En guide till att resa med bebis

Jag pratar ofta om att resa med bebis såväl som barn men vad gäller att resa med bebis har jag aldrig sammanfattat alla mina tips i ett enda inlägg – men här är det. En guide till att resa med bebis! Har du några andra tips vad gäller att resa med baby? Kommentera gärna!

Vissa saker kommer jag inte att ta med i guiden, för det finns mycket om resa med bebis som egentligen är samma sak som att göra vad som helst med en bebis var som helst – som att man behöver ha med en skötväska med förnödenheter, att våtservetter äger och att extra nappar alltid är bra att ha. Det här handlar ju inte om det du som förälder redan vet, utan det som du behöver tänka extra på just vid resa. Ni fattar – så, här kör vi;

En guide till att resa med bebis

#1 Inför resan

Vaccin åt bebis före resan

Det är viktigt att ditt spädbarn är korrekt vaccinerat inför en resa. Ibland kan man behöva modifiera det vanliga vaccinationsschemat lite, vilket du kan få hjälp ifrån BVC med. De bistår gärna och rekommenderar vilka åldersvaccin som bör tas innan – till exempel kan det bli aktuellt att ta MRP-vaccin något tidigare – och liknande. Givetvis kan även andra vaccin behövas, och då rådgör du med en vaccinationsklinik. Jag rekommenderar att prata med flera, då informationen ibland kan skilja sig. Var ute i tid – vissa vaccin får inte tas för nära varandra osv.

Pass åt bebis

Din bebis behöver, precis som du, ett pass. Gör det i god tid – du behöver inte oroa dig för att din bebis snabbt blir olik sig, utan ett pass för barn under 12 håller i tre år oavsett om det utfärdats för en baby. Båda vårdnadshavarna behöver skriva under godkännande till pass – “skriftligt medgivande”, så tro inte att det räcker att en förälder går till passexpeditionen för att göra passet – i sådant fall behöver godkännandet från den andra föräldern (med bevittnad namnteckning) tas med.
Barnet behöver ha fått sitt namn registrerat hos Skatteverket för att ett pass ska kunna sökas.

Givetvis behövs också visum för bebisen på samma sätt som för vuxen till länder som kräver det.

Försäkring

Reseförsäkring ingår normalt i hemförsäkringen i upp till 45 dagar, och din bebis räknas förstås med i hushållet och omfattas således av den. Se dock också till att barnet är försäkrat med vanlig barnförsäkring (sjuk- och olycksfallsförsäkring).

guide till att resa med bebis baby spädbarn

#2 Packning åt bebis på resa

Mat och blöjor på resa – ta med hemifrån eller inte?

Vad som ska med i packningen och inte kan kännas som en hel vetenskap. Jag har skrivit en omfattande packningslista för bebis och barn på resan som du kan läsa här (mest applicerbart till varmt land lite längre tid), och jag tycker absolut att man kan läsa många rekommendationer, men att tonen kring packning till bebis och barn ibland kan bli lite raljerande. “Allt finns på plats” och “barn i andra länder har också blöjor” osv osv osv. Mitt bästa råd är att känna efter själv! Det viktigaste när du reser med bebis och barn är att du känner dig trygg – och innebär det mer packning, till exempel viss mat i packningen, så ta med det. Problemet är inte att det aldrig finns något åt ditt barn (för det gör det), utan att din bebis kanske vill ha mat på andra tider, när det är svårt att få tag i. Välling finns knappt någonsin att få tag i någonstans och är världens bästa mat-säkrare. Blöjor är inte sällan sämre och ibland även dyrare. Jag tycker inte att det är fel att ha med en del hemifrån, och jag förstår inte varför man vill lägga tid från sin resa på att köpa saker du visste från början att kommer att behövas. Är du borta länge så räcker det förstås att ha med förbrukningsvaror så att ni klarar er ett litet tag och sedan komplettera – men får ni plats i packningen utan anstränging så kör.  Sedan finns företag som levererar till dig på plats, men de är ofta dyra och jag tycker ändå att det är lika bra att ta med själv så att du har koll på hur stor din packning blir ifall du senare ska resa runt. Läs mer om mitt resonemang kring att ta med blöjor/barnmat här.

Packningslista för bebis på resa

Jag har skrivit en full packlista för bebis (och något äldre barn) under den här länken, så jag rekommenderar att läsa där för praktiska tips – och komplettera med att läsa inlägget om bebissaker på resan. Men kort sagt kan man tänka på saker som babywatcher, nappflaska och en flaskborste (och kanske en liten flaska diskmedel), solskyddskläder, badskor, solskyddsfilt, myggnät, tyg-barnstol (sack’n’seat), armpuffar, välling för hela vistelsen, klämmisar, hörselkåpor, flytväst, filt och solkräm – utöver kläder och annat.

