorde det bra. Över eldstaden grillades hemgjorda hamburgare och kyckling, och till det fanns sallad, pasta, fetaost, såser och en hel del annat smått och gott. Det är ju dessutom ett känt faktum att mat utomhus smakar lite extra gott, så vi var verkligen nöjda. Ur kylen plockade vi vilken dryck vi ville (och man har även rättigheter för öl/vin vilket kostar extra), och efter maten serverades kaffe och efterrätt i form av god fruktsallad med grädde och choklad. Stella var extra nöjd att barnen fick grilla marshmallows i solnedgången.

Till frukost hämtades en riktigt bra buffé från Vildmarkshotellet – klart över förväntan för ett tältläger på savannen.

Upplevelser och lite om logistiken

Vi åkte till Kolmården från hemmet i Stockholm tidigt på morgonen för att vara på Kolmården när de öppnade, och hämtade ut våra entrebiljetter på Vildmarkhotellet. Strax innan stängning, vid 6-snåret, samlades sedan alla som skulle till safaricampen i närheten av hotellet i sina bilar, och vi åkte sedan in i parken igen med bilkaravan. Vi parkerade i närheten av strutsstallen och fick en rundvisning av stall och information om djur och djurskötsel.

Därefter kom en av höjdpunkterna – då vi fick gå in i lejonhägnet och se de mäktiga lejonen på riktigt nära håll. Guiderna berättade massor och svarade på barnens (och de vuxnas) många frågor, gav lejonen mat som vi på nära håll såg dem sätta tänderna i och ja – det var verkligen en alldeles speciell upplevelse som gjorde safaricampet ännu mer värt.

Vi åkte sedan vidare med bilarna och parkerade i närheten av safaricampen, och gick in och inkvarterade oss.

Efter frukost på morgonen och öppnandet av parken för dagen därpå så fanns tid att bada på Vildmarkshotellet. En dubbel win då det inte finns duschmöjligheter inne på safaricampet. Sedan kunde dag två inne på Kolmården fortsätta.

Vi hade bara tid med en dag i parken pga jobb, men badade istället på seneftermiddagen innan – och vi hade absolut kunnat roa oss en dag till men var verkligen nöjda med vårt dygn.

Kolmården

Mer om Kolmården kan ni läsa i inlägget om vår dag där, men jag säger bara – vilket ställe! Det är verkligen precis hur fint som helst, att åka dit en vardag innan högsäsong var strålande och inte minst – safari camp, Kolmården var en riktig upplevelse som vi lever länge på både jag och Stella. Om ni är nyfikna så kör – ni kommer inte ångra er!

(Att det här inlägget är helt osponsrat ska inte behövas sägas då jag alltid märker ut samarbeten, men jag poängterar det ändå för tydlighetens skull just denna gång)