Resa ensam med barn – tips

Jag dök på en fråga om att resa ensam med barn i en FB-grupp och i detta fall var det ett barn i lågstadieålder det gällde. Tipsen började rulla in. Som vanligt så var de huvudsakliga rekommendationerna att bo på något barnvänligt ställe – kanske ett familjehotell med barnunderhållning – eller att åka till någon storstad och gå på något ålderstypiskt museum.

Alltså, hur svårt gör vi det för oss? Hur mycket tror vi att barnen behöver, och varför?
Det övergår mitt förstånd.

Att få åka själv på en resa med en eller flera föräldrar borde vara drömmen för vilket barn som helst, och inte minst för ett barn som kanske är van att alltid ha syskon kring sig, och konkurrera om sina föräldrars uppmärksamhet med. Samma sak tvärtom – är du förälder och van att ha hand om flera barn, med den syskondynamik det dessutom innebär – så finns inget enklare och lyxigare än att spendera extra tid med bara ett av sina barn.

Så, vilka ställen eller typ av resor är det bäst att resa ensam med barn till?

Svaret är: inget. Du kan åka var du vill och på ditt sätt, och bara anpassa resan en aning efter barnets vilja och behov. Max bästa ensamresa med mig är en helg i Finland, liksom… Alla mina tre barn uppskattar tid med mig själv, och är som helt nya personer när de tillåts ta plats helt själva. Jag skulle gärna ta med var och en av dem själv varsomhelst! Och, flera av dem ihop också förstås!

Sol och bad-resa ensam med barn

Gillar barnet att bada – vilket ungefär alla gör – så är alla sol- och badvänliga destinationer bra. Sådant du kan tänka extra på när du reser själv med barn till ett ställe med fokus barn är;

 • Är det mycket folk på stranden, eller lätt att se och hålla koll på ditt barn? Ett lugnare ställe kan kännas mer avslappnat.
 • Är det långgrunt eller djupt?
 • Är det skön sand att leka i eller hårda stenar?
 • Går det att hitta skugga eller är det för solutsatt?
 • Finns det pool nära tillhands – så att det är lite enklare till extra bad oavsett tid på dygnet?

Tips:

I september förra året åkte jag och en kompis med våra yngsta barn, då 1,5 och 3 år, till Italien. Det var lågsäsong och vi var ensamma på stränderna. Barnen roade sig med hink och spade, bad och lek med oss. Vi hade harmoni, och saknade ingen konstruerad underhållning. Jag kan inte föreställa mig en mer barnvänlig inramning. Läs om min resa till italienska rivieran själv med barn här.

 • En liten strand räcker!
 • Lågsäsong är magiskt
 • Ta med barnets favoritsaker och kanske något nytt.
 • Ladda med många pixi-böcker- nu finns tid att läsa!
 • På ett ställe med färre gäster tenderar andra vuxna hjälpa till mer och ditt barn bli mer positivt uppmärksammat
 • En lång resa är ännu längre om du reser ensam med barn. Fokusera på bra restider och smidiga anslutningar.

resa ensam med barn

Storstadssemester med små barn

En resa till en storstad lämpar sig bäst i vissa åldrar, och min guide om bästa ålder att resa med barn kan kanske hjälpa till med guidning. Små barn, de som ännu inte börjat krypa, kan lätt tas med överallt så det kan vara läge att passa på. Sedan anser jag att storstäder inte riktigt gör sig bra förrän barnet blivit runt 7-8 år och har mer tålamod och större intresse för världen.

Tips: Med små barn i storstad tänk på:

 • Hur transporterar man sig i staden? Finns bilbarnstolar eller kan du ha med? Är det tillgängllighetsanpassat i t.ex tunnelbana så att du lätt kan ta dig ner och upp själv med barnvagn?
 • En bärsele är oumbärligt!
 • På storstadssemester med ett mindre barn kan det vara skönt att ha en resevagn som är smidig och som rullar bra, men intrycken blir fler så det kan vara skönt att ha barnet vänt mot sig.
 • Finns det parker att pausa i?
 • Hur hett blir det, går det att komma undan tryckande värme?

Läs här om London med bebis (magiskt!) eller Barcelona med barn på 1 och 4 år (vilket funkade bra tack vare stranden).

resa ensam med barn

Barnvänlig storstad i Europa – för äldre barn

Åker man med ett äldre barn finns en uppsjö av spännande storstäder att välja på.

 • London: För Harry Potter-fans, fotbollsälskaren (gå på match!), den idrottsintresserade (Sports Direct!), museumintresserade (Natural History Museum, Science Museum, Madame Tussauds) och en massa mer. Glöm förstås inte London Eye och Hamleys, eller att gå på musikal.
  Här hittar du fantastiskt bra tips för London med barn.
 • Rom: Barn känner historiens vingslag och kan fascineras av Roms byggnader – jag lovar! Lägg därtill pizza och pasta och succén är ett faktum.
 • Berlin: Här finns mycket att uppleva och inte minst att lära för barnet som blivit lite äldre. Ett måste i historieundervisningen och givande att uppleva ihop med ett barn. Utöver det kan nämnas Legoland Discovery Center, Berlin Zoo och i staden finns också Europas största akvarium.
 • Barcelona: Förutom fantastiska stranden mitt i staden finns här också spännande zoologiska museet, fotboll i världsklass på mäktiga Camp Nou, ett enormt zoo och nöjesparken Parc de la Ciutadella som ligger med en fantastisk vy över staden.
 • Paris: har Disneyland. Behöver jag säga mer? Jomen såklart. Paris har också många fina och stora parker och är promenadvänligt, monument är kända även för barn inte minst från filmer – t.ex Notre Dame, Eiffeltornet är spännande och även barn lär uppskatta vibrerande stadsdelen Montemarte. Luxemburg park inhyser fontäner, botaniska trädgården, marionetteatrar och en massa annat att se på.
resa ensam med barn
Jag tror Max skulle välja något med fotbollsinriktning om han fick bestämma. Stella funderar mycket på världen och hur saker funkar, och vill åka till nya ställen. Storstadssugen, utan tvekan! Jag får vara lycklig att jag får åka med.

Som avslutning vill jag ge några generella tips kring att resa ensam med barn:

 • Se resan som kvalitetstid med ditt barn. Ni behöver inte annat än att vara tillsammans och ha tid med varandra. Släpp det andra och var i tillfället. Det blir både roligare och enklare så.
 • Ta höjd för extra tid i alla moment. Stress och resa själv med barn är en riktigt dålig ekvation.
 • Ha tillgång till snacks för att hindra hunger och blodsockerfall. Det gäller både dig och ditt barn.
 • Stressa inte. Allt löser sig. Är du lugn och trygg är sannolikheten att ditt barn håller sig så högre.
 • Be om hjälp. Du får sällan ett nej, och det är värt att göra resan enklare för sig när det går. Folk älskar ofta att kunna hjälpa till – våga be om den.
 • Ta skärm-genväg när du vill. Det kan vara skön avkoppling för både dig och ditt barn. Alltid laddare nära, för övrigt, och väl laddat innan avfärd.
 • Våga! 

resa ensam med barn