Resevagn

En bra resevagn är viktigt – och hur du tror att du ska använda vagnen till din bebis är avgörande för vad du väljer. Underlag den ska köras på, ska bebisen ligga/sitta vänd mot dig eller inte, vill du prompt kunna ha den med hela vägen till gate efter landning (dvs kunna ha med den i handbagage) osv. Här kan du läsa en guide till att ta beslut om resevagn.

Bärsele

Reser du med bebis så ska du ha en bärsele – punkt. Det kommer många situationer då man vill ha händerna fria – inte minst på flyget – och bärselen underlättar resan och ger närheten som bebisen ofta vill ha. Jag älskar Ergo baby, som är en ergonomisk bärsele och således skön att bära i under längre tid – men det finns en uppsjö av varianter på marknaden.

guide till att resa med bebis baby spädbarn
Och inte bara på flyget – bärselen är ett måste i packningen när du reser med en baby.

Reseapoteket åt bebis

Ett bra reseapotek är viktigt – läs mina rekommendationer kring bebisens reseapotek här. I mitt reseapotek till barnen hittar man alltid alvedon, nässpray, vätskeersättning, hydrokortison (för bett, eksem mm), inotyol, pincett, myggmedel, handsprit, örontermometer, sårtvättsservetter, magdroppar och plåster.

Myggor på resan kan vara ett kapitel för sig. Här läser du mer om myggmedel för barn och bebis, och andra sätt att skydda sig mot mygg.

Underhållning på resan

En bebis underhållning är förstås olika beroende på ålder och favoritsaker, och du känner din baby bäst – och det minsta barnet är nöjd med sina egna fötter eller ett paket våtservetter ungefär. En bebis som närmar sig året kan gilla sånger och pekböcker på iPaden (ladda ner offline!) – och ett stöttåligt skydd är toppen (jag älskar vårt från Tech21) och pixiböcker är smidigt i packningen.

3# Flygresan – flyga med bebis

Barnet under två år reser i princip gratis och har ingen egen plats (om du inte betalar en egen biljett till barnet, och kanske låter det sitta där i en bakåtvänd bilstol) och sitter således i ditt knä under resan.

Vagn på flygplats och under resa

Det är allra oftast gratis att ta med barnvagn på flyget, men dubbelkolla på flygbolagets hemsida. På väldigt många flygplatser och i de flesta länder får man ha med vagnen hela vägen in genom säkerhetskontrollen och till gaten – dock inte i Sverige. Det finns allra oftast annars vagnar att låna efter säkerhetskontrollen. Det är förstås skönt att ha med sin egna vagn till gaten, där den lämnas över till personal och sedan kommer åter ihop med övrigt bagage på bagagebandet (eller vid specialbagage) vid ankomst, men det innebär också att lämna vagnen under lite stress just innan du går på planet – och du hinner då kanske inte packa ihop den med extra omsorg. Att göra det – lägga lite engagemang i ihopvikandet – kan vara bra för att undvika skador. Vagnarna behandlas ofta omilt under resan, och kastas in i bagageutrymmet. Det finns speciella förvaringsbagar att köpa såväl som hyra (“airshell”) som kan skydda vagnen – själv nöjer jag med att slå in den med en stor plastpåse, vilket oftast kan fås av incheckningspersonalen.

Men vagn till gaten i all ära – under flyget äger bärselen!

Babyvagga – baby bassinet på flyget

Sitter man längst fram i flygplanet, mot vägg mot toaletter/kök, så finns det bebissängar – sk baby bassinet – att fästa på väggen. Dessa sängar eller babyvaggor är av olika typ på olika flygplan/bolag, och beroende på hur stort barn du har. Vi har varit med om allt från små korgar till babyskydd/babysitter-liknande varianter, och haft barn i dem från 4 månader till strax över året. Flyger du reguljärt får du oftast en bebisplats automatiskt, och de med allra yngst barn prioriteras – så det kan bero på dina medresenärer också. På charterflyg får du ofta betala lite extra och behöver förboka platsen. Kolla med ditt flygbolag direkt efter bokningen!

guide till att resa med bebis baby spädbarn
En nackdel med baby bassinet är att barnet inte får ligga där om lampan för säkerhetsbälte är tänt. Så många gånger vi fått lyfta upp ett sovande barn för att ha i bältet i knät istället..!

