När jag var en trendig resenär långt innan det var trendigt (om Polen och Baltikum)

Nej, jag har inget behov av att vara en trendig resenär. Jag är visserligen intresserad av resebranschens snackisar, men mer för att det kan få mig att bli nyfiken på sådant jag tidigare inte haft någon tanke på. Okända och kända ställen och kulturer har alltid fått mig nyfiken.

Ni som lyssnar på Att resa-podden har säkert många gånger hört Annika prata om Polen eller varför inte Baltikum. Jag har kanske låtit måttligt intresserad av dessa ”nya uppstickare” som bara ska besökas och hyllas – känns det som. Hos andra resebloggare läser jag reportage efter reportage om länderna i öst, och borde kanske bli mer sugen än vad jag blir.

Men, jag har ju varit där, jag också. Kanske är det därför jag inte längtar dit? Kanske var jag där lite för tidigt – innan de bästa restaurangerna tagit över från traditionella som då faktiskt, om jag nu ska vara ärlig, låg rätt långt efter de flesta andra länders matscen?

Så här är den – ett djupdyk bland gamla bilder av inte så bra kvalitet (det är inte positivt att ha varit tidig med digitalkamera och att komplettera med att leva kamera genom sin mobiltelefon) och en resa genom mitt Baltikum och Polen back in the days.

2004 – Tallinn

Tallin, sa de. Det är en vacker stad med en fantastisk julmarknad, sa de. Så vi tog en båt och åkte dit, jag och Henke. Det passade vår arbetslivsnybörjarplånbok perfekt och vi kunde bo bättre än vi gjort någonsin till dags datum, kunde unna oss massagetimmar som var riktigt bra och önskade väldigt mycket mer av maten. Och kanske är inte julmarknad riktigt vår grej?

Men, smaken på billigt spa och ett gulligt gamla stan var tillräckligt bra för att jag med entusiasm skulle boka en resa tillbaka ihop med mitt tjejgäng. 2006 hittade vi ett helt okej uteliv, betydligt bättre mat än första gången i stan och riktigt härliga spabehandlingar. En sparesa till Estland är något jag skulle kunna göra om.

2005 – Riga

Som nyanställd på Den Stora Amerikanska Konsultjätten gick resan till Lettlands huvudstad Riga. Mestadels var vi i konferensrum och testades på längden och bredden, men utöver det bodde vi på ett riktigt snyggt hotell, var på en helt okej takbar, festade på någon lokal bar – och såg en vacker stadskärna jag kände att jag hade velat se mer av.

2005 – Swinousjscie, Polen och golf på Amber Baltic

Kan man golfa i Polen? frågade vi oss, efter att ha hört rykten om folktomma banor och en lite spännande resa, och tog bilen söderut och färja över sundet. Banorna var trånga, krävde sina precisa slag, folktomma, helt okej fina (men inget jämfört med våra svenska enligt oss) och Polen var billigt. Vi hittade dock inte hem bland klientel eller känsla, och maten ska vi inte tala om. Det polska köket imponerade inte, och ju mer desperata vi blev i vårt letande desto sämre hittade vi. Mersmak? Nej, inte alls. Stränderna var visserligen fina, men något sug efter mer fick vi inte.

 

Bonus: Prag

Prag är mer en gammal klassiker än en ny snackis, men jag ler lite för mig själv åt de oerhört trötta bilderna från 2003 (vilket inte var min första gång där – till exempel bodde jag i en familj några dagar när jag var på en kör-resa år 1990… alltså den upplevelsen!), åt minnet av Sparta Prag mot Ostrava-derbyt vi tog oss till och en vacker stad som levererat år efter år.

Baltikum och Polen-sug numera…

Jag förstår att väldigt mycket har hänt, och att Baltikum och Polen som resmål skulle tilltala mig väldigt mycket mer idag. Jag vill verkligen själv uppleva det folk pratar om, och inte minst skulle jag gärna hitta tillfälle till de polska pärlorna – Krakow, Gdansk, Warsawa…
När tillfälle ges. Jag stressar inte… men någon dag.

Vad är din erfarenhet av Baltikum och Polen?

 1. Aldrig varit i Baltikum. Var i Warszawa med några kompisar för 2,5 år sen. Det var trevligt, men inte bästa matupplevelsen direkt. Vi hade det jättebra och fint höstväder och så, men föll inte för Polen… Ska dock till Kraków med några andra tjejkompisar under Valborg, så det hoppas jag blir bra. Vi har bokat ett fint hotell med spa, så blir lite lyxresa 🙂

  1. Tror att maten (eller iallafall många restauranger) utvecklas snabbt i de länderna nu.
   Spännande med Krakow, berätta sen!

 2. Jag har varit i Litauen, och var ganska insatt i just Baltikum genom en tidigare tjänst, så där växte intresset lite för att se mer av det. Främst för att det är så himla billigt och har en väldigt intressant historia. För att inte tala om det där med ”öst möter väst”. Tallinn och Vilinus ska tydligen vara riktigt fint så kanske blir det en resa dit så småningom. Det ligger dock inte på min Topp 5-lista 😉

  1. Det ÄR ju faktiskt verkligen spännande och förtjänar uppmärksamhet!

   Hehe… allt i sinom tid. Prioriteringar, osv.

 3. Jag gillar det gamla öst. Redan sent 1980-tal eller tidigt 1990-tal, packade jag in familjen och körde via Tjeckoslovakien, Ungern och hamnade i Italien till slut. Barn och massor av serietidningar i baksätet, själv som chaufför och hustrun som passagerare. Jo jag minns ännu ganska mycket av dessa resor, Hur man noga kontrollerades på gränsen mellan Tyskland och Tjeckoslovakien. I Prag bodde vi några minuters promenad från gamla stan, i ett familjerum, till en kostnad av kanske 200 sek, inkl frukost. Samma hotell kostar idag cirka 1600 sek per dubbelrum. Jo, det är renoverat ordentligt, så prisökningen är motiverad, idag är det ett lyxhotell. I Ungern, på gränsen mot Österrike hittade vi ett familjerum för knappt en hundring. Den orten har jag inte besökt sedan dess. Men resorna var upplevelser, och faktiskt njutbart.
  Jag håller ännu på att utforska öst på våra resor, den senaste besökte vi Polen, Ukraina, Rumänien, Serbien, Bosnien-Hercegovia, Nordmakedonien, Kroatien, Ungern, Slovakien och Albanien. Nu bara hustrun och jag, men det gav många härliga minnen. Nu planerar vi att skippa bilen och ta tåget till St Petersburg och Moskva. Får väl se var Corona kan hitta på, innan vi bokar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *