10 år senare väljer jag honom varje dag (aka tennbröllop)

I fredags var det den 16e februari, och det datumet för exakt 10 år sedan jag och Henke sa ja i Gagnefs kyrka, omgivna av ett vinterkrispigt Dalarna. 10 år. Tennbröllop.

Det är förstås riktigt stort.

För tänk vad man hinner med på 10 år. Ups and downs. Faktiskt mest ups – vi har klarat oss bra. Haft harmoni genom åren, trots alla stora förändringar och då inte minst de som barn innebär. Jag brukar ofta säga som tips inför bröllop att ”välj varandra varje dag!”. Man måste göra det, får inte glömma att se och uppskatta den andra. Låta relationen vara ett aktivt val. Och, jag har valt honom varje dag.

Vi firade med att åka till Örebro, stället där vi träffades för 17 år sedan, och få en liten men enkel exit från vardagen. Hotellnatt (på Clarion Borgen), god middag (på Makeriet) några drinkar, mycket snack, en spontan bio och lite så. Det kändes inte värdigt ett 10-årsfirande faktiskt, men vi visste inte på förväg vilken typ av barnvakt vi skulle ha. Och, vi saknar inte utsvävanden i livet generellt… så det fick funka. Och det gjorde det förstås.

Vi pratade lite om vad man hinner med på 10 år tillsammans.

3 barn…

där den äldsta låg halvvägs bakad i magen när bröllopet var.

Oändligt med kärlek. Skratt, lärdomar, oro och tankar kring barnuppfostran och Gör vi rätt nu?, sömlösa nätter och för hårda ord mitt på natten (som vi gemensamt bestämt att inte får räknas) men framför allt som sagt enormt mycket glädje och kärlek – och en ömsesidig tanke om att vi är ett team, och att vi gör vårt bästa.

3 boenden…

…där vi började livet som gifta i en nybyggd lägenhet på 85 kvadrat på Liljeholmskajen, gick vidare till en 5:a på 120 kvadrat i samma område några år senare och sedan landade i ett hus i Nacka rätt många år därpå.

Nya jobb,…

…flera stycken förstås, och snabb utveckling på många håll. Ibland säger vi att det var skönt att vi gifte oss när vi gjorde det – för idag hade det känts som att vi haft helt andra krav (utan att för den delen mena att det skulle vara varken bättre eller mer Vi).

Ibland har vi jobbat för mycket, ibland känns jobbresor allt för påfrestande men på det stora hela har vi aldrig begränsat den andra något och alltid tänkt att vi är ett lag och att helheten behöver funka. Den tanken ligger till grund för hur vi gasat och bromsat, och båda är lika viktiga – men ingen eller inget är lika viktigt som helheten. Jag vill tro att vi är jämlika när det gäller tankarna kring våra jobb.

Festliga tillfällen…

…och dagar med guldkant. Som vi älskar de festliga tillfällena, inte sällan med vänner, men desto fler goda middagar hemma har passerat hemma – och kvällar framför brasan.

Många resor

Våra gemensamma länder under dessa år tror vi kan summeras i Costa Rica, New York (boende 3 månader), Italien, Jordanien, Dubai, Turkiet, Thailand, Hong Kong, Nya Zeeland, Fiji, Australien, Haiti, Mexico, Jamaica, USA, Norge, Sri Lanka, Österrike, Danmark, Grekland och England – och de har spritt sig från långresor med och utan barn till skidresor, storstadssemestrar och allt där emellan.

Tennbröllop

Ni fattar. 10 års äktenskap låter sig inte sammanfattas i några få rader, men det har varit roliga år. Sådana med upplevelser och insikter, hela registret av känslor och oändligt många händelser. Jag minns dem mer än alla dagrar som såklart också ”bara” runnit förbi. Livet.

Jag fortsätter välja Henke varje dag framåt också. Mot nästa 10 år!