Mat under flygresan (och genom säkerhetskontrollen)

Barn under två år – som sitter i förälderns knä – får ingen mat på flyget, så ta med det som kan tänkas behövas – och lite till så du har utrymme för förseningar och annat. Jag har aldrig varit med om att det varit problem med barnmat genom säkerhetskontrollen, utan till och med fått ta med nappflaska helt fylld med vatten vid ett flertal tillfällen. Tetravälling/ersättning (om inte det är ett ammande barn), klämmisar och något smått att plocka med är bra och enkelt att ta med. För vällingen föredrar jag dock själv att ha pulver i en pulversnurra, eftersom vatten – kanske lite värmt tevatten att blanda med kallt – alltid går att få tag i, så det blir klart utrymmes- och vikteffektivast.

Handbagage åt bebisen

Det här är ett område där nätet svämmar över av tips, men jag tycker att den bebisförälder som är van att inte bara vara hemma utan ge sig iväg med sin bebis för en dag på rull kan det där. Packa din skötväska ungefär som vanligt, men med lite extra. Två uppsättningar kläder, extra blöjor osv. Glöm inte blöjpåsar! Alvedon och nässpray kan vara bra – nässpray/koksaltlösning kan underlätta vid öronsmärta av tryckförändringar (ovanligare än man tror och inget att stressa upp sig över). Ett bra sätt för tryckutjämning är annars att suga – så napp/nappflaska eller amning är alla bra sätt. Det sista kan dock vara knepigt – för ibland kräver personalen att man har barnet sittande med ryggen mot dig (i sitt eget bälte, vilket du får på planet innan ni lyfter) som förälder vid upp- och nedstigning… så ha med alternativ även till det ammande barnet.

4# På resmålet

Solen, värmen och vätskan

Skydda din bebis från solen – huden är ömtålig. För barnet som inte rör sig så mycket ännu så är det ganska enkelt, och jag tycker att en solskyddsfilt är toppen att ha både för att kunna lägga om barnet i vagnen/famnen och för att använda för att skapa skugga. Solkräm rekommenderas inte för barnet under ett år, och ska du ha till ditt yngre barn så köp hemma (gärna på hälsokosten eller dylikt) för att hitta en bättre sort. Låt barnet gärna vara inne de allra varmaste timmarna på dygnet, kanske ta tupplurarna inne i AC (och har du då med babywatcher så kan du själv få en lugn stund i solstolen) och se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Jag har inte upplevt att något av våra barn varit superkänsliga för värmen, men liksom oss vuxna blir de lite lugnare. Badet kyler av – ha med solskyddskläder och en stor solkeps som funkar i vattnet hemifrån.

Mer detaljerade tips om hur du skyddar din bebis för solen på resan hittar du här.

guide till att resa med bebis baby spädbarn
Solskyddskläder och bra armpuffar är måste i packningen – och stapelvänliga burkar är fantastiskt för lek för barnet runt ett år – i vattnet såväl som på land.

Mat åt bebisen på resan

Välling finns aldrig, så det är värt att ta med hemifrån. Gärna även lite majsvälling, som är snällare mot magen om barnet åker på någon magåkomma. Ta med plastplåsar att förvara i och bra påsklämmor – myror i paketet är inte välkommet…

Bilresorna – åka bil med bebis på resa

Vet du med dig att ni ska åka bil så kan ni ta med babyskydd hemifrån – det är oftast smidigaste varianten om man vill vara säker på att ha en bra bilstol åt sin bebis. Kolla med flygbolaget vad som gäller med att checka in babyskyddet som bagage – oftast går det bra utan extra kostnad.
Står du helt utan bilstol på resmålet så brukar jag tänka att det är bättre att jag sitter fast själv, och sedan har barnet fast i en bärsele utanför mitt bälte (alltså med bältet enbart runt min kropp) hellre än att det sitter helt löst.

Här kan du läsa ett helt inlägg om ett barns och bebis säkerhet i bilen under resan.

guide till att resa med bebis baby spädbarn

Har du några andra frågor eller funderingar kring att resa med bebis? Kommentera gärna nedan, jag svarar gärna på alla möjliga frågor.

Annan relaterad läsning om att resa med bebis och barn:

Bästa ålder att resa med barn
Resa med baby – blandade inlägg om att resa med bebis
Resa ensam med barn – om du ska ge dig iväg på egen hand med barn eller bebisar så är detta inlägg bra

Följ mig!

Mer läsning...
zanzibar
Hej från Zanzibar! (en reseskildring)